Публикувано от в в Предястия и аламинути
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7048
  • Печат

Желирана пана кота в спаначена обвивка

b2ap3_thumbnail_panna_cota_1.jpg

 

Продукти за блата

300 г спанак
1 с.л. олио
шепа листа мента
сол на вкус
2 разбити на сняг белтъка
2 с.л. брашно

 

b2ap3_thumbnail_panna_cota_3.jpg

 

Продукти за крема

200 мл млечна течна сметана
100 г настърган грюер, пармезан или грана падано
7 г желатин - 1 пакетче др Йоткер
1/2 нарязана на ситно червена чушка
2 - 3 с.л. натурално крем сирене
1 ч.л. червен пипер

 

b2ap3_thumbnail_panna_cota_4.jpg

 

Приготвяне

* Задушете спанака в олиото, отцедете го много добре и го сложете в блендер. Заедно с ментата пасирайте на гладко пюре. Овкусете със сол. Разбийте на сняг белтъците и като ги редувате с брашното бавно и с внимателно бъркане ги прибавете към спаначеното пюре.

* Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го загладете. Изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 150* фурна. След като блатът изстине отстранете хартията. Трябва да получите тънък и влажен и еластичен блат.

* Загрейте сметаната заедно със сиренето. Сместа не трябва да завира, а само да е гореща за да стопи напълно сиренето. Опитайте на вкус  и ако е нужно добавете малко сол.

* Залейте желатина с малко вода и след като набъбне го стопете на водна баня. Прибавете го съм сметаната, сипете чушките и разбъркайте. Оставете крема на хладно докато започне леко да се желира.

* По същият начин както е описано тук направете тънък цилиндър от ацетатна хартия. Затворете единия край и поставете цилиндъра в чаша. Стабилизирайте го да стои изправен с помощтта на парче алуминиево фолио. Сложете чашата на вратата на хладилника за няколко часа докато крема се желира напълно.

* В купичка разбъркайте крем сиренето и пипера. Намажете блата. Развийте ацетатното фолио и извадете желирания крем. Поставете го върху блата и завийте на руло. Нарежете на малки парчета и сервирайте. Да ви е сладко!

* От този блат могат да се завият две рула, тъй като диаметъра на желираната пана кота е малък. Разбира се, преценете сами каква да бъде големината. Ако искате по-дебело руло увеличете количествата на крема и съответно го сипете в по-широк цилиндър. На мен повече ми харесва поднесено на малки хапки, като миниатюра. В крема може да сложите и друг вид сирене. Достатъчно е да бъде ароматно за да овкуси добре сметаната.

 

b2ap3_thumbnail_panna_cota_6.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Неделя, 05 Април 2015

    Йоли, ще ме разсипеш с всичките си желирани предложения тази пролет... Кое от кое е по-прекрасно, искрено ти се радвам! Винаги да си така вдъхновена - ама за всичко, от сърце ти го желая :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 05 Април 2015

    Ами аз сама се разсипах с тях. Като се почна от идеята за рулото, което не стана, че през яйцата /защото остана желе и не ми се хвърляше/, та опрях и до солен вариант. Лудница.

  • Gogolina
    Gogolina Неделя, 05 Април 2015

    Йолинка, майсторски поднесена солена пана кота :) Поздравления!
    Честита Цветница! Здраве и благоденствие мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 05 Април 2015

    Благодаря ти Дани! Светли празници и на вас мила!

  • Гост
    Таня Донева Неделя, 05 Април 2015

    Определено е малко сложно за изпълнение, но пък за сметка на това е толкова ефектно и сто прицента супер вкусно! Типично в твой стил прецезно, интересно, свежо и неустоимо предложение, очите ми останаха!!!
    Прегръдка, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 05 Април 2015

    Ох, ами то от неволя, Танче. Каво ми щукна тази идея за рулото, което не стана, та стигнах чак до пана кота. Луда работа. Благодаря ти мила. Светли празници на всички ви у дома!

  • Гост
    Таня Донева Понеделник, 06 Април 2015

    Мила моя, нали така от случайни експерименти се раждат всички гениални идей :), това е един много ярък пример за това. Страхотна си и ме вдъхновяш всеки път, но това си го знаеш...

    Отговор Отказ
  • lovesgreenkitchen
    lovesgreenkitchen Понеделник, 06 Април 2015

    Йоли, както винаги си се справила съвършено добре. Много цвят, настроение и будещо апетита чувство предизвикват снимките ти.
    Прегръдки, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 06 Април 2015

    Благодаря ти мила Габи! Много се радвам, че ти харесаха. Светли Великденски празници!

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Понеделник, 06 Април 2015

    Като нарисувани са тези хапки! Такива цветове, а несъмнено и вкус! Чудесни са всичките ти желирани предложение, Йоли! Пожелавам ти слънчево настроение в макар и мрачните предпразнични дни, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 06 Април 2015

    Желе та желе. И аз незнам какво ми стана тази година, Люси. Май скоро няма да повторя, ама да не се заричам. Благодаря ти мила. Светли Великденски празници!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 19 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus