Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5618
  • Печат

Зелен пролетен венец

 

b2ap3_thumbnail_Spring_vegetable_wreath_2.jpg

 

Тесто

25 г стопено масло
30 г течна сметана
30 г вода
1 разбито яйце
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
160 г брашно

За гарниране

2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
5-6 листа босилек
тиквичка
броколи
зелени аспержи
сирене

 

b2ap3_thumbnail_Spring_vegetable_wreath_3.jpg



Приготвяне

* За да направите тестото разбъркайте сметаната заедно с водата и разтворете в нея маята. Отделете 1 с.л. от разбитото яйце за намазване на венеца, а останалото излейте при сметаната. Разбъркайте и прибавете маслото. Смесете брашното със захарта и солта и омесете меко тесто. Прибавяйте брашното на части, като бъркате с бъркалка за да не се получат бучки. Сложете тестото в купа и го оставете да отпочине докато приготвите зеленчуците.

* Точни количества на зеленчуците не са ви нужни. Сложете толкова, колкото прецените. Достатъчни са 1-2 розички броколи, 4-5 аспержи, 5-6 ленти тиквички и 100 г сирене.

* Обелете аспержите с ножче за белене на картофи, а броколито накъсайте на малки цветчета. Бланширайте ги само за 2 минути в кипяща подсолена вода и веднага охладете под студена течаща вода за да прекъснете процеса на варене. Отцедете добре. Отново с белачка за зеленчуци отрежете няколко ленти тиквичка. Посолете ги и ги оставете за 10 минути да омекнат и пуснат водата си. Изстискайте ги добре с ръце и ги подсушете с домакинска салфетка. Сиренето натрошете на едро.

* В хаванче счукайте чесъна, босилека и зехтина.

* Сложете тестото в средата на лист хартия за печене. Разточете го на кръг с дебелина около 4 мм. Тестото е меко и много податливо на обработка. Аз не използвам точилка, разстилам го с ръце. Пренесете тестото заедно с хартията в тава.

* Нарежете тестото на 8 части, като оставите 5-6 см борд отстрани. Намажете борда с босилековия зехтин, а отгоре наредете зеленчуците и сиренето. Прегънете триъгълниците, които са се получили от разрязването отвътре навън. Надявам се от снимката да е ясен начина на оформяне.

 

b2ap3_thumbnail_Spring_vegetable_wreath_6.jpg



* Загрейте фурната на 170*. Намажете венеца с разбито яйце и го изпечете за около 20 минути. Сервирайте топъл. Да ви е сладко!

* Количеството тесто е малко, но напълно достатъчно за 1 венец с диаметър около 28 см. Получава се чудесно предястие от 8 порции. Ако искате по-голям венец увеличете продуктите двойно. Непременно бланширайте зеленчуците в добре подсолена вода. Ако са безсолни венецът ще стане непоправимо блудкав на вкус. Сложете зеленчуци, които вие предпочитате. Зелен боб и грах също биха подхождали чудесно и на вкус, и на визия. Бялото сирене може да замените със синьо или друго ваше любимо.

 

b2ap3_thumbnail_Spring_vegetable_wreath_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Dani Четвъртък, 14 Април 2016

    Чудесен венец, Муцунке!
    Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Април 2016

    Благодаря Дани. Вкусен и красив стана, да. Тестото ти го препоръчвам горещо. Знам, че ще ти хареса.

  • Гост
    bety Четвъртък, 14 Април 2016

    Прекрасен е Йоли! Толкова пролетен, толкова красив и празничен!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Април 2016

    Благодаря Бети. Радвам се, че ти допадна венеца.

  • Гост
    Елена Петък, 15 Април 2016

    Йоли,
    чудесен пролетен венец.Оформлението е прекрасно, много интересно.Зеленчуците биха могли да се разнообразят, но и така е станало много вкусно и чудесно на вид.
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Април 2016

    Благодаря Ели. Радвам се, че ти хареса. Разбира се, всичко може да се сложи, изцяло въпрос на вкус е. На мен просто ми е едно такова, зелено ...

  • Гост
    La Torontoise Четвъртък, 05 Май 2016

    Yoli, very inspirational. I made this with puff pastry (ready to use) and goat cheese. It's sublime: -)
    Have a great weekend!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 06 Май 2016

    Thank you from the heart! I am very glad that you like gum! Enjoy your meal!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 21 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus