• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6204
  • 20 коментара
  • Печат

Зимна палачинкова торта

 

b2ap3_thumbnail_winter_pancake_cake_1.jpg

 


   Представям ви една палачинкова торта, но не с наредени една върху друга палачинки, а  небрежно нагънати в крема. Идеята за подреждането е руска, но самата рецепта е изцяло моя. Исках да постигна нежен вкус с аромати, подходящи за сезона. Изключително вкусна торта се получи и ще се радвам да я опитате. Експериментирайте с крема и подправките. Може да направите и солена торта, оформена по същия начин. Палачинките също могат да са с всякакъв вкус и цвят. Всичко е въпрос на въображение и желание. Приятно творчество!

Продукти за торта 20 см

Палачинки:

1 яйце
140 мл течна сметана
50 мл вода
60 г брашно
25 г захар
1 с.л. какао
2 щипки сол
ванилия
1 ч.л. канела
2 с.л. бренди, коняк или друг подходящ алкохол по избор
масло за намазване на тигана

Основа:

150 г маслено тесто (рецептата ще намерите тук)

Крем:

500 мл течна сметана
ванилия
150 г карамелизирано кондензирано мляко (ще го намерите в руските магазини)
5 с.л. бренди или друг алкохол по избор
1 пакетче желатин (9 г), стопен с малко вода на водна баня

Пълнеж:

1 ч.ч. микс от сушени плодове и ядки по избор
2 мандарини нарязани на парченца

Глазура:

100 г натрошен бял шоколад
50 гореща течна сметана
50 г натрошени бадеми без люспи

 

b2ap3_thumbnail_winter_pancake_cake_3_20181215-143151_1.jpg



Приготвяне:

* Палачинките може да приготвите от предния ден. Разбийте яйцето заедно със сметаната и водата. Отделно смесете всички сухи съставки. Прибавете ги към течните и разбъркайте на гладко тесто. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на стайна температура за 30-40 минути. Това е важно за да се споят добре всички компоненти, както и да изчезнат всякакви евентуални бучици какао или брашно. По обичайния начин изпържете палачинки, като леко мажете тигана с масло. Правете това на по-ниска температура за да получите гладки и равномерно изпечени палачинки. Тъй като палачинките са само със сметана страват много крехки и нежни. Обръщайте ги внимателно с лопатка за да не се разкъсат. От това тесто ще получите около 6 палачинки с големина 20 см. За тортата са ви нужни четири. Останалите хапнете скришно докато са още горещи.

* За основа на тортата разточете 150 г от готово омесено маслено тесто на тънък кръг  върху хартия за печене . Дебелината е около 3 мм, а диаметъра 20 см.  Препоръчвам тази рецепта, тъй като тестото е само с жълтъци, които го правят изключително нежно и крехко. Останалото тесто може да изпечете на бисквити или да замразите. Надупчете тестото с вилица и изпечете за около 15-20 минути в предварително загрята на 180* фурна.

* За крема разбийте на гъста пяна сметаната. Не трябра да е твърда, а само пухкава. Добавете карамеленото мляко, ванилията и алкохола. Разбийте за кратко с миксер докато се смесят съставките. Налейте желатина и разбъркайте добре. Ако тортата е за деца пропуснете алкохола. Може да ароматизирате крема с друг аромат по ваш вкус.

 

b2ap3_thumbnail_winter_pancake_cake_4_20181215-143256_1.jpg



* Сглобяване: Покрийте дъното на тортена форма 20 см с хартия за печене, а стените с ленти ацетатно фолио. Ако нямате ацетат нарежете ленти от мека пластмасова папка за документи, вършат същата работа. На дъното поставете изпечената бисквитена основа. Нанесете малко крем, около 2 см.

В малка купичка сложете една палачинка и я притиснете за да приеме формата на купичката. Сложете 1-2 с.л. крем и малко от пълнежа. Върху него още 1-2 с.л. крем. Свийте краищата на палачинката на бохча. Пренесете я в тортената форма. По същия начин направете останалите 3 палачинки и ги подредете във формата.

В пош изсипете останалия крем. Нанесете го около палачинките, помежду им и върху тях. Старайте се крема да попадне навсякъде за да не се образуват кухини след желирането. Леко ударете няколко пъти формата в плота за да излезе всичкия въздух и приберете тортата в хладилника за няколко часа докато се желира.

* За глазурата смесете горещата сметана и шоколада. Разбъркайте до гладкост. Освободете тортата от ринга, махнете ацетатните ленти и хартията. Пренесете я в тортена чиния. Половината глазура излейте в средата на тортата и разнесете с шпатула до ръба. Приберете в хладилника за 1 час. Останалата глазура смесете с бадемите. Ако след 1 час се е втвърдила, затоплете леко на водна баня или в микровълнова фурна. С лъжичка нанесете бадемовата глазура само по ръба на тортата. Украсете по желание. Аз избрах дребни бисквитки и малко "фалшиво злато", чиято рецепта ще намерите тук. Глазурата не се стяга до твърдо, дори и след като е престояла в хладилника. Аз я предпочитам мека и кремообразна. Ако искате да е твърда намалете сметаната на 30 мл. Тази малка торта става висока и е достатъчна за 8 порции. Ако искате по-голяма торта ползвайте всички палачинки, а останалите продукти увеличете с 1/2. Приятно майсторене и да ви е сладко!

b2ap3_thumbnail_winter_pancake_cake_2_20181215-143216_1.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Милена Огнянова Събота, 15 Декември 2018

    Супер тортичка.Това е моята торта зс Нова година.

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    А аз пък така ще се радвам, ако ти хареса! Благодаря, Миленка! Весело посрещане на празниците!

  • Гост
    Надя Събота, 15 Декември 2018

    Страхотно изглежда,Йоли!Ще я пробвам за празниците!Адмирации!Весели празници!

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Весели и вкусна да са и твоите празници, Наде! Много ще се радвам да опиташ тортичката. Благодаря ти!

  • Гост
    Златка Събота, 15 Декември 2018

    Поздравления Йоли! Както всичко, което правите,тази торта е много красива и изискана. Бъдете здрава :)

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Благодаря за топлите думи, Злати! Светли празници ти пожелавам!

  • Гост
    Теодора Събота, 15 Декември 2018

    Здравей Йоли, това е просто невероятна торта и ще е следващият ми опит от твоя блог! Само не разбрах как си задържат палачинките формата и тази бохчичка не се отваря отгоре като я сложиш върху бисквитената основа? Благодаря

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Много ще се радвам да опиташ, Теди. Надявам се да останеш доволна от резултата. Благодаря ти!
    Не се тревожи изобщо. Кремът, който е в палачинките е достатъчно гъст за да ги задържи. А и се нареждат близо една до друга и сами се подпират. Дори и някоя да се изкриви, още по-добре. При разрез на тортата ще изглежда още по-интересно.

  • Гост
    Даниела Падолска Неделя, 16 Декември 2018

    Привет Йоли
    Висока ли става тортата?Поръчах си ацетатаа лента ама има само 8 см . Достатъчна ли е

  • Yoli
    Yoli Неделя, 16 Декември 2018

    Здравей, Диди. Разбира се, ще ти стигне. Хубаво е, че си си поръчала. Това е много полезно нещо. Не само за торти, а и за работа с шоколад и айсинг. И да знаеш, че е за многократна употреба, не я хвърляй след като я махнеш от тортата. Измий я и я ползвай отново следващ път. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса.

  • Гост
    Даниела Падолска Неделя, 16 Декември 2018

    Смятам за Нова Година да е тази , а за Коледа вече имам друга замислена :)
    Благодаря за скоростната реакция
    Поздрави Дани ххх

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 17 Декември 2018

    Ще се радвам това да е новогодишната ти торта, Дани! Благодаря ти!

  • Гост
    Диди Янева Понеделник, 17 Декември 2018

    Привет, Йоли!
    Ето го и десерта за празничната новогодишна вечер. Миналата година творихме горски мъх, гъбки и карамелени банани, а тази "снежна феерия"!Непременно ще присъстваш на нашата трапеза с твоите рецепти! Весели празници, успешна 2019 година, изпълнена със здраве, смиреност, светлина и повече положителни емоции.Прегръдки: Диди

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 17 Декември 2018

    Благодаря ти, мила Диди! Много ще се радвам, ако тортата ви хареса! Светли и благословени празници ти желая!

  • Гост
    zlatin neikov Вторник, 18 Декември 2018

    zdravei koga she imash nova kniga

  • Yoli
    Yoli Сряда, 19 Декември 2018

    Благодаря ти за вниманието, Златине! С удоволствие, но трябва някое издателство да ме покани да направя това. Както беше с първите ми две книги. Напълно съм честна и ще ти кажа, че изобщо нямам намерение да се самофинансирам за да издам книга. Това е много скъпо удоволствие и малко хора имат възможност да отделят средства. Тук в сайта всички вие имате на разположение една виртуална книга. Всички рецепти са за вас! Светли празници ти пожелавам!

  • Гост
    Яна Петък, 21 Декември 2018

    Йоли,карамелизираното кондензирано мляко може ли да се замести с нещо друго?

  • Yoli
    Yoli Събота, 22 Декември 2018

    Не, Яни. Моята цел беше кремът да има приятен цвят и лек карамелен вкус. Това може да стане само с това мляко, или ако си направиш сама карамел и после го смесиш с крем, но не и само със сметана. За това избрах млякото като по-лесен вариант. Ако го замениш с друго ще стане напълно различен крем. В никакъв случай това не е грешка, напротив. Ако нямаш такова мляко и ти е трудно да го намериш просто смени крема. Направи друг какъвто ти обичаш. Нали знаеш, няма нищо задължително. Всичко е само въпрос на вкус. Благодаря ти.

  • Гост
    Камелия Колева Четвъртък, 27 Декември 2018

    Здравей Йоли, тортата е невероятна, приготвих я за Коледа и смея да кажа, че впечатлих всички гости. Фина, изтънчена и много характерна. Благодаря ти за прекрасните рецепти. Продължавай със същия патос и любов. Весели празници!

  • Yoli
    Yoli Петък, 28 Декември 2018

    Изключително много се радвам, Ками! Наистина! Благодаря ти от сърце и весела Нова година!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 19 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus