Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 11064
  • Печат

Торта на трохи

 

b2ap3_thumbnail_cake_-crumbs_1d.jpg

 


   Често ме питат "Йоли, блатът ми се начупи, къде греша? Изхвърлих го, на нищо не приличаше!". Днешната публикация е за едно неуспешно руло, което се превърна в торта. С нея специално се обръщам към тези, които също като мен са имали несполука. Не се притеснявайте, всичко може да се превърне във вкусен десерт. Нужни са ви само вяра, въображение и желание. И най-важното! Не се ядосвайте! Освен това, Ева Тонева успя със снимките си да превърне тортата на трохи в прекрасен сладкиш! Еви, благодаря ти от сърце! Знаеш, че много го можеш! Ама много!

   И така, ето рецептата за блата, който трябваше да увие на руло един вкусен крем. Оказа се, че е много фин и крехък и изобщо не е подходящ за тази цел. Но за блат за торта или малки индивидуални сладкиши е идеален.

Продукти за блата

125 г пудра захар
125 г фино смлени бадеми
40 г брашно
3 яйца
ванилия
40 г стопено масло
3 белтъка
20 г кристална захар

Приготвяне

* В купа смесете заедно пудрата захар, бадемите и брашното. Разбъркайте с лъжица колкото да се смесят. Добавете яйцата и ванилията. Разбийте всичко добре с миксер на пухкав крем и налейте маслото. Отделно разбийте на сняг белтъците. Добавете кристалната захар и отново разбийте докато се разтвори. Внимателно смесете белтъците с тестото, като бъркате леко с лъжица или лопатка. Изсипете тестото в тортена форма и го изпечете на 170* за около 15 - 20 минути. Оставете блата да се охлади, след което го разрежете на две хоризонтални части.

Крем

Продукти

250 г рикота
120 г пудра захар
ванилия
250 мл течна сметана за разбиване
10 г желатин
40 г суров шамфъстък

Приготвяне

* За крема пасирайте заедно рикотата, пудрата захар, ванилията и шамфъстъка. Залейте желатина с малко студена вода и го стопете на водна баня. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Отделно разбийте сметаната на сняг и я прибавете към крема. Оставете крема на студено за да започне съвсем леко да се желира.

Ягодово желе

Продукти

300 г ягоди
2-3 с.л. ягодово сладко или конфитюр
7 г желатин

Приготвяне

* Пасирайте заедно ягодите и сладкото. Стопете желатина по същия начин както при крема и го налейте при ягодите. Разбъркайте добре. Налейте ягодовото пюре в подходящ съд и го оставете на студено да се желира напълно. За да извадите по-лесно желето от съда е добре да го покриете предварително с парче найлоново фолио.

  Това са всички продукти и начин на приготвяне на сладкиша, който трябваше да е руло. Е, да сглобим тортата със същите тези компоненти.

 

b2ap3_thumbnail_cake_-crumbs-d.jpg


 
   На дъното на тортена форма сложете блат. Пристегнете го с ринга на формата и налейте част от белия крем, който все още е полутечен. Нарежете ягодовото желе на парчета и го сложете върху крема. Покрийте с още един пласт бял крем  и загладете. Може да направите това на два пъти в зависимост на колко части сте разрязали блата. Това е всичко. Остава да украсите по ваше желание.

   Тъй като моят блат се начупи, снадих няколко парчета за основа и върху тях намазах тънък слой шоколадов ганаш, приготвен от равни части сметана и тъмен шоколад. Но това е по желание, няма го в рецептата. Отново сглобих няколко парчета блат. Върху тях сложих крем и ягодово желе. Накрая от блата бяха останали само трохи. Просто ги взех с шепи и ги изсипах върху тортата. Нарочно не ги притиснах и не споих с нищо. Исках повърхността да стане неравна и като се разреже тортата, трохите от горния слой да се пръснат небрежно. Оттам дойде и името - "Торта на трохи". Поръсих ги с пудра захар, залях ги с малко бял ганаш и поръсих с шамфъстък. Забодох една ягода и ето, тортата готова. Толкова по въпроса.

   Нека все пак ви разкажа нещо и за рулото. Идеята ми беше добра, но я осъществих полвинчато. Представях си съвсем кръгло руло, облечено в бадемов блат. А в средата на крема ярка червена точка от ягодово желе.

 

b2ap3_thumbnail_strawberry_-roll_2.jpg

 

   Чудейки се как да го направя, измайсторих една тръба от навит на руло лист ацетатна хартия. От едната страна го затворих с тиксо и поставих в чаша. Пъхнах в чашата парче алуминиево фолио колкото да държи тръбата с желето изправена. Сложих чашата на вратата на хладилника и след няколко часа получих перфектно ягодово желе със същата форма.

 

 

b2ap3_thumbnail_roll.jpg

 

   Дотук добре. Същото направих и с основния крем, но в по-широка тръба от ацетат. Преди да налея в нея крема сложиж червеното желе. За да може това да стане без проблеми и ягодовата пръчка да не се огъне и счупи, първо я замразих. Около нея сипах крем, така че тя да остане в средата. След това отново на вратата в хладилника до пълно желиране.

   И това добре. Блатът стана също чуден, пухкав  и добре изпечен. Белята дойде като сложих върху него желирания крем и започнах да навивам. Начупи се на 100 парчета пущината! Беше ясно, че нищо няма да стане, затова сглобих всичко като торта. Само едно малко парченце от рулото оставих за да ви го покажа. Не задруго, ама ме беше яд! Горе - долу да разберете каква беше идеята ми. Полях го с малко течно ягодово желе и ето го, вижте. Това трябваше да е облечено в тънък бадемов блат. Е, не стана. Друг път.

   Мога смело да кажа, че като вкус крема, желето и блата са великолепни. Опитайте ги и вие. Но не ползвайте този блат за руло, не е подходящ.

   Май това е най-дългия пост, който съм писала. Обикновено съм доста лаконична. Надявам се да не съм ви досадила много. Нека ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_strawberry_-roll_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ева Тонева Вторник, 31 Март 2015

    Само ти можеш от нищо да направиш шедьовър! Опитах тортата, истинска наслада е... :)
    За мен е чест и удоволствие да снимам невероятни ти творения!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Вени Неделя, 17 Април 2016

    Вени

    Йоли, здравей!Ти си изключителен талант.От една седмица всеки ден след работа преписвам рецептите ти в нова тетрадка.Снимам тортата ,изпринтвам я на малка снимка и я лепвам.Така ще останат и за децата.Ти готвиш с много старание и любов.Благодаря ти. А поясненията към тортата са много нужни и нека винаги бъдат така изчерпателни.Дано повече вдъхновения да имаш за прекрасните сладкиши. Целувки

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Април 2016

    RE:Вени

    Ах, че си ми мила! Ето на, рано -рано ме усмихна! Благодаря ти за хубавите думи и доверието, мила Вени!

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Вторник, 31 Март 2015

    Де да ми досаждаше така по-често! С удоволствие попивам, да знаеш. Благодаря ти за всичко, толкова прекрасни десерти, Йоли! Ама те идеите ти край нямат. Прегръдки и за двете ви С Ева! ;)

    Отговор Отказ
  • Гост
    Donika Вторник, 31 Март 2015

    Йоли идеята ти е гениална.С интерес прочетох инжинернотто ти решение "как да напъхаме желирана тръбичка, в още по желирана такава"Много ми хареса и бих го пробвала, дори без блат отгоре, по моят вкус така ще е еидеално.Поздравления,чудесна и изобретателна както винаги!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Христина Колева Вторник, 31 Март 2015

    Ето как от неуспеха се сътворява чудна торта! Поздравления за креативността, Йоли!
    Незнам дали ще ми повярваш, но по тази рецепта тези дни се опитах да направя руло с крем от заквасена сметана и ягоди. Всичко беше много добре, докато започнах да навивам рулото и то се начупи на парчета, и пролетното ми руло се превърна в нещо за което да вземеш лъжица и да гребеш без да спираш :) Наложи се да си направя старата изпитана рецепта за рула, че бях поканена на гости и неможе да се излагам :))
    Приеми моите поздрави и уважение към всичко, което сътворяваш!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Dani Сряда, 01 Април 2015

    Когато се съберат две вълшебници на едно място,
    резултатът е перфектен!
    Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Gogolina
    Gogolina Сряда, 01 Април 2015

    Йоли, Йоли ... каква ти несполука? Шедьоври са това :)
    И тортата ти и рулото ... и снимките и твоите и на Ева :p
    Много ми допадна и дългият ти пост ... отива ти и да не си толкова лаконична :p чудесни съвети за изглаждане на кулинарни гафове ... това си е майсторлък! Прегръщам ви и двете с Ева :)

    Отговор Отказ
  • Marta
    Marta Сряда, 01 Април 2015

    Ихааа! :) Важното е в случая е,че дефектът се е превърнал в страхотен и оригинален ефект! Звучи много вкусно,Йоли!

    Отговор Отказ
  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Сряда, 01 Април 2015

    Ах, че интересна идея! Много ми допада и идеята за желето, Йоли! Прекрасно е всичко, както винаги! Поздравления, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Април 2015

    Много благодаря на всички. Не мислех да снимам тортата и изобщо да я показвам, но Ева я хареса и я нащрака както тя си може. Като го обсъдих с нея, и двете решихме, че никак не е лошо да се напише рецепта как да поправим нещата при фал. А фалове винаги има, при всеки. Ако някой ви каже, че не греши и всичко му се получава, лъже ви. И така се появи Торта на трохи. Много се радвам, че ви хареса. Благодаря ви!

  • Гост
    Мъх Сряда, 01 Април 2015

    Достави ни и то какво удоволствие?!?!? И Ева си я знаем, и теб си те знаем и никак не очакваме едно провалено блатче, да провали хубавата идея. Прегърни се, Йоли@!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Април 2015

    Маричка мила! Благодаря ти! Ама напрегръщах се аз едно хубаво, че как иначе! Голям майтап, ама се изяде тортата де.

  • Гост
    Таня Донева Сряда, 01 Април 2015

    Защо е полезен поста ти скъпа: на всяка домакиня се случва и всяка ще си каже, " е щом се случва на нея ", тази от която всички се учим и ежедневно черпим идеи и вдъхновения, какво толкова, че понякога имаме по някой-друг провал в кухнята :) Отново си пример за уважение и отново чудесна идея!
    Стига съм те хвалила, защото и снимките на уникалната Ева Тонева, имат голям принос да счупя специално един блат, за да приготвя тази разкошна торта :)
    Прегръдки, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Април 2015

    Стига си ме хвалила, че да не почна аз. Обаче замислям да ви събера двечките с Ева. Какво ще кажеш? Много ви обичам просто!

  • Гост
    Таня Донева Понеделник, 06 Април 2015

    Не ме карай да полудявам :) Това ми звучи като някакъв сън, о да, сигурно се шегуваш :) Ле ле, не мога да повярвам, че е възможно, Йоли не съм се чувствала така поласкана и приятно изненадана!!! Това е най-хубавото нещо, което съм чувала наскоро и най-страхотната възможност, за която само съм мечтала :)
    Ще бъда иститнски щастлива да се запозная с Ева, както да опозная и теб, любима!!!
    Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 06 Април 2015

    Екстра! И Ева ще се радва много! Танче, да мине Великден и отиваме да пием бира. Целувки скъпа!

  • Гост
    Таня Донева Вторник, 07 Април 2015

    3

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Четвъртък, 02 Април 2015

    Всичко е толкова ефектно и красиво,че изобщо нямам съмнение,че е много,много вкусно!А най-важното е човек да не се остави на яда си.Много е гадно да си подготвяш някаква оригинална идея,да направиш постъпкови снимки и накрая нещо да съсипе проекта,но ми се е случвало и на мен не веднъж.И понеже съм инат повтарям.При вас,мили феи,се е получило нещо невероятно като резултат и кадри,браво,вълшебници!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 03 Април 2015

    Благодарим ти, Роси. Много мили думи!

  • Гост
    mer4i Вторник, 07 Април 2015

    Авангардно изглежда!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 07 Април 2015

    Абе направо си е смешна, ама .. Благодаря ти и светли празници.

  • Гост
    mer4i Сряда, 08 Април 2015

    Визирах рулото Йоли! :p

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 28 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus