Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 21398
  • Печат

Торта Малахо́в

 

b2ap3_thumbnail_malakov-torte_1-D.jpg

  

   Още една торта с история. По време на Кримската война 1854-1855г маршал Жан Пелисиер завоюва укреплението Малахо́в курган до Севастопол. Наполеон III го награждава за тази победа, като му дава титлата херцог Малахо́в. Заедно с това му подарява и една торта, направена от френски сладкари. Тази торта остава в историята като "Торта Малахо́в". Има най-различни варианти, които може да видите в списания, книги и в Интернет. Тортата е много лека и вкусна. Ще се радвам, ако опитате и моят вариат. Той е с много по-малко бишкоти, отколкото обикновено се ползват за тази торта. Предпочитам я с повече крем, отколкото бишкоти. Да ви е сладко!

о́в курган до Севастопол. Наполеон III го награждава за тази победа, като му дава титлата Херцог Малахов. Заедно с това му подарява и една торта, направена от френски сладкари. Тази торта остава в историята като "Торта Малах
о́в". Има най-различни варианти, които може да видите в списания, книги и в Интернет. Тортата е много приятна, лека и вкусна. Ще се радвам, ако опитате и моят вариат. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_malakov-torte_4.jpg



Продукти за блата

3 яйца
60 г пудра захар
50 г бадемово брашно
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
30 г брашно

Продукти за крема

3 жълтъка
100г захар
ванилия
350 мл прясно мляко
400 мл течна сметана, разбита на мек крем
10 г желатин

Друго

5-6 бишкоти
100 мл силно еспресо
100 мл вода
2 с.л. захар
2 с.л. бренди или коняк
3-4 с.л. тъмен конфитюр по избор

За украса

200 мл разбита на сняг леко подсладена сметана
50 г запечени бадеми на люспи
12 захаросани череши
20 г настърган шоколад

 

 

b2ap3_thumbnail_malakov-torte_3.jpg



Приготвяне

* За блата разбийте белтъците на сняг с половината пудра захар. В друг съд разбийте на крем жълтъците с останалата пудра захар, лимоновата кора и ванилия. В купичка смесете бадемовото и бялото брашно. Започнете да прибавяте по малки части двете смесени брашна и белтъците към разбитите жълтъци. Редувайте ги и бъркайте внимателно с домакинска бъркалка. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го разнесете равномерно на тънък пласт. Изпечете го за около 12-15 минути в загрята на 170* фурна. След като блатът изстине изрежете от него два кръга с големина 23 см.

* За крема разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Към тях налейте млякото и подправете с ванилия. Сварете крема на бавен огън като бъркате непрекъснато. Когато кремът стане с консистенция на гъсто палачинково тесто го отстранете от огъня и го оставете да изстине. Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна докато стане течен. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Накрая прибавете сметаната и отново разбъркайте.

* В купичка смесете кафето, водата, захарта и брендито. Нарежете бишкотите на на хапки.

* На дъното на тортена чиния поставете единия блат и го намажете с конфитюра. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Върху блата сипете половината от крема. Натопете бишкотите в кафето и ги разпределете върху него. Покрийте ги с останалия крем, а най-отгоре поставете врория блат. Притиснете добре с ръце за да се споят пластовете. Оставете тортата в хладилника поне за 5-6 часа.

* Отстранете ринга от тортата. Измажете я цялата със сметана. Отстрани панирайте с бадемовите люспи. Отгоре шприцовайте розички от сметана. Върху всяка сложете по една череша. Поръсете с малко шоколад и сервирайте. Наздраве!

 

 

b2ap3_thumbnail_malakov-torte_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ивана Къстева Неделя, 27 Декември 2015

    Прекрасна е!
    Наздраве, Йоли и весели новогодишни празници!
    Бъзди здрава, честита и винаги така мила и засмяна!
    Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Декември 2015

    Благодаря ти, мила Иве. Весело посрещане и на вас на новата 2016 г. Бъдете здрави и много, много се обичайте! Няма по-важно от това!

  • Светулка
    Светулка Неделя, 27 Декември 2015

    Йоли, тази торта изглежда прекрасно! За Нова Година обикновено правя твоята Естерхази, която ни стана една от любимите, но нищо чудно да опитам тази. Със сигурност ще я направя в скоро време, така неустоима изглежда и е с бадемово брашно, конфитюр, еспресо - почти усещам аромата й. А и ти си вълшебница - всичко, което създаваш е истинска наслада за сетивата! Желая ти щастлива и успешна година, много късмет и красиви мигове да ти донесе! Много те обичам и ти изпращам светлина и топлина!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Декември 2015

    Благодаря Светулче. Тортата е много лека и приятна на вкус. Надявам се да ти хареса. Весело посрещане на 2016г и много радост и здраве ви желая на цялото семейство!

  • Гост
    Ани Неделя, 27 Декември 2015

    Ани

    Весела Коледа миличка. Много здраве на теб и семейството ти ти желая и успех в новото ти начинание! Разкошна торта. Много креместа, точно, както ги обичам! Целувки

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Декември 2015

    RE:Ани

    Да, Ани, креместа е. Лека и приятна торта. Специално в Австрия е много разпространена. Радвам се, че ти хареса. Весело посрещане на 2016г. Желая ви много здраве, усмивки и късмет!

  • Гост
    Елена Вторник, 29 Декември 2015

    Йоли,
    тази торта съдържа много малко брашно в блата.Интересна комбинация от продукти и много подходящо предложение за предстоящите празници.Чудесна е тортата.
    Весели коледни и новогодишни празници, мир, здраве, благоденствие !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Декември 2015

    Да, Ели, но не забравяй, че в блата има и 50г бадемово брашно. То и разбитите на сняг белтъци стягат блата. Много е лека тортата като цяло. Ще се да я опиташ. Благодаря ти!

    Желая ти весело послещане на 2016г и много, много здраве, разост и късмет за цялото семейство!

  • Гост
    Ели Събота, 02 Януари 2016

    Здравей Йоли, Честита Новата 2016 год. Желая на теб и цялото ти семейство много здраве и късмет. Искам да те попитам, тъйкато не намерих бадемово брашно мога ли да сложа по-голямо количество от бялото брашно. Искам да я направя и в стандартна форма от 26 см. и за тази цел трябва ли да умелича продуктите. Предварително ти благодаря. Поздрав Ели

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 03 Януари 2016

    Честита и щастлива да е за теб и семейството ти, мила Ели. Извини ме, сигурно късно ти отговарям, но по празниците изобщо не съм отваряла компютъра. Можеш да замениш бадемите с фино смлени други ядки по твой избор. Орехи или лешници са чудесно решение. Ако изобщо не искаш ядки, да, увеличи брашното. Сложи още 2 пълни супени лъжици. Надявам се да ти хареса тортата, благодаря ти.

  • Gogolina
    Gogolina Неделя, 03 Януари 2016

    Много нежно е барната тази тортичка :D А снимките ... да оближе човек монитора :p
    Прегръщам те Йоли и ти желая, здрава, щастлива и късметлийска Нова година! И успешна да е ... в професионален план!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 04 Януари 2016

    Благодаря ти Дани. Много се радвам, че ти допадна тортата. Успешна и щастлива да е и за теб, мила и най-вече малкото съкровище да расте усмихнато и безгрижно!

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Неделя, 03 Януари 2016

    Тортата е фантастична,Йоли,точно както обичам-с много крем!Непременно ще я направя за някой от нашите семейни празници!
    Пожелавам ти прекрасна нова година,изпълнена с добри дела,успешни начинания,сгряващи емоции,топли чувства,верни приятелства,бурни овации и мигове на споделена обич и уют!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 04 Януари 2016

    Благодаря ти Роси! Да е щастлива новата 2016 година! Да си ми здрава и да продължаваш да ни радваш с вкусните еликсири, които приготвяш!

  • Гост
    Ралица Вторник, 05 Април 2016

    Здравейте,
    От доста време чета рецептите ви и дори пробвах някой от тях, но сега имам нужда от съвет :) Намислила съм си една тортичка която искам да импровизирам но се чудя дали да направя за нея тези блатове от торта Малахов или пандишпанови тънички блатове :( Та идеята е еклерова торта с три блата над първия домашни еклери от вашата еклерова торта, но между тях да сложа бял шоколадов ганаш от шоколадовите палачинкови ролки. Над вторият блат искам да са еклерите, а между тях сметана смесена с дулсе де лече което си направих вчера по една рецепта от интернет. Третия блат е ясен за завършване на тортата ще я измажа със сместа от втория пълнеж, защото искам бял шоколадов борд за украса :) МОЖЕ ДА ВИ СЕ СТРУВА ДОСТА СТРАННО ТА ЗА ТОВА ПРИЕМАМ КРИТИКИ И ИДЕЙ :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 06 Април 2016

    Здравей Рали. Няма критики, само поздравления за теб! Изключително уважавам и се възхищавам на хората, които импровизират в кухнята! Браво на теб!

    Чудесна торта си замислила, ще стане много богата като вкусове. За блатовете: ако имаш подвижен ринг, в който добре да пристегнеш тортата няма кой знае какво значение какви блатове ще направиш. Имам предвид, няма значение дали ще са по-трошливи, крехки или пък сухи. Разликата ще е само във вкуса. Визията ще е отлична, ако тортата ти е добре споена. Като я подреждаш в ринга винаги притискай блатовете с длан за да се залепят добре къв крема и да няма въздух между пластовете. Така тортата става и съвсем равна. Така че, просто си избери блат като вкус. Може и този, може и пандишпанов.

    Ще се радвам, ако после ми пишеш как се е получила тази интересна торта. Благодаря ти още веднъж!

  • Гост
    Ралица Понеделник, 11 Април 2016

    Здравей Йоли,
    Първо искам да ти благодаря за бързия отговор и за куража които ми вдъхна, само че аз всъшност не съм сигурна дали мога да се хваля или да се жалвам по- скоро :) Не няма да се оплаквам, защото като за начинаещ в сладкарството имах доста оптимистични очакваня а си беше истинско приключение :) Всъщност направих тортата с тези блатове и те се оказаха много хубави само дето се оказа , че два от блатовете леко се свиха (станаха малко по малки), еклерите се оказаха малко по- големи отколкото очаквах и поради тази причина се наложи да направя тортата само на един етаж. Шоколадовият ганаш ми се стори доста сладък и за това го олекотих с сметана, така или инече имах сметана която бях планувала за втория етаж:( За мое щастие една от грешките ми се оказа и добра за мен Дулсе де лечето беше по- гъсто и го исползвах за заливка. А за борда няма да коментирам :) Резултата се вижда, но пък стана много вкусна и понеже беше направена с много обич хората я оцениха. Но все пак няма да се откажа да експериментирам дори когато не съм сигурана в резултата, а за това ме вдъхновяваш ти и свички мили дами които споделате опита си с такива начинаещи като мен. Мерси отново за всичко което правиш за хората! DSC03271

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Април 2016

    Ти си страхотен сладур, Рали! Усмихвам се през цялото време докато те чета. Направила си една съвършено нова торта. И ако това не е импровизация и експеримент! Браво, браво, браво! Само това мога да кажа. От цялото си сърце подкрепям хора като теб. Точно в това се крие магията на доброто готвене: любов, желание, импровизация и експеримент. Продължавай все така!

  • Гост
    Пламена Банова Неделя, 15 Май 2016

    Мила Йоли, извинявай за притеснението, но искам един съвет от теб. Тази торта я правя за втори път, невероятна е. Първия път я направих точно по рецептата, получи се много добре. Но този път импровизирах и крема го направих с
    3 жълтъка, 120 гр. прясно мляко, 90 гр. шам фъстък и 45 гр. пудра захар, 500 гр. маскарпоне, 200 гр. заквасена сметана и 70 гр. пудра захар за маскарпонето. Моля те дай съвет с какво да я украся отгоре, дали ще е хубаво с желирани пресни ягоди или с шоколадов ганаш. Предварително ти благодаря!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 16 Май 2016

    О, Плами, ти си направила фантастичен крем. Особено шам фъстъка вътре е нещо страхотно! Благодаря ти за идеята и рецептата. Ще се възползвам и аз.

    Според мен точно в момента, в този сезон ягодите са оптимален вариант за украса. Ще стане свежо и красиво. Да не говорим, че ако правиш отново крема с шам фъстък, ягодите чудесно ще си паснат с него. Или направи цяла ягодова глазура, както казваш ти - желирани, или разгвърли небрежно ягоди по тортата: цели, на половинки и задължително някои със зелените дръжки. Леко ги глазирай с четка с малко стопен желатин да лъснат и да се запечатат. Помежду им можеш да сложиш листа мента, дребен босилек или маточина, някое бяло цветенце: например цветчета от ягоди или цветове парички. С парички става уникално сладурско, много ги харесвам за украса. И непременно остави малко шам фъстък. Тук-там го поръси. Ще стане наистина много пролетно.

    Благодаря ти за доверието и приятно майсторене.

  • Гост
    Пламена Банова Понеделник, 16 Май 2016

    Благодаря ти много Йоли! Ще те послушам и ще направя глазура с желирани ягоди и после ще ти пиша. Ти си ми безкрайното вдъхновение. Купих и книгата и сега очаквам втората.Благодаря ти много и дълбок поклон пред твоя талант.

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 29 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus