Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 24017
  • Печат

Торта Ани

 

b2ap3_thumbnail_torta_ani_3.jpg

 

Ще ви разкажа историята на тази торта. Едно прекрасно младо момиче вчера имаше рожден ден. Едно талантливо, страхотно момиче. Нека ви представя Ани. Разгледайте нещата, които ни предлага и сами ще се убедите в думите ми.

Съпругът на Ани искаше да я изненада с  торта, която тя харесва и отдавна иска да направи.  И така ... конспирацията беше готова. С радост се отзовах на молбата му да направя торта за Ани. Разбира се, малко измених рецептата, но поне се постарах да спазя визията. Преди да ви представя тортата искам още веднъж да пожелая на Ани да е все така обичана и глезена. Има прекрасен съпруг, прекрасно дете и прекрасно семейство. Бъди щастлива Ани, дано да съм успяла да те зарадвам на личния ти празник. Прегръщам те Ани!


А сега се насладете на тази много вкусна торта ....

Продукти за блата

5 яйца
100 г захар
100 г брашно
3 с.л.какао
2 ванилии

Продукти за крема

500 г Маскарпоне
400 г заквасена сметана
100 г захар
200 г стопен на водна баня бял шоколад
2 ванилии
2 пакетчета желатин (20 г)

Продукти за глазурата

1/2 ч.ч.вода
1/2 ч.ч.течна сметана
4 с.л.какао
5-6 с.л.захар
2 ванилии
1 пакетче желатин (10 г)
ягоди
плодове по избор

 

b2ap3_thumbnail_Ani_Cake8.jpg
 

 

Приготвяне

* Разбийте жълтъците с половината захар докато побелеят и се сгъстят на крем. Пресейте брашното заедно с какаото и ванилията, а белтъците разбийте на сняг с останалата захар. Към жълтъчната смес добавете брашното и белтъците като ги редувате и разбърквате внимателно. Изсипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като блатът изстине отрежете от него кръгло парче за основа с големина, каквато вие прецените. Ако обичате по-сочни торти го сиропирайте с малко студено прясно мляко, както направих аз.

* Разбийте маскарпонето заедно със захарта, ванилията и сметаната. На тънка струйка прибавете охладения, но все още течен шоколад като продължавате да разбивате. Разбийте много добре с миксер на високи обороти за да не стане шоколада на бучки. Все пак за да няма риск от подобно нещо бих ви посъветвала да загреете шоколада заедно с малко прясно мляко или с малко течна сметана. Разбъркайте за да се получи гладък гъст сос, подобен на ганаш. След това го излейте в маскарпонето. Мисля, че това ще предотврати напълно опасността от получаване на бучки шоколад в крема.

*  Разтворете желатина с малко вода на водна баря и го сипете към крема. Разбийте отново много добре.

* В тенджерка смесете продуктите за глазурата без желатина. Варете няколко минути докато се образуват плътни мехурчета по повърхността. Свалете от огъня и прибавете желатина. Той ще се разтвори от горещата смес. Разбъркайте добре,прецедете с цедка и оставете глазурата да се охлади.

* Стегнете с подвижен ринг изрязаният блат. Нарежете ягодите на филийки и ги наредете върху подложката като облепите с тях стените на ринга. Сипете половината от крема и загладете.

 

b2ap3_thumbnail_Ani_Cake3.jpg


* Върху него наредете различни плодове.

 

b2ap3_thumbnail_Ani_Cake4.jpg
 



* Покрийте с останалият крем, загладете добре и оставете тортата да се желира в хладилника за няколко часа.

* Залейте с охладената глазура и отново поставете в хладилника.

 

b2ap3_thumbnail_Ani_Cake5.jpg
 


* Гарнирайте с плодове като леко ги намажете със стопен желатин за да останат максимално свежи. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_torta_ani_2.jpg
 
последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • karlly
    karlly Четвъртък, 26 Февруари 2015

    Ох... Чудих се, чудих се... каква торта да сътворя за рождения ден на моята половинка и ще взема да претворя тази според неговите предпочитания :p Както винаги, Йоли си най-верният ми източник на идей :) Не знам какво щях да правя без теб :D

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Февруари 2015

    Много, много ти благодаря за доверието и милите думи! Страшно се радвам, че опита тортата! Да ви е сладко !

  • Гост
    Петя Неделя, 05 Април 2015

    Здравей, Йоли! Направих ягодова торта с този крем, фантастичен е! Благодаря много за точните указания, за пръв път успях да се справя с желирането. С най-добри пожелания, Петя

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 05 Април 2015

    Ех, че ме зарадва, Петя! Много съм щастлива да чуя това! Благодаря ти от сърце за доверието! Светли празници на всички у дома!

  • Гост
    Тина Петък, 22 Май 2015

    Здравейте! В бързината забрвих желатина за крема. Дали ще ми стегне и без него? Благодаря предварително.:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 22 Май 2015

    Ох, Тина. Опасявам се, че не. Може са е гъст и вкусен, но няма да стои така стабилно като с желатин. Дано се получи все пак. Благодаря ти, че опита.

  • branka
    branka Петък, 22 Май 2015

    Здравей, Йоли! След като миналата седмица успешно направих класическата орехова торта, реших, че тази седмица е ред на торта Ани. С радост споделям, че се получи много вкусна и красива торта! И то почти като тази на снимката! Даже малко ме е яд, че не съм ги пробвала по-рано, за някой специален повод. Благодаря ти за чудесните рецепти и за подробните описания към тях! Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 22 Май 2015

    Благодаря ти за доверието, Брани. Много, много ме радваш ти! Да ви е сладка на всички у дома и пак благодаря!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Гергана Павлова Неделя, 01 Ноември 2015

    Торта Ани

    Здравейте,а мога ли да сложа млечен шоколад...или въобще да не слагам?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 02 Ноември 2015

    RE:Торта Ани

    Разбира се, Гери! Всичко, което обичаш можеш да сложиш. Кулинарията е изцяло въпрос на личен вкус. Ще се радвам да опиташ тората, благодаря ти.

  • Гост
    Торти от памперси Вторник, 17 Ноември 2015

    Висш пилотаж! Изглежда супер вкусно, ще се опита рецептата. Само че изглежда трябва да се дочакат пресните плодове, че сега никакви няма :( Или поне тези които се продават сега ще предизвикат коремобол :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 17 Ноември 2015

    Абсолютно! Сега не стига, че са ужасно скъпи, ами не са и вкусни. Но през зимата варианта с портокали е чудесен. С банани също. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ, макар и през лятото.

  • Гост
    Моника Неделя, 20 Декември 2015

    Здравей, Йоли!
    Чета по нагоре,че има алтернатива с портокали,но ме интересува как се прави портокалова глазура отгоре?
    Мерси

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 21 Декември 2015

    Мони, искаш да е оранжева отгоре ли? Само с желе ще стои добре. Изцеден сок, редуциран за по-наситен вкус, малко настъргана кора, малко захар и желатин. Задължително фино прецеден и готово. Заливаш, стяга се и получаваш ефирна портокалова глазура. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Моника Вторник, 22 Декември 2015

    Йоли,пак съм аз :)
    Мисля да направя тортата с портокали, но му притеснява това Белене -как ли ще стане и дали е възможно без да се наруши цялоста на парчето?
    А,дали ще е красиво нарязани на кръг или трябва на полумесеци?
    Изискват ли портокалите някаква обработка или само потапяне в желатин преди да ги поставя е достатъчно?
    Колко много въпроси задавам ;)
    Много се вдъхновавам от тези прекрасни твои творения! !!
    Поздрави
    Моника

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 23 Декември 2015

    Мони, ти искаш отстрани по борда вместо ягоди да има портокали, нали така? Нарежи си ги на полумесеци. Тънки фини полумесеци. Те са по-скоро за красота, отколкото за вкус. Аз даже бих ги оставила с кората. Ще е много по-красиво. А отгоре, ако искаш портокали непременно ги филирай. Ще махнеш кората и ципата и ще ги наредиш. А за да изглежда добре и да има все пак цялостен завършен вид, сложи между тях пак няколко полумесеца с кората. Отстрани по борда няма нужда от желати. След като махнеш ринга от тортата чак тогава може да ги намажеш с течен желатин за да не изглеждат засъхнали. Аз го правя с четка за рисуване. А отгоре може просто да ги топваш в желатин преди да ги сложиш върху глазурата или пак да ги намажеш с четка. Няма значение. Чакам с нетърпение да ми разкажеш после как се е получило. Благодаря ти за доверието!

  • Гост
    Моника Сряда, 23 Декември 2015

    Тук съм!!Направих я ,смея да твърдя,че стана много добре по моя си начин :)
    Изпратих съпруга ми на фирмено парти с нея :)
    Предполагам,че е станала добре и на вкус !!!
    Още веднъж Благодаря за прекрасните рецепти!!!!
    https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1670425876504020&id=100006098708606&set=a.1656522931227648.1073741848.100006098708606&source=43

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 25 Декември 2015

    Мони, не мога да видя снимката. Не се отваря като линк и не ми разрешава да копирам адреса. Ще опиташ ли пак да ми я пуснеш? Мисля, че тук, където оставяш коментар има опция да качиш и снимка. Много се радвам, че е станала хубава торта. Благодаря ти от сърце и весели празници.

  • Гост
    Моника Петък, 25 Декември 2015

    Не мога да кача снимка....не знам защо?!
    Но тортата е станала фурор на партито!Шефката на мъжа ми била супер очарована и не искала да разреже тортата,за да не я развали :)
    В крайна сметка са си я прибрали за вкъщи

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 27 Декември 2015

    Как така за вкъщи! И таз добра! Май ще трябва да направиш още една и за у вас. Много, много се радвам, Мони. Благодаря ти още веднъж!

  • Гост
    Лора Четвъртък, 21 Януари 2016

    Здравей Йоли, твоята торта изглежда прекрасно .. намислила съм да направя същата утре за мама, защото тя го заслужава имам само един въпрос - дали е необходимо първо да намажа формата или ринга с нещо за да не залепне крема или от самия желатин той ще се стегне и после ще се отдели без проблеми?? Вдъхновяваш ме да се развихря в кухнята утре, Лора!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Януари 2016

    Благодаря за доверието, Лора. Ще се радвам, ако тортата ви хареса. Не, не е нужно да мажеш ринга с нищо. Можеш да му сложиш лист хартия за печене или ацетатно фолио, ако искаш. Но и без него се отлепя. Само леко с нож да го захванеш за да влезе малко въздух между желирания крем и ринга, и готово. Ще се отлепи, не бързай, просто бавно го отлепяй. Да знаеш като трик по принцип за желетата - взимаш сешоара и леко затопляш с него ринга от външната страна. веднага всичко се отлепва. Надявам се да не ти отговарям много късно. Весел празник ви желая!

  • Гост
    Светлана Петък, 01 Юли 2016

    Здравейте, Йоли. Невероятна торта, както и всичко останало, сътворено от Вас. Искам да попитам, с тези продукти колко голяма торта се получава? Трябва ми голяма торта, ринга, който ще използвам е 28 сантиметра и се двоумя дали да не направя доза и половина... Предварително благодаря!
    Поздрави,
    Светлана

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 02 Юли 2016

    Благодаря ти Светле, много си мила. Радвам се, че си избрала тази торта. Надявам се да се хареса на всички. Спокойно може да увеличиш продуктите с 1/2. Ще стане чудесна торта, права си, че и трябва височина за да стоят добре ягодите, които са отстрани. Давай смело и още веднъж благодаря за доверието.

  • Гост
    Светлана Събота, 09 Юли 2016

    Благодаря за отговора! Благодаря и за рецептата

  • Гост
    Ина Петък, 09 Септември 2016

    Прекраснааа!

    Здравей Йоли!

    Аз не съм от запалените кулинари, но пък съм много сръчна и този път реших да опитам да направя нещо различно от досегашните ми изтъркани рецепти. За рожденния ден на синът ни утре направих вчера тази торта и много се опасявах, че нещо по стъпките ще се обърка. Защото ние сме в Англия и желатина е друг, сметаната е друга...Ноооо, за моя огромна радост въодушевлението от крайния резултат е безумно :) Професионална работа ;) красива торта, аз сложих малини, ягоди, манго и босилек и сега само се въртя около нея и пирпиля от радост. Страшно е вкусна-беше много като количество за моя ринг и една част етажирах в стъклени купички, та току що изадох една и едвам се сдържам да не видя сметката и на останалите :) Много се въодушевих, някак повярвах в кулинарните си способности. Като детенце се радвам, че е как да кажа професионално красива и професионално вкусна :) Благодаря Йоли и за това, че си страшно отзивчива и заунтересувана от мнението и въпросите на всички тези прекрасни жени! Всичко най-прекрасно и много детелини от цялото ми семейство, с което ще ядем торти цяла седмица!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Септември 2016

    RE:Прекраснааа!

    Ах, Ина... как ме зарадва! А това с детелините просто ми стопли душата. Как ти дойде на ум да го кажеш! Прекрасно е! Ако ми позволиш ще го взаимствам от теб и ще поздравявам и аз с детелини скъпите ми хора. Супер си просто! Много съм щастлива да чуя, че сте харесали тортата. Да ви е сладка на всички и прегръдки. И детелини! Много!

  • Гост
    Ani Вторник, 18 Октомври 2016

    За рожденият ден на Мама

    Йоли, благодаря отново за хубавата рецепта! Направих я с други плодове, но ефекта и вкуса е ОТЛИЧЕН!
    Благодаря,
    Ани
    http://tinypic.com/r/25ku99k/9

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 19 Октомври 2016

    RE:За рожденият ден на Мама

    О, каква свежа идея! С различни плодове по борда е май много по-шик! Страхотно! Благодаря ти за доверието, Ани! Много се радвам, че си зарадвала майка си тази торта. И нали знаеш, тя си е предназначена за това име "Ани". Не случайно ти се е получила толкова добре! Перфектна!

  • Гост
    Маргарита Цанкова Понеделник, 21 Ноември 2016

    Защо блата на тортата трябва да е изпечен в
    правоъгълна тава, а не в във форма за торта?
    Искам да направя тортата за рождения ден на
    моята прекрасна внучка Ива, малко се страхувам,
    но ще опитам!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 24 Януари 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus