Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4459
  • Печат

Сьомга с лингуини в авокадо сос

 

b2ap3_thumbnail_salmon_avokado_3.jpg

 

   Скъпи читатели, в рамките на 11 публикации ще ви запозная с моята любима храна - морската. Истинско удоволствие е, че имам възможността да проявя творчество, именно приготвяйки даровете от морето. Благодаря на Пикадили за предоставената ми възможност да опитам и сготвя различни видове риба и морски дарове. На рибните им щандове може да намерите голямо разнообразие от прясна риба и морски деликатеси, и при това често много изгодно.

 

b2ap3_thumbnail_Piccadilly_logo_white_green_red_cart.jpg

 

  Ще започнем с добре познатата ни сьомга. Колкото и да я познаваме, нека все пак си припомним с няколко изречения какво представлява тази риба.

 

b2ap3_thumbnail_salmon_6.jpg

 

   Има много видове сьомга : атлантическа, тихоокеанска, кралска, сребърна, червена, розова (горбуша), “Sockeye”, “Chum” , сима, кета, кижуч и др. Повечето видове обитават ледено студените води на Тихия и Атлантическия океан. Срещат се в Русия, Финландия, Швеция, Норвегия и Северна Америка. Сьомгата е от рибите, които хвърлят хайвер в чисти води, което означава, че тя обича и обитава сладководните места в този период. Това трудоемко пътешествие ги прави силни и стегнати риби с мускулесто тяло. Сьомгата се развъжда успешно и в морски ферми.

   Сочното, плътно и вкусно месо на сьомгата обикновено е розово-оранжево, с характерен аромат и вкус на морска риба и богато съдържание на мазнини. У нас се предлага  главно норвежка атлантическа сьомга, отгледана в рибовъдни ферми и далекоизточна сьомга (розова, горбушка).

   Хайверът и́ е известен с чудесния си вкус и е предпочитана алтернатива на изискания черен хайвер.
Когато избираме риба не е лошо да знаем, че пресните или охладени котлети сьомга трябва да са влажни и да ухаят приятно на морска вода, както и да имат блясък. Сьомгата обикновено се продава с кожата, затова обърнете достатъчно внимание и на нея – трябва да е лъскава и свежа.

Не забравяйте и подходящо бяло вино към този истински деликатес. Да започваме да готвим!

 

b2ap3_thumbnail_salmon_avokado_4.jpg

 

Продукти за 4 порции

800 г филе сьомга
2 с.л. люта горчица
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
сусам за поръсване
400 г лингуини или друга дълга паста

За зеления крем

2 бр авокадо
4 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
сок  и кора от 1/2 лимон
2 с.л. магданоз
1 стрък зелен лук
сол на вкус
1 ч.ч. от бульона на пастата

Приготвяне

* Нарежете рибата на порции и я посолете. В купичка разбъркайте горчицата, чесъна, зехтина и черния пипер. Намажете парчетата сьомга със сместа само от едната страна и поръсете със сусам.

 

b2ap3_thumbnail_salmon_avokado_1.jpg

 

* Поставете ги в тавичка, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете рибата за 10 - 15 минути. Не я препичайте! Вътрешността трябва да остане сочна и със свеж розов цвят.

* Сварете пастата според описанието на опаковката и я отцедете.

* Пасирайте заедно всички продукти за зеления крем, като го разреждате постепенно с бульона от лингуините според гъстотата, която предпочитате. Сипете авокадо-крема в пастата и разбъркайте.

* Сервирайте сьомгата топла, гарнирана със зелените лингуини. Да ви е сладко!



b2ap3_thumbnail_salmon_avokado_5.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Елена Димитрова Петък, 12 Юни 2015

    Йоли,
    сърдечно те поздравявам с тази идея да ни запознаеш с различните видове риба.Имам въпрос за рибите - да пишеш задължително имат ли люспи или не? За сьомгата пише всичко, но никъде не срещнах има ли люспи тази риба ? В Пикадили рибите са много качествени и пресни, баща ми е голям почитател на морските деликатеси и риби и винаги добре разпознава пресните риби по видове.Но аз не съм много наясно особено с новите риби, които се внасят в България .Така ,че идеята ти е прекрасна.А рецептата , която представяш е както винаги чудесно презентирана и снимана.
    Поздрави сърдечни и леки почивни дни !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Юни 2015

    Здравей Ели. Много се радвам, че ти допада идеята. Лично аз съм изключително доволна от предложението на Пиикадили да направя няколко рецепти с техни те риби. Това наистина ми е любимата храна и такъв шанс като този ме прави много радостна.

    Да, сьомгата има люспи. Както и повечето риби. Някои са по-дребни и не е нужно да се махат, други трябва. Не съм писала, защото всеки сам вижда има ли, няма ли и съответно ги маха. В рецептата сьомгата е на филе, няма кожа изобщо. Мже би си права, в описанието на самите риби трябва да пиша тази информация.

    Благодаря ти отново, очаквай следващите ми предложения. Хубав уикенд и на теб.

  • Гост
    Maria Miteva-Christou Петък, 12 Юни 2015

    Разкош!!!
    Непременно ще я опитам!!!

  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Юни 2015

    Благодаря Мария. Казано от теб това означава много за мен. Ще се радвам да опиташ.

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Петък, 12 Юни 2015

    Много обичам тази риба, Йоли! Обезателно ще се доверя на тази рецепта за следващото готвене :) Поздрави от сърце!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Юни 2015

    Благодаря ти миличка. Ще се радвам да опиташ.

  • Светулка
    Светулка Петък, 12 Юни 2015

    Йолинка, фантастична рецепта! Ах, колко много ме зарадва! Имам всички продукти и ще я правя довечера. Нямам търпение.

    Живея в район, където сьомгата си хвърля хайвера на есен и понякога ходим край поточетата да гледаме. Рибките излизат на плитко и удрят опашки по камъните, за да изхвърлят хайвера. Можеш да ги пипнеш с ръка (но не го правим, за да не ги безпокоим). Хиляди риби идват в потоците, гъмжи от тях. Тъжното е, че после умират там, където го правят, но после излюпените мъници поемат сами пътя към океана, за да се завърнат, когато дойде време да изхвърлят хайвера.

    Благодаря ти, миличка, за споделената рецепта и за неизчерпаемата ти творческа енергия! Ще чакам с нетърпение и останалите морски рецепти. Целувки!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 14 Юни 2015

    Благодаря Светле. Много се радвам, че ти харесва рецептата. Наистина става страшно вкусна. И какво, имате дива сьомга, така ли? Никога не съм опитвала месото и. Със сигурност ще е много по-различна от тази, която се гледа във фермите. Но няма къде да я опитам. Много е скъпа, а и не се внася у нас. Както и да е. Ще се радвам да отиташ рецептата, а очаквай и следващите. Много се радвам на този проект, наистина. Благодаря ти!

  • Светулка
    Светулка Понеделник, 15 Юни 2015

    Йолинка, при нас има всякакъв вид сьомга. И тук е скъпа, особено дивата. Месото на дивата сьомга стои малко по-сухо (поне на тези видове, които аз съм опитвала). Заповядай на гости, ще бъда щастлива да те посрещна тук и ще опиташ различни видове сьомга. Сериозно! Прегръщам те!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Юни 2015

    Душичка си ми ти! Не, първо ти ще си дойдеш и после аз. Благодаря мила.

  • dalia
    dalia Вторник, 16 Юни 2015

    Йолинце, вече е изпробвано! Просто си върха. Толкова лесна, апетитна и оригинална рецепта. Направих репетиция, защото в ще имаме гости през уикенда и си харесах точно тази рецепта. Благодаря ти много, неизчерпаема си!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Юни 2015

    О, Ани! Благодаря ти за доверието, мила. Много се радвам, че опита рибата и най-вече, че я харесахте. Много, много ти благодаря!

  • Светулка
    Светулка Неделя, 26 Юли 2015

    Йоли, за втори път я правя тази сьомга. Използвам дива, месото й е по-сухо. Не направих лингуините, но направих соса и след като изпекох сьомгата допълнително сложих и този сос върху филетата. Много вкусно! Още веднъж благодарности за страхотната рецепта.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 27 Юли 2015

    Аз ти благодаря за доверието, Светле. Да ви е сладко на всички у дома! Много се радвам, че ти хареса сьомгата.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 24 Януари 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus