Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9012
  • Печат

Сьомга с балсамов сос

 

b2ap3_thumbnail_balsamic_-salmon_4-y.jpg

 

Продукти за 2 порции

Сос

20 г масло
1 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. нарязан розмарин
50 мл бяло вино
1 с.л. мед
40 мл балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус

2 котлета сьомга
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
сол

 

b2ap3_thumbnail_balsamic_-salmon_3.jpg

 

Приготвяне

* За соса запържете в маслото лука, чесъна и розмарина. Налейте виното и гответе 2 - 3 минути за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете меда и оцета. Гответе още 2- 3 минути докато течността се редуцира и овкусете със сол и черен пипер.

* Посолете парчетата риба и ги поръсете с брашно. Загрейте зехтина в тиган и сложете рибата вътре. Пържете на среден огън от двете страни около 5 - 6 минути.

* Сервирайте рибата полята със сос и гарнирана със свежа салата. Да ви е сладко!

* Непременно опитайте соса на вкус преди да го махнете от огъня. Балансирайте го така, както на вас ще ви хареса най-много. Рибата по-скоро се пече, отколкото се пържи в зехтина. Той е малко количество, рибата е доста дебело парче и затова е добре да се пържи на по-слаб огън. Така ще се сготви равномерно, мазнината няма да прегори, а месото ще остане сочно и със свеж цвят. Можете да я изпечете и във фурна, но за конкретната рецепта не го препоръчвам. Рибата във фурна ще стане по-скоро задушена, ще прилича на варена и ще изгуби голяма степен от прекрасния си вкус.

 

b2ap3_thumbnail_balsamic_-salmon_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Светулка Сряда, 14 Януари 2015

    Йоли, тази рецепта изглежда чудесна! Ние ядем сьомга поне веднъж в седмицата и в събота ще я пробвам. Благодаря ти, миличка, за поредната споделена вкусотия! Прегръдки от мен!

  • Гост
    Биби Четвъртък, 15 Януари 2015

    Любимо ;)

  • Гост
    Елена Четвъртък, 15 Януари 2015

    Благодаря за рецептата, Йоли.Не съм приготвяла сьомга по този начин.Аз рядко я купувам по принцип, защото е доста скъпа, а според баща ми не е нещо кой - знае какво на вкус.Според него има много по - вкусни и по - евтини риби.Но твоето предложение ме изкушава да изпробвам рецептата.Хареса ми соса и начинът на приготвяне на рибата.
    Поздрави, леки почивни дни !

  • Гост
    Гергана Лазарова Четвъртък, 15 Януари 2015

    Мисля, че направо ще е балсам за небцето това ястие, Йолинка... Чудно е! Някой път ще събера смелост и ще пробвам. :)
    Усмивки!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 15 Януари 2015

    Благодаря, момичета! Радвам се, че ви хареса. И аз не купувам често сьомга, но миналата седмица в Пикадили я намерих на много добра цена. 16 лв за кг котлети ми се видя добра. Веднага купих две парчета и измъдрих две рецепти. Малко по-нататък ще пусна и втората. Да ви е сладко.

  • Гост
    Мъх Четвъртък, 15 Януари 2015

    Сьомгата ми е много вкусна, но и страшно засищаща. Така че , ако дадеш половинката котлетче само, го отмъквам като гладно коте;) Поздрави, Йоли!

  • Katerina Cholakova
    Katerina Cholakova Неделя, 18 Януари 2015

    Страхотна рецепта ! Изядох си на един дъх котлетчето със соса. Много ми допадна ! Благодаря за поредната чудна рецепта :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 19 Януари 2015

    Благодаря ти, Кате. Много се радвам, че опита рибата, приготвена по този начин. Да ти е сладко!

  • Гост
    Стоян Неделя, 18 Януари 2015

    Пържене на сьомга е грехота, всички качества на тази прекрасна риба се губят по този начин. Останалото звучи прекрасно .

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 19 Януари 2015

    Съжалявам Стояне, но ще ми позволиш да не се съглася с теб. Първо, всичко на този свят е въпрос на вкус. Второ, тук не става изобщо въпрос за пържената риба както обикновено я приготвяме. В капки мазнина, на сух тиган и по-ниска температура рибата по-скоро се пече. Получава уникална коричка, но вътре остава извънредно мека и сочна. Ще се радвам да опиташ този вариант и пак да ми пишеш. Някак си съм повече от убедена, че ще ти хареса. Много се радвам, че си тук и писа коментар. Благодаря ти!

  • Гост
    Стоян Понеделник, 19 Януари 2015

    Голям фен съм на сьомгата и щом препоръчваш - ще я пробвам задължително :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 19 Януари 2015

    Ама ще ми кажеш честно после, нали?Страшно ще се радвам, ако ти допадне. Днес с родителите ми хапнахме сьомга. Дре парчета на скара и две опуших. Ако ти е интересно може да пробваш. Трябва да ти кажа, че всеобщото мнение в къщи беше, че пушената има хареса повече от тази на скара. Още веднъж ти благодаря, радвам се, че остави коментар. И най-вече, че изрази своето мнение и вкус.

  • mim37o
    mim37o Вторник, 20 Януари 2015

    Направих рецептата.... стана ФАНТАСТИЧНО
    нямах балсамов оцет, затова сложих соев сос много вкусно стана.
    влагодаря Йоли за рецептата

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 20 Януари 2015

    Ех, че се радвам! Много, много ти благодаря. Страшно съм щастлива, че ви е харесала рибата. Да ви е сладко!

  • dgudge
    dgudge Четвъртък, 22 Януари 2015

    Здравей Йоли, пробвахме рецептата много вкусно стана, но соса не стана гъст като на снимката, къде сме сгрешили?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 23 Януари 2015

    О Дани. Никъде не си сгрешила. Просто е трябвало да повариш соса малко по-дълго. Да се редуцира повече. Само от това зависи гъстотата, от нищо друго. Но така пък сте имали повече сос, при мен излезе малко количество. Благодаря ти, че опита. Много се радвам, че ви хареса рибата!

  • Гост
    Ани Канева Вторник, 03 Февруари 2015

    Йоли, страхотна рецепта! Снощи я приготвих, ама в четворна доза (8 котлета) и почти не остана. Всичко ми се получи чудесно - и рибата и соса (от него направих двойна доза). Нямах бяло вино и сложих червено и пак стана невероятен - солено-кисело-сладък. Придава на рибата екзотичен вкус...И мен да ме извини Стоян, но и аз като теб мисля, че на фурна се сварява и губи вкуса си. При тази рецепта не е пържене, а по-скоро запечатване и става много вкусна и никак мазна. Какви ли не сьомги пробвах, включително и тази с маслиновата паста и моцарела, но все нещо не ми допадаше. Тази ми хареса най-много, без забележка! Аз я гарнирах със задушени на фурна картофи, карфиол и моркови със зехтин, масло, копър и капки лимонов сок. Чудесно си паснаха с балсамовата сьомга. Поредното ти страхотно предложение, пак съм очарована! Йоли, на мен всички твои рецепти ми се получават и се чудя как при някой не се!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 05 Февруари 2015

    Ами защото ти си страхотната, Ани. Аз не готвя вместо теб, ти сама провиш нещата вкусни. Това, че си почерпила отнякъде идея нищо не означава. Важно е само онова, което сама приготвяш. Благодаря ти, мила моя. Винаги ме радваш толкова много!

    Права си за рибата, и аз я предпочитам като теб. И във фурна не е лоша, даже скоро правих една със спанак и срем сирене. Във фурната. Хубава стана, ще пусна скоро рецептата, а ти сама реши дали ще ти допадне.

    Благодаря ти отново, мила Ани!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Светлана кулишева Сряда, 04 Февруари 2015

    Снимката на котлетчето говори сама... Единствената промяна, която ще направя /заради хранителния режим който трябва да спазвам/ е : няма да ползвам брашно, а зехтинът ще използвам за намазване на котлетчето, след което го мятам на скара. Надявам се, че ефектът няма да е по-лош.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 04 Февруари 2015

    Ще се радвам да опиташ, Светле. Надявам се да ти хареса. Благодаря ти!

  • Билбо
    Билбо Понеделник, 09 Февруари 2015

    Ще пробвам още в събота, когато у нас е "сьомгинден" :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Февруари 2015

    Много ще се радвам, Асе. Надявам се да се хареса на всички у вас. Благодаря и да ви е сладко!

  • Гост
    Веси Неделя, 15 Февруари 2015

    Много вкусно се получи :)))

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 15 Февруари 2015

    Много се радвам, че опита, Веси. А още повече, че ви е харесало. Много ти благодаря за доверието. Да ви е сладко!

  • Гост
    Лилия Сряда, 08 Април 2015

    Друг вид риба?

    Здравей Йоли,
    Рецептата дали е подходяща и за друг вид риба, например хек?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Април 2015

    RE:Друг вид риба?

    Да Лили. Разбира се, че може и друга риба. Всичко е въпрос на вкус. Хекът е доста суха риба. Като я готвиш внимавай да не я пресушаваш. Нека остане сочна. Надявам се да ти хареса рецептата. Благодаря ти.

  • Гост
    Лилия Сряда, 22 Април 2015

    RE:RE:Друг вид риба?

    Мерси, Йоли!

  • Гост
    Деница Събота, 09 Април 2016

    Йоли, снощи направих сьомга по твоята рецепта. Не бях взела котлет, а филе и се получи невероятно ! Сега прочетох пак рецептата и виждам , че подправките съм ги сложила върху рибата , а не в соса , но независимо от това беше много вкусно

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 10 Април 2016

    Благодаря ти Дени. Няма никакво значение, че си сложила подправките върху рибата. Важното е, че ви е харесало! Много ме зарадва!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 28 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus