• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Украси
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5174
  • 6 коментара
  • Печат

Сладък мъх

 

b2ap3_thumbnail_sweet_moss_5.jpg

 

   С удоволствие споделям с вас рецептата и начина на приготвяне на една ефектна украса за торти и сладкиши. Нарича се "мъх", тъй като действително наподобява горския мъх. Ще намерите различна информация в интернет, но аз категорично считам този вариант за изключително сполучлив. Много от рецептите са със захар и само с белтък, както и с добавка на вода. Вариантът, който аз ви представям е без вода, с глюкоза и цяло яйце. Моето мнение е, че глюкозата и наличието на жълтък правят "мъха" еластичен и с големи шупли. Ще се опитам да ви разкажа как се прави всичко, но нека пак спомена, че в интернет ще намерите много по-обширна информация.

 

b2ap3_thumbnail_banana_caramel-_ake_5_20171214-144804_1.jpg


И така, за да приготвите сладкия мъх задължително е нужна микровълнова фурна. За съжаление в електрическа няма да се получи.

Нужни са ви 4 картонени чашки за кафе (от по-големите), хранителни бои в предпочитани от вас цветове и продуктите за тестото:

1 яйце
30 г глюкоза
12 г захар
25 г брашно
5 г бакпулвер

Приготвяне:

* С миксер много добре разбийте яйцето заедно с глюкозата и захарта. Трябва да получите въздушна смес, която да е побеляла на цвят и утроила обема си.

* Пресейте брашното заедно с бакпулвера и с леко бъркане с лопатка го добавете към яйчената смес. Нужно е тестото да остане максимално въздушно. И това е всичко. Няма нищо по-различно от приготвянето на пандишпанено тесто.

* Разделете тестото в 4 купички и го оцветете в желани от вас цветове. Аз подбрах зелено-кафява гама за да се доближа максимално до истинския мъх. Може да направите само един цвят, два, три или повече. Добре е боите да са в течно състояние. Ако вашите са на прах, капнете върху него няколко капки вода за да се разтвори цвета и след това  разбъркайте с тестото. Така ще се наложи по-кратко смесване, което ще остави тестото въздушно. Аз умишлено не разбърках много добре боите с тестото. Исках да се получат различни нюанси на тъмно и светло.

 

b2ap3_thumbnail_sweet_moss_1.jpg



* След това изсипете оцветеното тесто в четирите картонени чашки. Трябва да ги напълните максимум до 1/3.

* Сложете чашките в микровълновата фурна и я включете за 1 минута. След нея проверете с пръст повърхността на тестото. На усещане трябва да е еластично, но сухо. Ако все още е мокро, увеличете печенето с още 10 секунди. При мен се получи идеално точно за 1 минута. Не рискувах да изпека четирите чашки наведнъж, а една по една. Ако желаете, направете така и вие.

 

b2ap3_thumbnail_sweet_moss_3.jpg



* Извадете чашките и задължително ги поставете обърнати надолу върху решетка.

 

b2ap3_thumbnail_sweet_moss_2.jpg



* След като напълно изстинат срежете чашките с ножица и извадете мъха.

 

b2ap3_thumbnail_sweet_moss_4.jpg



* Съхранявайте го цял или накъсан на парченца в кутия. Може да го оставите за няколко дена на стайна температура, ако искате напълно да изсъхне и втвърди. Това е всичко. Ето как аз съм украсила тази торта, чиято рецепта ще намерите тук.  А тук може да видите как се прави украсата от дървесни кори. Ще се радвам да украсите вашето коледно пънче с домашно приготвен сладък мъх. Приятно майсторене!

 

b2ap3_thumbnail_banana_caramel-_ake_2_20171214-144633_1.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: бои торти украси

Коментари

  • Станислава
    Станислава Четвъртък, 14 Декември 2017

    Йоли, ти си невероятно вдъхновение не зная дали го знаеш :-) Една от основните "виновнички" да се увлека толкова много по сладкарството си ти и твоите рецепти. Думите за вида на тази торта не ми достигат - съчетава прецизност и усет към изкуството. Радвам се, че има кулинарни вдъхновители като теб. Светли празници ти пожелавам. Поздрави :-)

  • Yoli
    Yoli Петък, 15 Декември 2017

    Благодаря ти за хубавите дум, Стаси! Толкова е приятно да чуеш, че вдъхновяваш някого! От сърце ти благодаря!

  • Гост
    mariq Петък, 15 Декември 2017

    мария

    Благодаря, Йоли, за бързата реакция, отговаряйки на нашите молби! Да си жива и здрава!

  • Yoli
    Yoli Петък, 15 Декември 2017

    RE:мария

    За нищо, Мария. Радвам се, че успях навреме да разкажа за този мъх. Благодаря ти.

  • Гост
    Теодора Сряда, 10 Януари 2018

    Честита нова година Йоли! Уникална си! Бъди здрава и все така иновативна! Няма твоя торта която домашните любимци да не са харесали.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 10 Януари 2018

    Благодаря от сърце, Теди! Много съм щастлива да чуя това! За много години и на теб. Здраве и щастие желая за цялото ти семейство!

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 22 Октомври 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus