Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2774
  • Печат

Суши салата

 

b2ap3_thumbnail_sushi_salad_1.jpg

 

 

   Рибата тон, позната още като туна е консумирана по целия свят, а уловът й е толкова голям, че нейната популация е застрашена. Интересен факт около тези риби е, че живеят около делфините. Това е така, защото делфините отблъскват акулите и дават възможност на туните да се размножават при по-ниски загуби в популацията.

   Рибите тон са големи силни риби, а някои от тях са големи почти колкото делфин. Наименованието "тон" обединява в себе си няколко вида океански риби от семейство Скумриеви риби. Повече видове са от рода Тунци.

 

 

 


   Синьолюспеста риба тон - най-големия представител сред тунците. Нейните размери варират от един до два метра и половина, а теглото й достига 180 кг. Месото на този вид риба тон е много по-мазно, отколкото на останалите. Съдържа около 5% животински мазнини.

   Жълтолюспеста риба тон - има жълтеникави люспи, поради което лесно се разграничава от останалите риби тон. Теглото й достига до 130 кг, но са срещани и по-големи екземпляри. Нейното месо се обработва по-лесно.

   Гола риба тон - известна още като гола туна, представлява истинско джудже в сравнение с останалите от своя вид. Тежи между 2 и 4 кг, а месото й е много богато на миоглобин.

   Бяла туна - достига до 60 кг, поради което се счита за златната среда в размерите на риба тон. Протеинът й е с по-ниска стойност, отколкото видовете, които имат червено месо.

   Рибата тон се предлага най-често консервирана, така и прясна - на стекове, филета и парчета. Ако я купувате цяла, тя трябва да се продава заровена в лед, а ако е на хапки или филета трябва да е поставена върху него. Не купувайте риба тон, имаща изсъхнали или кафеви петна.

   Когато филето е съвсем прясно е фантастично да се хапне на карпачо, сашими или суши. Днес ви предлагам една лесна суши салата.

 

b2ap3_thumbnail_sushi_salad_3d.jpg

 

Продукти

1/2 ч.ч.ориз за суши или ориз с кръгли зърна
1 с.л. оризов оцет
сол на вкус
1 авокадо
300 г филе прясна риба тон
4 кори от водорасли за суши - нори

Сос

5 с.л.светъл соев сос
2 с.л.вода
1/2 ч.л. мед
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л.оризов оцет
1/2 ч.л.уасаби

Приготвяне

* Измийте добре ориза със студена вода и го отцедете. Сварете го с 1 ч.ч. вод. Варете на бавен огън за 15-20 минути. Като се свари ориза махнете капака на тенджерката, дръпнете от котлона и покрийте с памучна кърпа. Оставете ориза да изстине покрит с нея. Поръсете студения ориз с оцета и много малко сол. Разбъркайте го внимателно с лопатка.

* На дъното на стъклени чаши сложете малко ориз. Върху него няколко резенчета авокадо, а след това рибата, нарязана на кубчета. Гарнирайте с ленти нори и малко уасаби.

* В купичка разбъркайте продуктите за соса и го сервирайте отделно от салатата за да може всеки да я подправи според собствения си вкус. Да ви е сладко!

* Ако желаете може предварително леко да мариновате рибата със соев сос, оризов оцет и капки сусамово олио. Към салатата може да прибавите лентички омлет, краставица или зелен лук.

 


b2ap3_thumbnail_Piccadilly_logo_white_green_red_cart_20150731-051726_1.jpg

 

последно модифициран в
Отбелязана с: авокадо ориз соев сос суши

Йоланта Делибозова

  • Светулка
    Светулка Събота, 01 Август 2015

    Йолинка, много интересно предложение. Никога не би ми дошло на ум да направя суши като салата. Невероятна си! Аз не обичам суши, синът ми и съпругът ми обичат. Днес взех малко риба тон и утре ще ги изненадам. Снимките са страхотни! Голяма и силна прегръдка от мен!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 02 Август 2015

    Светле, това си е мързелива работа. На който не му се занимава да завива, прави салата. Голям майтап. Благодаря ти скъпа, ще се радвам да опиташ.

  • Светулка
    Светулка Неделя, 02 Август 2015

    Вярно е мързелива, но красива, ефектна и вкусна за тези, които обичат сурова рибка:) Беше оценена по достойнство в къщи!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 04 Август 2015

    Да ви е сладко и наздраве, Светле! Ти си с моя вкус. Умирам си за сурова риба. Радвам се, че ви хареса!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 19 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus