• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1663
  • 22 коментара
  • Печат

Страчатела с малини

 

b2ap3_thumbnail_stracciatella_torta_2.jpg

 

Продукти за торта 20 см:

блат:

60 г меко масло
30 г пудра захар
60 г заквасена сметана
3 жълтъка
3 белтъка
35 г кристална захар
ванилия
60 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
40 г ситно нарязан тъмен шоколад

крем:

200 мл сок от ананас
120 г захар
13 г желатин (1,5 пакетче)
250 г натурално крем-сирене (за чийзкейк)
400 мл течна сметана
ванилия
50 г ситно нарязан тъмен шоколад

друго:

100 мл студено прясно мляко
200 г пресни или замразени малини

 

b2ap3_thumbnail_stracciatella_torta_1-.jpg



Приготвяне:

* За блата разбийте на крем маслото и пудрата захар. Един по един добавете жълтъците, ванилията, а след това сметаната (може да я замените с гъсто кисело мляко). Отделно разбийте на сняг белтъците с кристалната захар, а брашното смесете с бакпулвера и шоколада. Към маслената смес прибавете разбитите белтъци и брашното, като ги редувате. Бъркайте с лопатка, а не с миксер. Изпечете тестото на три отделни тънки блата в загрята на 170* фурна за около 20-25 минути.

* За крема смесете ананасовия сок, захарта и желатина. Загрейте до горещо. Разбъркайте докато захарта и желатина се стопят и охладете до стайна температура. В купа разбъркайте крем-сиренето. Отделно разбийте сметаната и ванилията до пухкаво, но не на твърд сняг. Към крем-сиренето налейте ананасовия сок и разбийте за кратко с миксер. Добавете сметаната и разбийте още веднъж. Накрая сипете шоколада и объркайте крема добре с лопатка.

* На дъното на равна тортена чиния сложете един от блатовете. С домакинска четка го сиропирайте леко с прясно мляко. Пристегнете с ринг за торта. Върху блата изсипете половината от крема и наредете половината малини. Похлупете с втория блат. Отново сиропирайте с мляко и сложете останалите крем и малини. Завършете тортата с последния блат. Притиснете с длани за да се спои всичко и приберете в хладилник поне за 5-6 часа докато тортата се стегне напълно. 

* Отстранете ринга и украсете тортата по ваше желание. Да ви е сладко!

*** Може да направите тортата по-голяма. В такъв случай изпечете тестото на две части и най-горе завършете с крем. Или изсипете целия крем наведнъж между двата блата.  Винаги е добре рингът за пристягане да се облече от вътрешна страна с ленти ацетатно фолио. Много пъти съм казвала с какво може да го замените, ако нямате ацетат, но нека го спомена и тук. Купете от книжарница 1-2 меки пластмасови папки за документи. Нарежете ги на ленти с нужните за тортата размери. Лентите са за многократна употреба. Просто ги измийте, подсушете и приберете до следващо ползване.
Тортата е най-вкусна на стайна температура. Преди сервиране я извадете от хладилника поне за час-два.

 

b2ap3_thumbnail_stracciatella_torta_3.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Мария Петък, 15 Март 2019

    Здравей, Йоли!
    Проявявам интерес и към декорацията на тортата, изглежда много интересно, би ли разкрила тайната?

  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Март 2019

    Благодаря, Мими! Веднага се заемам да напиша, как се прави украсата.

  • Гост
    Мария Неделя, 17 Март 2019

    Много благодаря! Разгледах технологията и я намирам за много добра идея. Недостатък разбира се е, че е неустойчива, но непременно мисля да я пробвам, дори вече открих тази ядлива, оризова хартия. Чудесна идея!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 18 Март 2019

    Радвам се, че ти хареса, Мими. Ще се радвам да пробваш. Благодаря ти!

  • Гост
    Ивелина Петък, 15 Март 2019

    Благодаря за прекрасната рецепта, Вашата торта с какво е украсена, прекрасна е както всичко сътворено от Вас!

  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Март 2019

    Благодаря ти, Иве!

  • Гост
    Ивелина Петък, 15 Март 2019

    Какво бижу!!! Адмирации, Йоли! Би ли споделила твоята украса за тази торта?

  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Март 2019

    Разбира се, Иве. Заемам се.

  • Гост
    Svetla Петък, 15 Март 2019

    Zdravejte, Yoli!
    Kakto vinagi- prevyzhodna torta! Mozhe li da razkriete, kak ste napravili stilnata ukrasa na tortata?

  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Март 2019

    Светле, започвам да пиша. Следващият пост ще бъде за украсата. Благодаря ти.

  • Гост
    Гергана Събота, 16 Март 2019

    Изглежда страхотна, Йоли и съм сигурна, че е такава

  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Март 2019

    Благодаря ти, Гери.

  • Гост
    Ивелина Събота, 16 Март 2019

    Адмирации, Йоли! Би ли споделила каква е твоята украса на тортата? Прилича ми на желирани цветчета

  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Март 2019

    Не, Иве, няма никакъв желатин в украсата. Ще напиша следващ пост специално за нея, че като коментар ще е бного дълго да обясня.

  • Гост
    Рожденничка Събота, 16 Март 2019

    Тази седмица аз и детето ми имаме рожден ден и много бих искала да направя тортата. Но без украсата няма да е същото. Ще бъде чудесно, ако публикувате рецептата за украсата скоро.

  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Март 2019

    Благодаря, рожденичке! Много ще се радвам да опиташ тортата. А украсата вече е публикувана.

  • Гост
    Маргарита Чемишанова Събота, 16 Март 2019

    здравейте, какъв е размера на формата за печене на блатовете?

  • Yoli
    Yoli Неделя, 17 Март 2019

    Здравей, Марги. Тортата е 20 см. Блатовете са въпрос на избор. Може да са и те по 20 см, може да са и с 1 см по-малки. Няма абсолютно никакво значение. Написала съм, че тортата може да се направи и по-голяма. Наистина е въпрос на предпочитание и най-вече, кой с какви форми разполага. Няма задължителни неща в кулинарията. Ще се радвам да пробваш тортата и благодаря.

  • Гост
    Маргарита Неделя, 17 Март 2019

    Здравей, Йоли така направих тортата- с два блата, но не e толкова красива когато се разреже, а нали освен вкусна трябва и да е красива. А тя стана много вкусна.
    Моля те, да ми препоръчаш от коя фирма да купувам фондана.

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 18 Март 2019

    Много се радвам, че ти хареса тортата, Марги! Благодаря ти и да ви е сладко на всички!
    Фирма за фондан няма как да ти препоръчам. Не го харесвам и много рядко го ползвам. Предпочитам марципан, че поне са си чисти бадеми. За мен фонданът само влошава вкуса на тортата. А най-лошото е, че дори и да не го ядеш самата торта не е вкусна. Не е вкусна, защото фондановото покритие изисква сухи блатове и плътни кремове, задължително измазване с маслен крем или ганаш и т.н. Аз го правя сама, когато ми потрябва. Ако искаш, погледни тук. Това е рецептата. А блогън на Дими е истинска наслада за хора, които обичат да работят с фондан. Разгледай го, прекрасни торти има!

    http://dimitranas.blogspot.com/search/label/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%20%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%20-%20Feierliche%20Torten%20I

  • Гост
    Маргарита Понеделник, 18 Март 2019

    Да ти призная и аз не харесвам фондана, но останах с впечатление, че тортата е завършена с покритие от фондан. Сега и следващото ми питане, марципан ли е покритието и от къде да го купя, защото съм решила да я направя отново, както си я показала. Благодаря ти за търпението.

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 18 Март 2019

    Да, това е марципан. Виждаш ли, жълтее леко и е зърнеста структурата. Фонданът е снежно бял и съвършено гладък. Наистина за покритие на торти е най-подходящ, стои перфектно. Само на вкус не го харесвам, все едно ям чиста захар. Морципан можеш да намериш най-лесно чрез интернет. За съжаление не се продава навсякъде у нас. Има го в магазините за сладкарство, а те са само в големите градове. Зотаво е по-добре в интернет да потърсиш, ще откриеш без проблем.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 19 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus