• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4648
  • 4 коментара
  • Печат

Ягодово-спаначена торта

 

b2ap3_thumbnail_spinned_strawberry_cake.jpg

 


Продукти за форма 22-24 см:

50 г пресни спаначени листа
100 мл прясно мляко
2 яйца
120 г захар
100 мл олио
ванилия
180 г брашно
10 г бакпулвер

Крем: (ганашът се приготвя ден предварително)

200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна сметана
300 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Ягодов сос:

250 г ягоди
50 г захар
сок от 1/2 лимон
20 г натурално царевично нишесте

Друго:

400 г ягоди
мента, маточина или босилек за украса

Приготвяне:

* Блат: залейте спаначените листа с вряла вода. Захлупете съда и ги оставете за 10 мин. да омекнат. Изцедете спанака добре и го залейте с млякото. Пасирайте до гладкост. В купа разбийте до пухкав крем яйцата и захарта. Добавете спаначеното мляко, олиото и ванилията. Накрай сипете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте. Ще получите рядко кексово тесто. Покрийте кръгла форма с хартия за печене, а в средата сложете купичка или огнеупорна чаша. Излейте тестото във формата и изпечете в загрята на 180* фурна за около 30-35 мин. Проверявайте готовността с дървена клечка. Охладете блата и изрежете краищата му за по-добър вид. Разрежете го хоризонтално на две половини.

* Крем: залейте шоколада с горещата сметана и разбийте всичко до гладкост с пасатор. Излейте сместа в купичка, покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 ден. На следващият ден с миксер разбийте за кратко крем-сиренето. Прибавете охладения ганаш, който трябва да е с консистенция на гъсто кондензирано мляко. Подправете с ванилия и лимонова кора. Разбийте крема с миксер на средна скорост докато стане гъст и подходящ за шприцоване.

* Ягодов сос: нарежете ягодите на половинки и ги посипете със захарта. Варете на слаб огън докато омекнат. Прибавете лимоновия сок и нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете още веднъж и пасирайте всичко до гладкост (гъстотата на соса определете сами. Ако ви харесва по-рядък добавете малко вода или намалете количеството на нишестето до 1 ч.л.). Претрийте соса през сито и охладете.

* Поставете единия блат в равна тортена чиния. Шприцовайте половината от крема и захлупете с втория блат. Отново с шприц нанесете останалия крем. Отгоре подредете плодовете, залейте с ягодов сос и украсете с прясна мента, маточина или босилек. Да ви е сладко!

последно модифициран в

Коментари

  • silver19
    silver19 Петък, 01 Юни 2018

    Йоли,приятелко моя обожавам ягоди и бял шоколад!Ще се пробва задължително!Благодарение на теб опитах комбинация на босилек и ягоди(ммм),сега ще е това!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Юни 2018

    Ще се радвам и тази да ти хареса, Ванче. Аз много се притеснявах дали няма да ми замирише на спаначена чорба блата, но не, слава Богу! Само оцветява в приятно зелено, напълно неутрален е вкуса. Благодаря ти!

  • Гост
    Даниела Събота, 02 Февруари 2019

    Здравейте,Йоли.Тортата ме грабна с визия,а за вкусът не се и съмнявам,че ще е наслада за сетивата.Ще се прави то е ясно.Имам един въпрос: сметаната готварска или сладкарска?

  • Yoli
    Yoli Събота, 02 Февруари 2019

    Много си мила, Диди! Благодаря! Ще се радвам, ако тортата ти хареса.
    Виж сега, за съжаление това със сметаната у нас е една голяма заблуда. И тя идва само от това, че се продава растителен продукт, който наричат сметана. Нищо не може са се нарече с това име, ако не е от мляко. На света не съществува готварска или сладкарска сметана. Има само сметана. Тя може да е течна или заквасена. Никаква друга! И никога не е подсладена. Хората си купуват сметана и сами решават за какво да я ползват-сладкарство или солени ястия. В първия случай се подслажда и това е всичко. Извини ме, че съм така многословна, но супер ме е яд на този течен маргарин, който гордо носи името “растителна сметана”. Надявам се на нашия пазар скоро да има нормална истинска млечна сметана и хората да не се бъркат. И съответно, винаги препоръчвам млечна сметана, а не растителния заместител. Разбира се, ти можеш да купиш какъвто продукт искаш и който ти харесва-растителен или млечен. Извини ме отново, моля те. Със сигурност съм досадна.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 19 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus