• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Соленки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 15239
  • 49 коментара
  • Печат

Парени соленки с кашкавал

 

b2ap3_thumbnail_solenki_gris_2.jpg

 


Това са може би едни от най-вкусните соленки, които съм опитвала. Рецептата е от старите пожълтели бабини тефтери и не си знае годините. Соленките стават изключително меки и нежни отвътре, а отвън се покриват с хрупкава коричка. И съответно изчезват за миг. Може да овкусите тестото с подправки или семена, които харесвате.  Обикновено разделям тестото на две или три части, които подправям различно. След това оформям топчетата и ги овалвам в кашкавал. Така от едно тесто се получават различни на вкус соленки. Кашкавала може да замените с друго твърдо жълто сирене.

Продукти за около 30-35 броя:

400 мл прясно мляко
1 равна ч.л. сол
60 г масло
100 г пшеничен грис
2 яйца
около 120-130 г настърган кашкавал

Приготвяне:

* Кипнете заедно млякото, солта и маслото. На тънка струйка прибавете пшеничения грис, като бъркате непрекъснато. След няколко минути тестото ще започне да се отделя от стените на съда. Бъркайте на слаб огън.

* Оставете тестото да се охлади добре и прибавете яйцата. Разбъркайте на гладък крем. Трябва да получите лепкаво тесто с консистенция на много гъст качамак.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_6086-y.jpg

 

* Оставете тестото напълно да изстине. Най-добре е да го сложите в хладилника, а може да го приготвите и от предния ден.

* От сместа гребнете с лъжичка количество колкото малък орех и я сипете в настъргания кашкавал. Оваляйте и оформете топче. По същият начин направете цялото тесто.

* Поставете топчетата в тава, покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго, тъй като по време на печене се надуват  и леко се разливат.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете кашкавалките до зачервяване за около 25-30 минути. Трябва да са наистина добре изпечени. Текстурата на тестото е влажна и ако не са добре изпечени вътрешността на соленките ще остане по-лепкава, отколкото трябва. Да ви е сладко!


b2ap3_thumbnail_solenki_gris_1.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Дияна Иванова Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Чудесна рецепта, малко различно парено тесто. Закуската в неделя е уредена, благодаря Йоли!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Ще се радвам, ако ти харесат, Диди. Благодаря ти!

  • Гост
    Дани Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Здревей, Йоли! Както винаги неусотоимо предложение! Тези кашкавалки изглеждат страхотно! Но дали ще станат вкусни земеня млякото с вода или айрян, тъй като детето ми има непоносимост към лактоза?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Дани, недей. Няма да стане с кисело мляко. Направи ги само с вода, просто го пропусни. Или с безлактозно мляко, разбира се. А маслото и кашкавала не те ли тревожат? Голям бич е тази непоносимост към лактозата, ужасно е наистина. Надявам се детето ти да преодолее проблема с израстването, често става така. Стискам палци!

  • Гост
    Дани Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Благодаря, Йоли! Ще ги пробвам с вода. :) Кашкавалът и сиренето се оказва, че не ни пречи, но безлактозното мляко - да, защото също има малък процент лактоза.

  • Гост
    ИВЕЛИНА Неделя, 21 Април 2019

    Дани,на търговската мрежа има и млека без лактоза. Или може да замените млякото с бадемово мляко,предполагам че ще е добър заместител за вашия случай. Дъщеря ми като малка имаше същия проблем. С годините това отшумява.

  • Гост
    Tocheva Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Ако може да попитам кашкавалът на ситно или на едро ренде се настъргва ?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Тук няма задължително определена големина на настъгването. Важното е кашкавала да залепне добре. Едро, средно или ситно ренде няма наистина кой знае какво значение. Аз го стържа средно, да не е съвсем фино, но не и много едро.

  • Гост
    Добринка Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Йоли, благодаря за рецептата. Нямахме търпение да ги изпробваме. Пекат се във фурната.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    О, Доби, така се радвам! Надявам се да ви харесат на всички у дома! Благодаря ти!

  • Гост
    Добринка Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Страхотни се получиха. Благодаря още веднъж, Йоли!

  • Гост
    Nas Четвъртък, 07 Февруари 2019

    А с царевичен грис дали ще се получат, че в момента само с това разполагам, а бих искала още тази вечер да ги пробвам :)

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Късно ти отговарям, извини ме. Нямаше как по-рано да седна на компютъра.
    Да, става. И аз съм ги правила с царевичен. Само имай предвид, че е по-твърд и тежък от още имения, а и по-едър. Затова печи малко по-дълго и ги остави да изстинат добре. Стават леко по-влажни и не така фини, разбира се. Но са чудни, на мен много ми харесват и с царевичен грис.

  • Гост
    Nas Петък, 08 Февруари 2019

    Благодаря

  • Гост
    Ирена Петък, 08 Февруари 2019

    Много добре изглеждат. А дали бих могла да сложа пълнозърнесто брашно? Изобщо с пълнозърнесто стават ли еклери? Избягвам бялото, а много бих искала да ги пробрам. :)

  • Yoli
    Yoli Петък, 08 Февруари 2019

    Благодари, Ренк! Радвам се, че ти харесват. Еклер с пълнозърнесто брашно не съм чувала, но може и да има, знам ли? Спокойно може да пробваш с малко количество да видиш как ше стане. Препоръчвам ти съвсем малка доза да направиш. А соленките са с грис, нищо общи с брашното. Може да ползваш друг вид грис. Вчера една приятелка ги направи с грис от спешна, а друга с царевичен. Все пак аз препоръчвам пшеничен, защото е фин и соленките стават разкошни. Нали знаеш, за всяко нещо си има подходящ продукт. Ще се радвам да опиташ!

  • Гост
    Лиляна Петък, 08 Февруари 2019

    Йоли, биха ли могли да се направят и с царевично брашно? :) Изглеждат страхотно апетитни!

  • Yoli
    Yoli Събота, 09 Февруари 2019

    Лили, брашното не е удачно в случая. Никакво брашно, независимо от какъв вид е. Може да ги направиш с царевичен грис за качамак, ако искаш. Но печи малко по-дълго, тъй като е по-груб, тежък и твърд от пшеничения. И ги остави добре да изстинат. Ще се радвам да пробваш, благодаря ти.

  • Гост
    Соня Петък, 08 Февруари 2019

    Уникални станаха, днес ги направих и отново едно голямо БЛАГОДАРЯ за прекрасните рецепти Йоли:) Всичко в тях е точно премерено и винаги ги правя с удоволствие :) Продължавай да ни радваш с вкусотийките си :)

  • Yoli
    Yoli Събота, 09 Февруари 2019

    Толкова ме радваш, Сонче! Благодаряти от сърце и да ви е сладко на всички у дома!

  • Гост
    Невена Събота, 09 Февруари 2019

    Не разбрах с яйцата какво се случва,кога и къде се слагат?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Мисля, че съм го написала в точка 2 при начина на приготвяне. Не е ли ясно?

  • Гост
    Соня Неделя, 10 Февруари 2019

    С огромно съжаление трябва да кажа, че кашкавалките ми са пълен провал. Следвах стриктно инструкциите и пропорциите, но не се получи достатъчно гъсто. Пробвах да оправя сместа, но пак не беше достатъчно и в крайна сметка станаха подметки. :(

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Жалко наистина, Сонче. Нямам представа защо така е станало. Тестото трябва да се готви на котлона докато наистина стане гъсто и добре се отлепя от стенита на тенджерата. След това се охлажда, след яйцата отново трябва добре да се охлади. И хубаво да се оваля в кашкавала за да се получи плътна обвивка. Тя служи като черупка и запазва формата на соленките. Ето, Дидидя ми пише, че са се получили добре,не е имала проблем. Доби също ми изпрати снимка, чудесно изглеждат и нейните. Във Фейсбук доста хора ги направиха, но също имаше една жена, която каза, че са станали на питки. Въпреки всичко ще се радам, ако пак пробваш. Благодаря ти,че опита!

  • Гост
    Милена Неделя, 10 Февруари 2019

    Здравейте!
    Направих соленките, много вкусни станаха, благодаря за поредната интересна рецепта! Получиха ми се малко влажни отвътре. Така ли трябва да бъдат или е трябвало да ги пека повече?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Много се радвам, Милена. Благодаря ти! Да, леко влажни са, но така и трябва. Тестото е без брашно, а с грис, което е коренно различен продукт. А и е само 100 г, да не говорим, че се и запарва. Трябва да са леко влажни, но не много. Ако е повече от нормално е трябвало да се пекат още малко. Благодаря ти още веднъж!

  • дидия
    дидия Понеделник, 11 Февруари 2019

    Соленките са чудни! Те наистина станаха въздушни като еклери. Рецепта е много успешна и точна. Добре, че прочетох, че делиш тестото на три и овкусяваш с различни подправки-така имахме босилекови, със слънчогледови семки и чисти. И стават не само за закуска.....Благодаря!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Страшно много се радвам, Диди! Сладко да ви е на всички у дома! Благодаря ти за доверието!

  • Гост
    Валентина Димитрова Понеделник, 11 Февруари 2019

    Здравей, Йоли! Хубави ли са на следващия ден?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Да, Вале. Повече от чудесни са. Но рядко остават за следващия ден. Ще се радвам да пробваш.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 26 Април 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus