Публикувано от в в Рула
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3422
  • Печат

Шоколадово черешово руло

 

 

Продукти за блата

5 яйца
5 с.л. захар / 100г
4 с.л. какао / 40г
1 ванилия

 


За крема

250 мл прясно мляко
5 с.л. захар
2 с.л. пшеничено нишесте
2 жълтъка
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
100 мл течна сладкарска сметана за разбиване 

 

 



За пълнежа от череши

500 г череши
3 с.л. кафява захар
1 каф.ч вишновка
2 зърна карамфил
щипка канела
ванилия

 



Приготвяне

* Разбийте много добре яйцата със захарта докато утроят обема си. Внимателно прибавете пресятото какао и ванилията като бъркате с лопатка. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Загрейте хурната на 170* и изпечете блата за около 8 - 10 минути. След като леко се охлади го навийте заедно с хартията на руло за да приеме нужната форма. Тъй като в това тесто няма брашно, блата става лепкав и влажен. За да го отлепите по-лесно от хартията след печене може да я намаслите леко преди да изсипете тестото върху нея.

*  Сварете гъст млечен крем от посочените продукти без сметаната. Охладете добре. Разбийте сметаната на сняг и с внимателно бъркане я прибавете към млечния крем. Оставете млечно - сметановия крем за половин час в хладилника.

*  Почистете черешите от дръжките и костилките. Ако желаете, оставете череши за украса, които да потопите в разтопен на водна баня черен шоколад. Сложете почистените череши, заедно с останалите продукти за пълнежа в тиган и кипнете всичко 2 - 3 мин. Внимавайте да не преварите черешите. Трябва да останат цели и само леко да омекнат и да се ароматизират. С решетъчна лъжица извадете плодовете да изстиват, а получилият се сироп сгъстете с 1 ч.л. нишесте.

*  Намажете изстиналия блат с част от крема, наредете черешите върху него и завийте на руло. С останалия крем украсете рулото и гарнирайте с шоколадовите череши. Може да ползвате и бита сметана за украса.  Поднесете с черешов сос. Да ви е сладко!

 

 

 

 

последно модифициран в
Отбелязана с: Йоли руло смената череши

Йоланта Делибозова

  • Андрешко
    Андрешко Петък, 06 Март 2015

    Йоли,привет и тук...аз съм момичето с новата печка :) плана за този уикенд е козунака с мас и руло, с което ще се боря още тази вечер :p Имам обаче няколко въпроса.Към рулото тозо блат ще се съчетае ли добре с крем от тахан-халва и масло и 5 яйца достатъчни ли са за тавата от фурната?Другото,което много искам да направя е козунака с мас, тъй като не се харесва локума от любимия добре ли ще е да намажа фитилите с шоколад?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 06 Март 2015

    Добре дошла, много се радвам да те видя тук! 5 яйца напълно стигат за тавата от фурната, стига да разбиеш яйцата наистина на много гъст крем. Блатът Стаеа много тънък и лек, страхотен е. Много го обичам, леко нагарча и е пидхоящ за всякакви пълнежи. За халвата честно казано, не знам. Никога не съм опитвала. Има само един начин, да пробваш. И после и на мен да кажеш. Благодаря ти за доверието. Наистина много се радвам, че си тук'

  • Гост
    Скела Петък, 15 Юли 2016

    Направих рулото и много ни хареса.Благодаря за рецептата!А в каква големина тавичка го правите вие?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Юли 2016

    Благодаря Скела. Много се радвам, че ви хареса рулото. И аз го предпочитам, тъй като блата е много лек, малко горчив и тънък. Аз го пека в максимално голяма тава, тази от фурната. Целта ми е блатът да стане наистина максимално тънък. Не разстилам тестото съвсем до краищата на тавата, тъй като тестото не е много, но на "око" го карам. Всъщност, всека сам преценя къде да пече. Ако искаш по-дебел блат ползваш по-малка форма и обратното. Това важи за всички сладкиши, блатове за торти и рула. Благодаря ти много за коментара и доверието. Да вие е сладко!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 28 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus