• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6274
  • 36 коментара
  • Печат

Пълнозърнест селски хляб без месене

 

b2ap3_thumbnail_hlyab_bez_mesene_1.jpg


    Това е един много любим хляб у дома. В общи линии го правя пред ден-два. Коричката е така хрупкава, а средата така мека и еластична, че всяка следваща хапка те кара да затваряш очи и да промърморваш "ммм ...". Хлябът се приготвя без никакво месене, но е нужно дълго втасване. Ако искате топъл хляб на сутринта, забъркайте тестото преди да си легнете вечерта и го оставете да си втаса спокойно през нощта. Ще ви отнеме точно 3 минути. За да се получи истински хрупкава коричка и еластична вътрешност е много важно да се спази технологията на печене, температурите и да не се подценява чугунената тенджера. Именно тя замества изцяло селските пещи, опалвани дълго време с много дърва. Благодарение на нея можем сами да си направим у дома истински селски френски хляб и направо да се пренесем в Прованса. Като последно искам да спомена, че ако решите да направите изцяло бял хляб, намалете количеството на водата с 50 мл.

Продукти:

300 г бяло брашно
200 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
350 мл топла вода
20 г прясна или 7 г суха мая

 

b2ap3_thumbnail_hlyab_bez_mesene_2.jpg



Приготвяне:

* В голяма купа смесете и разбъркайте двата вида брашно със солта и захарта.

* Отделно разтворете маята във водата. Налейте я при брашното и с лъжица или лопатка разбъркайте всичко. Нужно е продуктите добре да се смесят и да се получи лепкава топка тесто. Не месете с ръце и не добавяйте повече брашно.

* Покрийте купата с лист найлоново фолио и оставете тестото на стайна температура минимум 5 часа.

* Наръсете хартия за печене с брашно и изсипете отгоре втасалото тесто. Поръсете го и него с малко брашно и с ръце го намачкайте на питка. Прегънете го няколко пъти, като набрашнявате ръцете си и оформете кръгъл хляб. Захлупете го с купата, в която е втасвало тестото и оставете на стайна температура за още 1-2 часа.

* Включете фурната на 250* с вентилатор и сложете в средата чугунена тенджера с капак. След като фурната достигне нужните градуси извадете тенджерата и пренесете в нея втасалия хляб заедно с хартията за печене. Ако желаете направете с нож леки разрези по повърхността му и поръсете с малко брашно. Захлупете тенджерата с капака, върнете я във фурната и печете точно 30 минути. След половин час намалете температурата на 200*, махнете капака и печете още 20 минути. Охладете хляба върху решетка минимум 1 час преди да го разрежете. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_hlyab_bez_mesene_3.jpg

 

Горещо препоръчвам чугунените съдовена LAVA!

последно модифициран в
Отбелязана с: хляб

Коментари

  • Гост
    Ваня Славкова Петък, 11 Януари 2019

    Ах ,че изкушение си приготвила ..... усещам аромат на прясно изпечен хляб чак у нас :)
    Аплодисменти и прегръдки мила Йоли ! Здрава ,мирна ,успешна и много слънчева година пожелавам от мен !

  • Yoli
    Yoli Събота, 12 Януари 2019

    Благодаря ти, Ванче! Много се радвам, че ти хареса хляба. Прекрасна да е и твоята година!

  • Гост
    Bilyana Zenginova Петък, 11 Януари 2019

    Бихте ли споделили на колко градуса се пече хляба, ако фурната няма вентилатор и приблизително колко време?
    Благодаря

  • Yoli
    Yoli Събота, 12 Януари 2019

    Биби, винаги разликата е 20* по-малко, ако е с вентилатор. Но в случая пека на еднаква температура без или с вентилатор. Не променяй градусите, наистина е важно. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Гергана Богева Петък, 11 Януари 2019

    Благодаря,Йоли за поредната страхотна рецепта ❤️

  • Yoli
    Yoli Събота, 12 Януари 2019

    И аз благодаря за одобрението, Гери!Ще се радвам да опиташ.

  • Гост
    Стела Недева Петък, 11 Януари 2019

    Прекасен хляб! Какъв е размера на тенджерата, че съм се замислила за подобна и точно за печене на хляб ми е нужна:)

  • Yoli
    Yoli Събота, 12 Януари 2019

    Стели, няма да сгрешиш. Това са тип тенджери, които са вечни. И дуйствително стават и за котлона, и за фурната. Тенджерата ми е напълно стандартна - 24 см.

  • Гост
    Силвия Костадинова Петък, 11 Януари 2019

    Даже ми замириса на вкусен хляб! Това ще ми бъде новото прадизвикалдтво, както много други рецепти на Йоли. Обичам да правя хляб и торти. Благодаря ти Йоли

  • Yoli
    Yoli Събота, 12 Януари 2019

    Благодаря ти, Силве. Надявам се да ти хареса. Ще чакам отзиви после.

  • Гост
    Изглежда прекрасен, но дали има начин да се опече и в нормална тава? Петък, 11 Януари 2019

    Само в чугунен съд ли ще се получи толкова добре?

  • Yoli
    Yoli Събота, 12 Януари 2019

    Благодаря много, радвам се, че хлябът ти харесва. Чугунената тенджера всъщност създава една много гореща затворена среда, точно като пещ и в това е смисъла. Затова температурата на фурната е така висока и съдът се подгряма предварително, направо се нажежава. Може да опиташ, разбира се, но все пак е добре да е тенджера с по-дебело дъно и стени. Все пак, ако не е чугунена или желязна си мисля, че температурата на фурната трябва да се намали с 20*. Ще се радвам да опиташ, заслужава си.

  • Natali776
    Natali776 Събота, 12 Януари 2019

    Прекрасен хляб, заслужава си да се опита. Поздрави Натали

  • Yoli
    Yoli Събота, 12 Януари 2019

    Много ще се радвам, Натали. Благодаря ти, че се отби при мен да ми пишеш.

  • Гост
    i.todorinova@abv.bg Неделя, 13 Януари 2019

    В иена с капак дали би станал добре хлябс и трябва ли да е много топло помещението или и с нормална температура ще е достатъчно? Бих искала да пробвам и ще пиша какъв е резултатът.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 13 Януари 2019

    Непременно пробвай и непременно пиши как е. За всички ни ще е полезно да знаем. Температурата за втасване си е напълно нормална, стайна. Нищо особено не се изисква. Йенското стъкло също се нагрява много добре, не виждам причина да не се получи. Наистина ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.

  • Гост
    Наталия Неделя, 13 Януари 2019

    Благодаря за поредната превъзходна рецепта! Днес го изпекох - чудесен с хрупкава коричка, каквато не съм постигала до сега! Здрава и спорна година, вълшебнице!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 13 Януари 2019

    Благодаря ти, Нати! Ама така ме зарадва с този коментар! Много съм щастлива, че ти хареса! Една прекрасна 2019 ти желая и аз!

  • Гост
    Диана Михайлова Понеделник, 14 Януари 2019

    Здравей Йоли! Както винаги щом надникна тук, успяваш да ме изненадаш с рецептите, които споделяш с нас! Днес направих този страхотен хляб. Използвах само бяло брашно, не чаках да втаса пет часа, защото на третия тестото беше " тръгнало " да ме търси...След това нямаше време да чакам още два часа, защото трябваше спешно да изляза... Чудех се дали изобщо ще се получи нещо, защото нямам чугунена тенджера, но го изпекох в иена. Е, получи се превъзходен хляб с неустоимо хрупкава коричка. Благодаря ти слънчево момиче от името на цялото ми семейство! :)

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 14 Януари 2019

    Ех, как се радвам! Ама от сърце, Диди! Много ти благодаря, мила! Радвам се, че така ви е харесал хлябът. А това за йената е много важно. Благодаря, че го написа. Така хората ще могат да правят хляба не само в чугун.

  • Гост
    гости Сряда, 23 Януари 2019

    Le Creuset са класи над Lava, но това и по цената си личи. Нещо повече - те са вечни, докато за Лава се съмнявам.
    За пореден път, обаче, се изумявам как в България някои търговци продават на безумни цени. В Амазон или други чужди сайтове цените на Le Creuset са с 20-30% надолу, даже като добавим и доставката.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 23 Януари 2019

    Със сигурност има съдове далеч по-добри от Лава. Никой не твърди обратното. Но какво от това? Аз имам три неща от Лава и съм супер доволна. С голямо удоволствие готвя в тях и с чисто сърце ще продължа да ги препоръчвам на читателите си. А те ми вярват, защото знаят, че никога няма да ги заблудя. В крайна сметка всеки сам преценя за себе си какво да купи и колко пари може да отдели. Що се отнася за качеството на Лава мога да го гарантирам, защото лично съм се убедила в него. Вие имате ли от техните съдове и от опит ли казвате това? Просто не разбрах.

  • Гост
    Гери Аврамова Четвъртък, 24 Януари 2019

    Здравей Йоли, днес получих тенджерата на Лава.Закупих си я благодарение на теб и твоя невероятен хляб

  • Yoli
    Yoli Събота, 26 Януари 2019

    Със здраве да си я ползваш, Гери! Все вкусни гозби да къкрят в нея! Надявам се да останеш доволна от тенджерата. На мен ми е наистина най-любим съд! Приятно майсторене, мила и благодаря!

  • Гост
    Teodora Събота, 26 Януари 2019

    Здравей Йоли, аз винаги го правя този хляб, но не слагам хартия в чугунената тенджера и след това се отлепя без проблем. Последния път сложих хартия и хлябът залепна за хартията, едвам я разлепих. Някаква идея защо може да се получи така? Благодаря

  • Yoli
    Yoli Събота, 26 Януари 2019

    Ха, това много интересно, Теди. Направо не ми звучи логично. Знам ли? Аз винаги слагам брашно на хартията, малко, не много. Тестото е лепкаво и действително залепва. Но направо в чугуна ми звучи даже много добре. Ти поръсваш ли брашно на дъното?

  • Гост
    Teodora Събота, 26 Януари 2019

    Не, никога не слагам брашно в чугунената тенджера на дъното и винаги излиза супер лесно. Аз на хартията поръсих малко царевично брашно, тип полента, и да не би от това да е залепнало се чудя. Нямаше проблем де, всичко изядохме:)

  • Yoli
    Yoli Събота, 26 Януари 2019

    И аз ще пробвам направо в чугуна, Теди. Но тестото наистина е лепкаво, дано не залепне. Благодаря ти!

  • Гост
    Катерина Четвъртък, 31 Януари 2019

    Здравейте,
    Iskam да попитам, освен за хляб, в тези тенджери какво друго ядене приготвяте? Сигурно за гювечи, някакви други печива? И стават ли за керамични котлони?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 31 Януари 2019

    Здравей, Кате. Всъщност, най-малко ползвам тенджерата за хляб. По простата причина, че не пека хляб всеки ден. Но в тенджерата готвя почти ежедневно. Абсолютно всичко! Както на котлон, така и във фурна. Това е чист чугун, вечен материал е! Тежка, със страхотна топло-проводимост и подходяща за всякакви ястия. Става и за открит огън. Просто е страхотна! Наистина това ми е най-хубавия съд в кухнята.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 19 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus