• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Украси
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6654
  • 31 коментара
  • Печат

Кралска ледена глазура (Royal Icing)

 

b2ap3_thumbnail_royal_icing_4.jpg

 

Коледа наближава, което ни напомня, че идва времето на малките сладки подаръци.  Няма нищо по-хубаво от това да направиш нещо сам, а не просто да притичаш до магазина и да го купиш. Вложил си любов, старание, търпение и лично творчество. А това наистина не се купува. Скъпоценен подарък е да получиш ръчно нарисувани бисквити. Често ми задавате въпрос коя е най-подходящата глазура за тях и днес с удоволствие ви представям лесна и бърза рецепта за домашно приготвен айсинг (Royal Icing). Не напразно са нарекли глазурата "кралска". Торти, сладкиши и бисквити, украсени с нея имат изискан и елегантен вид. Глазурата идва от Англия и първите източници за направата и́ са от 1770 г. Терминът Icing е утвърден в началото на 19 век и бързо става популярен в цял свят.

 

b2ap3_thumbnail_royal_icing_5.jpg

 


Глазурата, която аз използвам има няколко преимущества пред готовия айсинг, който може да се купи в прахообразно състояние. На първо място и най-важно е, че се приготвя у дома без никакви стабилизатори и подобрители. Второто е, че излиза в пъти по-изгодно като цена. Себестойността на една доза глазура, достатъчна за 40-50 сладки е стотинки! Като трето бих отбелязала, че времето за приготвяне е същото като при приготвянето на сухия айсинг. Нужни са не-повече от 5 минути. Също така смело заявявам, че при домашната глазура не се получават мехурчета въздух или те са много малко. Докато при сухия айсинг, наливайки вода и разбивайки го с миксер, в сместа влиза много въздух и след това дълго време трябва да отлежава докато спадне. С други думи, често създава ядове.

 

b2ap3_thumbnail_royal_icing_6.jpg



Ето какво ви е нужно:

1 белтък от голямо яйце
250 г пресята пудра захар
1 ч.л. натурално царевично нишесте
ванилия
1 ч.л. лимонов сок

Как да приготвите:

* В купа смесете белтъка, захарта, нишестето и ванилията. Разбийте с миксер за 3 минути на ниска скорост. Добавете лимоновия сок и отново разбийте за кратко. Ще получите крем с много гъста консистенция. В това състояние е подходящ за шприцоване на цветя и фигурки.

 

b2ap3_thumbnail_royal_icing_1.jpg

 


* Покрийте крема с влажна кърпа (аз покривам с две намокрени парчета кухненска хартия) и оставете на стайна температура 20-30 минути. Това е нужно за да се споят добре съставките, въздухът в глазурата да спадне и да се стопят всички останали кристалчета захар. След 20 минути размажете малко крем между пръстите си. Не трябва да усещате грапави частици.

* Към готовата глазура налейте малко студена вода. Наливайте постепенно с чаена лъжичка. Разбърквайте с лопатка, а не с миксер за да не влиза повече въздух. Разредете до консистенция като за целувки, която е подходяща за очертаване и фино рисуване.

 

b2ap3_thumbnail_royal_icing_2.jpg



* За да покриете изцяло бисквитите е нужно да разредите глазурата с още вода. Отново прибавяйте лъжичка по лъжичка. Глазурата трябва да е с такава гъстота, че капка от нея да може се разлива.

 

b2ap3_thumbnail_royal_icing_3.jpg



* Това е. Нищо сложно, бързо и качествено! Глазурата съхне много бързо, за няколко часа е напълно готова. Не сушете във фурна, а само на стайна температура. Ако има мехурчета въздух в глазурата, след като сте я нанесли върху бисквита, лесно може да ги отстраните с игла. А самата украса е изцяло в ръцете на вашето въображение. Експериментирайте с цветове и форми. Украсявайте заедно с децата си. Ще им доставите огромно удоволствие и ще се учудите колко креативни могат да бъдат. Приятно майсторене!

 

b2ap3_thumbnail_royal_icing_7.jpg

b2ap3_thumbnail_royal_icing_8.jpg

b2ap3_thumbnail_royal_icing_9.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    виолета славчева Четвъртък, 29 Ноември 2018

    Здравейте, впечатляващ е резултата, но как се получават ангелчета? Със щампа/шаблон?

  • Yoli
    Yoli Събота, 01 Декември 2018

    Здравей, Вили. Радвам се, че ти харесаха бисквитите. Това са силиконови форми, а фигурките са от бадемов марципан.

  • Гост
    Eva Toneva Четвъртък, 29 Ноември 2018

    Всеки път оставам без думи пред красотата, която твориш!Знам колко вкусни и изящни са твоите бисквити, но тези са самото съвършенство - приказно красиви, а снимките им - вълшебни!
    Нестихващо да е вдъхновението ти мила, моя!

  • Yoli
    Yoli Събота, 01 Декември 2018

    Обичам те, муцуно! И благодаря!

  • Гост
    Николина Любенова Четвъртък, 29 Ноември 2018

    От къде купувате златистия оцветител за айсинга.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Ноември 2018

    От интернет. Има два магазина за сладкарство, които много харесвам. Змееборец и Сладката къща. Всичко има при тях.

  • Гост
    Теодора Николова Петък, 30 Ноември 2018

    Притеснявам се от суровият белтък, после колко време му е трайността?

  • Yoli
    Yoli Петък, 30 Ноември 2018

    Теди, белтъкът се превръща в суха субстанция. Готовият айсинг се прави също от сух белтък без да е обработен термично. Трайността е с години. Цял свят работи с тази глазура само по този начин, друг няма. Притеснения не трябва да имаш. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти!

  • Гост
    Анелия Петък, 30 Ноември 2018

    Извинявайте еленчетата от молд ли са, или рисуви с шаблон?

  • Yoli
    Yoli Петък, 30 Ноември 2018

    Да, в силиконова форма са правени и са от бадемов марципан.

  • Гост
    Јованка из Београда Петък, 30 Ноември 2018

    Како правите ове слике на кексима?

  • Yoli
    Yoli Събота, 01 Декември 2018

    С фотоапарат, Йованка. Надявам се да съм ти разбрала правилно въпроса.

  • Гост
    Десислава Петък, 30 Ноември 2018

    Точно това е рецептата, която получих от мой скъп приятел и многоуважаван шеф готвач преди цели 10 години....от тогава я прилагаме на всяка Коледа, а и не само :) и винаги ефекта е един - перфектна глазура, много семейно щастие и безброй усмивки от приятели получили като скромен подарък нашите сладки.

  • Yoli
    Yoli Събота, 01 Декември 2018

    Да, Деси. Рецептата е изпитана от векове. Точно затова е така сигурна, направо перфектна! Весели празници ти желая!

  • Гост
    Галя Събота, 01 Декември 2018

    Прекрасна Йоли, благодаря за споделената рецепта! Бъди здрава и щастлива!

  • Yoli
    Yoli Събота, 01 Декември 2018

    Благодаря, мила Гале! Щастливи празници ти желая!

  • Гост
    Таня Събота, 01 Декември 2018

    Боже мили,приказно вълшебни са!Уникални,савършени,толкова красиви!...Шапка ти свалям,Йоли!
    Топли и усмихнати празници!

  • Yoli
    Yoli Събота, 01 Декември 2018

    Много се радвам, че ти харесаха, Танче! Благодаря ти! Светли празници ти желая!

  • Гост
    Яна Неделя, 02 Декември 2018

    Благодаря прекрасна Йоли за споделена та рецепта. Аз специално ще се възползвам и ще споделя направеното.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 02 Декември 2018

    Много ще се радвам да опиташ, Яна! Благодаря ти от сърце! Ще очаквам мнението ти.

  • Гост
    Нина Четвъртък, 06 Декември 2018

    Такава красота и съвършенство винаги съм смятала, че изискват невероятен талант. Опитвала съм някой от рецептите ти и винаги резултата е смайващ, за това ще опитам и тази красота. Благодаря за чудесния сайт и споделения опит.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Декември 2018

    От сърце благодаря, Нина! Много ме зарадваха думите ти! Честит имен ден днес! Здрава и щастлива бъди!

  • Гост
    Веселина Четвъртък, 06 Декември 2018

    Суровият белтък ме притеснява, искам да украся с айсинг меденките, но дали е безопасно да се консумират от малко дете?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Декември 2018

    Напълно те разбирам, Веси. Сама трябва да си решиш. Аз само ще кажа, че готовият айсинг, който можеш да купиш се прави от изсушени белтъци, нетермично обработени. Сладки с тази глазура се продават във всеки магазин по цял свят. С домашно приготвен айсинг е същото, белтъкът просто изсъхва. Но наистина прецени сама. Аз не бих си позволила да кажа категорично не или да.

  • Гост
    Ола Петък, 07 Декември 2018

    Здравейте, Йоли,
    Както винаги нещата които правите са невероятни. Отдавна следя сайта и много от рецептите съм ги правила и винаги са се получавали.Тази Коледа искам да направя сладки , но искам да попитам върху фигурите от марципан как нанасяте глазурата? Четка ли използвате?

  • Yoli
    Yoli Събота, 08 Декември 2018

    Привет и от мен. Благодаря много за милите думи! Ще се радвам да опиташ глазурата.
    Прахообразните перлени бои се нанасят или в сухо състояние с четка за рисуване, или се разтварят в спирт. Аз ползвам понякога също водка или дори ракия. Но трябва да е спиртна основа, а не вода. И двата начина на използване са добри, но различни. Зависи как искаш са изглеждат сладките. Например, еленчетата ги правих със суха боя, а ангелчетата с разтворена. Пробвай и двата варианта.

  • Гост
    Оля Събота, 08 Декември 2018

    Благодаря за бързия отговор. Да разбирам, че първо се покриват с глазурата и след като изсъхне се нанасят цветовете.

  • Yoli
    Yoli Събота, 08 Декември 2018

    Точно така, Оля. И в двата случая глазурата трябва да е напълно втвърдена.

  • Гост
    Людмила Васлева Четвъртък, 13 Декември 2018

    Здравей Йоли! Кой вид от оцветителите е най-подходящ, защото разглеждах гел оцветители, прахообразна боя и не мога да преценя върху тази глазура с кои по-добре ще се справи начинаещ сладкар като мен. Благодаря предварително!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 13 Декември 2018

    Здравей Люси. Няма значение каква марка са боите. За оцветяване на самия белтък са подходящи всички, с гел е най-лесно. А за нанасяне в сухо състояние само тези, които са като брокат.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 14 Декември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus