Публикувано от в в Споделено
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1441
  • Печат

Палачинките по света

 

b2ap3_thumbnail_rhubarb_jam_2.jpg

 

Получих мила покана от "Сладея" да гостувам в сайта им. Темата е "Палачинките по света" - винаги интересна, макар много позната. Позволих си да предложа и няколко трика под форма на съвети, които биха помогнали да приготвим действително вкусни и качествени палачинки. А към тях като допълнение лесна рецепта за един много необичаен, но изключително вкусен конфитюр от ревен.

Едва ли има човек, който да не обича палачинки. Сладка или солена, тънка или пухкава, за десерт, предястие или вечеря, палачинката е любимо хапване за малки и големи. Някои казват, че тя представлява смес от яйца, мляко и брашно, тънко нанесена и запечена в тиган. Други оспорват това, като ни я представят дори като плоски кексчета. Всъщност, няма значение кое е правилно. Важното е, че с малко усилия и продукти можем да си направим това вкусно изкушение у дома.

Често си задаваме въпрос „как да направя перфектните палачинки“? Има няколко неща, които трябва да се спазят и съм убедена, че всеки ще направи идеалните палачинки.

1.    Добре е яйцата и млякото да са със стайна температура. Брашното трябва да е пресято за да може в него да влезе възможно най-много въздух. 
2.    Лъжичка захар в тестото ще направи палачинките по-златисти, а лъжичка олио по-еластични.
3.    Наливайте млякото постепенно, като бъркате. Така ще предотвратите получаването на бучки.
4.    Не бъркайте дълго време тестото, тъй като при по-дълга обработка се освобождава глутена в брашното. Това ще направи палачинките жилави.
5.    Непременно покрийте купата с тестото с найлоново фолио и го оставете на стайна температура поне за 30 мин. Отлежалото тесто ще бъде идеално споено и със съвършена гладка консистенция. Всякакви малки бучици от брашното ще са изчезнали без следа.
6.    Температурата на пържене-печене е изключително важна. Не загрявайте тигана до много горещо. Така палачинките ще прегорят бързо, а вътрешността им ще остане влажна и леко тиклива.
7.    Палачинки без масло просто не могат да бъдат наречени с това име! Ползвайте само масло като мазнина. Мажете с четка тигана преди да излеете тесто за поредната палачинка. След като тя се запече от едната страна и я обърнете, намажете я и откъм запечената страна.
8.    Тиганът, в който пържите палачинките е добре да е с незалепващо покритие и съвсем равен. Така слоят тесто, който ще сипете лесно ще се разнесе равномерно по съда.
9.    Излейте черпак от сместа и наклонете на всички страни тигана, за да може тестото да се разлее и палачинката да стане кръгла.
10.    При обръщане на палачинките не ползвайте метална лопатка. Текстурата им е много нежна и лесно може да се разкъса. Ползвайте дървена или силиконова шпатула.
11.    Обръщайте палачинките само веднъж. В противен случай те стават твърди и трошливи.
12.    И най-важният съвет: хапнете ги веднага докато са още горещи!

Какво всъщност знаем за палачинките? Повечето народи имат своя рецепта и е трудно да се определи първоизточника. В Русия ги наричат блини, у нас в миналото катми, тиганици и мерудници. Англичани и американци имат своя pancake, в Мексико ги знаем като тортили, в арабския свят като катаеф. Има ги и в азиатската кухня, приготвени с оризово брашно. Дори древният Апиций има рецепта за палачинки, поднесени с мед и черен пипер.

Вероятно е корените на палачинките да са от Западна Европа. От векове приготвянето им е свързано с някакъв езически ритуал или голям църковен празник. До ден днешен в много страни се чества денят на палачинката. Организират се шумни празненства и състезания по обръщане на палачинки. Има поверие, че палачинката трябва да се обръща с една ръка, подхвърляйки я в тигана. В другата да се стиска монета. Точно в този момент хората са си пожелавали нещо и са вярвали, че ще се сбъдне.

Да се спрем на най-известните представители на палачинката. Може би на първо място е френската crêpe Suzette. Десертът е създаден случайно през 1895 г в Монте Карло. В ресторант Café de Paris гостува бъдещият английски крал Едуарт VII, по това време все още принц. Пред него и гостите му млад и неопитен келнер залива палачинки с вкусен сос от няколко вида ликьор. За зла беда алкохолът пламва и палачинките са обзети от пламъци. Вкусът на дотогавашния десерт силно се променя, но толкова се харесва на принца, че той пожелава сладкото изкушение да бъде наречено на една от неговите сътрапезнички - Сюзет.

В Съединените щати разнообразни палачинкови рецепти донасят  холандски и английски заселници. Тази лесна и вкусна закуска толкова скоростно се налага в американския бит, че скоро се превръща в национална храна. Рancake представлява малка пухкава кръгла палачинка, най-любима на американците с боровинки или кленов сироп. Палачинковите къщи, в които се предлага pancake са хиляди, а почитателите милиони.

Руските блини имат своя собствена история. Хората ги свързват с руския празник Комоедицу. Комами в древна Русия са наричали мечките и празникът е посветен на пробуждането им от зимен сън, т.е. идването на пролетта. Ритуалът изисква хората да оставят блини на входа на пещерите, където са спели животните. След приемане на християнството блините са неизменно свързани с идеята за смъртта. Те са за починалите, които преминават от единия свят в другия и символично лекуват душите им. Най-големия празник, на който ритуално се приготвят блини е Масленица, което съвпада с нашия църковен празник Сирни заговезни. Руските блини са с мая, която ги прави много пухкави и меки, а царските блини със сметана са истинско изкушение. Лично моето мнение е, че в Русия разнообразието от рецепти за палачинки е най-голямо.

Още много може да се говори за това любимо лакомство. Може би най-ценното остава първият детски вкусов спомен. Всеки човек със сигурност ще каже „Ех, като бях малък какви палачинки се правеха у дома в събота сутрин!“

 

b2ap3_thumbnail_rhubarb_jam_1.jpg



Именно заради тези скъпи спомени реших само да ви разкажа нещичко за палачинките, но ще оставя на вас да изберете своята любима рецепта. Това, което искам да ви предложа като допълнение към вкусната закуска е един невероятно приятен мармалад. Приготвя се много лесно и бързо, съчетанието на вкусове е великолепно и съм убедена, че ще останете очаровани от резултата. Мармаладът е от ревен, ягоди, масло и сметана. Необичайно, нали? Спрях се на ревен за да събудя интереса ви към това растение, тъй като за жалост у нас е повече познат с лечебните си свойства, отколкото с хранителните. 

Вижте какво ви е нужно за да направите конфитюра:

800 г ревен
100 г ягоди или малини
2 с.л. лимонов сок
500 г бяла рафинирана захар "Сладея"
20 г ябълков пектин
50 г масло
100 г пълномаслена течна сметана
ванилия

Как да го приготвите:

1. Почистете ревена и го нарежете на малки парчета. Заедно с ягодите и лимоновия сок го сложете в тенджера и засипете всичко с 400 г от захарта. Загрейте плодовете на слаб огън докато отпуснат сока си. След като захарта се стопи малко увеличете силата на огъня. Ревенът и ягодите трябва леко да къкрят, а не да врат със силно кипене.
2. Разбъркайте пектина с останалата захар и го изсипете при плодовете. Разбъркайте енергично. Варете  5-6 мин. докато ревенът омекне. Пасирайте всичко до получаване на гладко пюре.
3. Към пюрето прибавете маслото и сметаната. Разбъркайте и кипнете още веднъж. Докато сместа е гореща я насипете го горе в буркани и веднага затворете с капачки.

Поради наличието на масло и сметана  мармаладът не е така траен като другите, които обикновено приготвяме като зимнина. Трайността му е само 2-3 месеца, но може да го съхраните във фризер. Мога да кажа, че е толкова нежен като консистенция, ароматен и вкусен, че напомня на прословутия лимонов кърд (Lemon curd). А палачинките, намазани с него са най-вкусното нещо на света! Може да замените ягодите с малини. Непременно опитайте и да ви е сладко!


последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Светулка
    Светулка Петък, 06 Юли 2018

    Йолинка, палачинки правя почти всеки уикенд. Правя си класическите, тънки европейски палачинки. Не се научих да ги подхвърлям в тигана, но си купих машинка за палачинки. Ползва се дървена Т-образна шпатулка да се разнесат равномерно. Много съм доволна от машинката. Конфитюрът, който си предложила е много интересен, още повече, че съдържа малини - любимите ни плодове. Ще се пробвам да го направя за следващите палачинки. Чудесна снимка, както винаги! Благодаря за интересната рецепта, която си споделила!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 08 Юли 2018

    Радвам се, че ти хареса, Светле. Надявам се при вас в Канада да има ревен. В България малко трудно се намира. Ще се радвам наистина да опиташ конфитюра, чуден стана. Благодаря ти!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 18 Юли 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus