- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 3995
- Абонирайте се
- Печат
Кравайчета с конфитюр от сушени плодове
Конфитюрът от сушени плодове се приготвя 2 седмици предварително.
Продукти за около 30 броя:
400 г бутер тесто Bella
За конфитюра:
80 г тъмни стафиди
80 г сушени червени боровинки
50 г нарязана на ситно ябълка
30 г меко масло
30 г сладко от портокалови корички или захаросани портокалови корички
30 г накълцани бадеми
настъргана кора от 1 лимон
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
60 г кафява захар
60 мл бренди или коняк
За глазурата:
6-7 с.л. пудра захар
3 с.л. прясно мляко
2 ч.л. мак
Приготвяне:
* Започнете с приготвянето на конфитюра. В буркан смесете сушените плодове с ябълката, бадемите, портокаловото сладко, маслото, захарта и подправките. Разбъркайте добре и залейте с алкохола. Приберете буркана на тъмно и хладно място. След един ден разбъркайте отново. Оставете конфитюра да престои 2 седмици преди да го използвате.
* Разточете леко тестото за да не се разлиства по време на печене. Нарежете го на ленти с приблизителни размери 12/5 см. В средата на всяка лента сложете малко от конфитюра.
* С пръсти прищипете много добре краищата на лентата по дължина. Затворете и двата края. С длани внимателно разточете получената пуричка за да я издължите още малко. Завийте на кравайче и притиснете двата края. Поставете кравайчетата в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 200* и изпечете сладките до зачервяване за около 25-30 мин. Оставете ги да изстинат.
* Разбъркайте всички съставки за глазурата. Поръсете я върху сладките и оставете на стайна температура докато изсъхне. Сервирайте към чай или кафе. Да ви е сладко!
*** Това са най-вкусните сладки с бутер тесто, които съм опитвала. Конфитюрът е невероятно ароматен и ухае на Коледа. Може да го използвате като пълнеж в различни сладки, сладкиши и торти. Знаете, че най-добре се работи с бутер тесто, ако е много добре охладено. Противно на правилото препоръчвам за тези сладки то да е съвсем меко. Така залепването на кравайчетата е по-лесно, а и се избягва разлистването, което в случая е нежелателно. Глазурата предпазва сладките от изсъхване и гарантирам, че са прелестни и след няколко дена, ако ги съхранявате в кутия. Определете гъстотата на глазурата сами. Ако искате да е по-рядка, разредете с малко мляко. Ако желаете сладките да са изцяло покрити с глазура, направете по-голямо количество.
последно модифициран в
-
Петък, 15 Декември 2017
Ти пък! Я не се занасяй. Подхващай си го и по-рано този конфитюр. Това са сухи плодове и алкохол. Целта е всичко да се спои много добре като вкусове и алкохолът да не е остър и неприятен. Както ни отлежава вишновката, нали се сещаш? Ама нищо му няма, не е нужно да седи чак толкова. Изпечи си ги когато решиш, ще е чуден. Благодаря ти, Ралка. Както винаги!
Йоли,
За съжаление не видях достатъчно рано тази рецепта и едва вчера сложих в буркан продуктите за конфитюра. Планът ми е да ги пека на 21.12 - мислиш ли, че има шанс да е готов дотогава? Как да му "помогна" малко?
Изобщо не се съмнявам, че ще бъдат сполучливи - няма твоя рецепта, която да съм реализирала и да не съм плеснала радостно с ръце накрая