Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5840
  • Печат

Картофен хляб с кимион

 

b2ap3_thumbnail_potato_bread_2.jpg

 

Продукти:

500 г картофи
1 скилидка чесън
2 ч.л. семена кимион
120 мл хладка вода
1 кубче прясна мая (42г)
2 яйца
2 с.л. олио
500 г бяло брашно+малко за доизмесване
1 ч.л. сол

 

b2ap3_thumbnail_potato_bread_1.jpg



Приготвяне:

* Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сварете ги до омекване в подсолена вода заедно със скилидката чесън и половината от кимиона. След като се сварят ги отцедете, отстранете чесъна и веднага намачкайте на пюре с преса за картофи. Не използвайте миксер или пасатор за да не стане пюрето лепкаво и с консистерция на лепило. Охладете пюрето до стайна температура.

* Към картофеното пюре прибавете яйцата, олиото, останалия кимион, солта и маята, предварително разтворена в хладката вода. Разбъркайте добре и с брашното омесете меко, леко лепнещо тесто. Поставете го в намаслена купа, покрийте я с кърпа или найлоново фолио и  оставете тестото да втаса за около час или докато удвои обема си.

* Прехвърлете втасалото тесто в кръгла тава, покрита с хартия за печене. Поръсете го с брашно. Ако искате по-голяма височина на хляба, ползвайте тортена форма или подвижен ринг. Оставете хляба да втаса за още 15-20 мин. и го изпечете за около 50 мин. в предварително загрята на 200* фурна. Извадете го от формата и поставете върху решетка. След като се охлади напълно начупете или нарежете. Хлябът е толкова мек, вкусен и уханен, че му е нужно само парче хубаво българско сирене. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_potato_bread_3.jpg

 

последно модифициран в
Отбелязана с: картофи кимион хляб

Йоланта Делибозова

  • Гост
    alina sonnauer Неделя, 12 Ноември 2017

    S vazhischtenie .........
    Hliaba ti e stanal neveroiaten , snimkite kakto vinagi fantasichni !
    Kartofen hliab mi e lubim ! Ot men edno dopalnenie slagai maiata vav vodato v koiato si varila kartofite :)
    Obogavam bloga ti !

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 16 Ноември 2017

    Ах, че хубава идея! Благодаря ти от сърце, Алина! Ще се възползвам непременно. Много си мила!

  • Гост
    Цветелина Михнева Неделя, 12 Ноември 2017

    Благодаря за страхотната рецепта! Направих го и се получи страхотен. За съжаление не можах да намеря кимион на зърна и сложих ким. И малко го попрепекох, защото се страхувах да не остане суров :)

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 16 Ноември 2017

    Много се радвам, че ти е харесал, Цвети. Благодаря ти! Със сигурност и с ким е чудно. Да ти кажа, и аз редовно го ползвам вместо кимион като нямам.

  • Гост
    ELENA Понеделник, 13 Ноември 2017

    Йоли,
    прекрасен картофен хляб, изглежда превъзходно.Записвам си веднага рецептата за проба.Много лесно и много вкусно предложение.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 16 Ноември 2017

    Ели, наистина е много сполучлив този хляб. На всички у до ма се хареса. Надявам се и у вас да е така. Благодаря ти.

  • Гост
    Елица Вторник, 09 Януари 2018

    Здравейте, Йоли,
    Бих искала да попитам дали мога да заменя бялото брашно с безглутеново и какъв тип е за предпочитане? От скоро ми се наложи да премахна глутена от менюто си и малко трудно се справям с тестените печива.
    Благодаря за представените прекрасните рецепти!
    Хубав ден!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 09 Януари 2018

    О, милата. Това с глутена е много неприятно. Наистина е сложно да се приспособи човек бързо с различното хранене. За съжаление нямам абсолютно никакъв опит с безглутеново брашно. Нито някога съм правила нещо с него, нито съм яла. Наистина не знам какво да те посъветвам. Потърси информация в нета, има най-различна. Или пък просто опитай картофения хляб с 1/2 доза. Ти реши какво брашно ще сложиш. Или ще стане, или не. После бих се радвала да ми кажеш и на мен. Благодаря ти за доверието и милите думи. Извини ме, че не успях да ти помогна.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 24 Април 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus