Публикувано от в в Ястия с месо
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4183
  • Печат

Свински рула в бирен сос

 

b2ap3_thumbnail_Pork_in_beer_1.jpg

 

   Моят приятел Йори мъдро казва "Няма лоша бира, има само по-хубава". Е, аз непрекъснато го цитирам, абсолютно е прав! Лято е, горещо е, жадно е. Какво по-хубаво от ледена бира с хрупкава пържена цаца нейде по морето? И на мен ми е бирено и реших да приготвя нещо вкусно с тази обичана напитка. Знаете, че бирата, наравно с виното е може би най-ползвания алкохол в готварството и рецептите с нея са неизброими. Няма човек, който да не е готвил с бира! Но преди да видите рецептата искам да ви разкажа няколко любопитни факта за кехлибареното питие.

   Бирата е може би една от най-старите напитки в света. Смята се, че шумерите, които започват да приготвят пиво, наречено "сикару". По-късно те го предават на вавилонците, а от тях го взимат египтяните. По онова време варенето на бира е било сред най-уважаваните професии, а най-добрите майстори в приготвянето на питието били жените (тази част ми допада особено много). И представяте ли си, историческите сведения сочат, че асортиментът на вавилонската бира бил доста богат - тъмна, светла, червена, с пяна, без пяна, трипластова. Говорим за 6-то хилядолетие преди Христа!!!  Да, дълга и стара история има бирата. Бих искала да отбележа нещо много съществено: през 1516 г. баварските херцози Вилхелм IV и Людвиг X създават Закон за чистотата на пивото. В текста се посочва, че производителите трябва да използват само ечемик, хмел и чиста натурална вода. Спирт в немската бира не се допуска! Миналата година в Германия честваха 500 г от създаването на този закон. С други думи, бирата е нещо не само освежително, а и полезно. И за да не ме оборят заклетите въздържатели ще кажа няколко думи и за това.

   Тъй като бирата е продукт с изцяло натурален характер съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, които са в основата на пълноценния хранителен режим. Хората, които приемат нормално количество бира са по-жизнени, по-щастливи и по-позитивни. Затова в скандинавските страни бирата е официално разрешен антидепресант. Според американския журнал по кардиология, една чаша бира на ден повишава нивото на "добрия холестерол". Пивото е и изключително богато на антиоксиданти, които се усвояват лесно и бързо. В2, В6, В9 и В12 са основните витамини от В групата, които се съдържат в бирата. Те предпазват от сърдечносъдови заболявания. За вегетарианците умерената консумация е още по-полезна, защото пивото е естествен източник на витамин В12. Разбира се, не казвам, че от сутрин до вечер трябва да пиете бира. Като всяко нещо на света, и бирата е полезна само в нормални количества. Въпреки, че придворните дами при Хенри VII са получавали галон бира само за закуска... ха ха.  А жителите на няколко квартала в полския град Бидгощ осъмнали един ден с течаща бира, вместо вода в домовете си. Причина за това станала повреда в разпределителния винтил в местния пивоварен завод. Кеф, нали? След проверка в затвора на италианския град Форли се оказало, че трима затворници липсват. Персоналът се хвърлил да ги търси и ги открил в най-близката бирария, където празнували рожден ден заедно с началника на затвора.

   Е, стига толкова. Пийте бира с удоволствие и с мярка. Насладете се и на рецептата ми, ще се радвам, ако я приготвите и ви хареса. Наздраве на всички и весело лято!

 

b2ap3_thumbnail_Pork_in_beer_2.jpg



Продукти за 4 порции

2 свински бон филета
10 бр сушени домати
1 с.л. ситно нарязан розмарин
2-3 с.л. запечени кедрови ядки
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 с.л. масло
1 с.л. доматено пюре
100 мл телешки бульон
200 мл бира
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Нарежете всяко филе на 4 парчета. Всяко срежете на пеперуда и изтънете с домакинско чукче, като оформите тънък шницел. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Накиснете доматите в топла вода. След като омекнат ги нарежете на ситно и смесете с розмарина и кедровите ядки. В средата на всеки шницел сложете по малко от плънката и завийте на стегнати рула. Завържете с конец, оваляйте в брашното и изпържете до златисто в двата вида мазнина. Извадете рулата в чиния.

 

b2ap3_thumbnail_Pork_in_beer_4.jpg



* В мазнината от пърженето сипете доматеното пюре и налейте бульона и бирата. Разбъркайте и варете соса 5 мин. Върнете рулата в соса и задушете под капак още 10 мин. на слаб огън. Подправете със сол и черен пипер. Ако желаете по-гъст сос, сгъстете с 1 ч.л. размито в студена вода нишесте. Да ви е сладко!

b2ap3_thumbnail_Pork_in_beer_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Елена Петък, 28 Юли 2017

    Йоли,
    прекрасно предложение.Моята майка много често използва бира при готвене.Прави печено пиле или картофи с бира.Но ме изненадаха интересните факти за бирата.Знам,че в Германия бирата е на голяма почит , интересен закон.
    Чудесно ястие се е получило, при това много красиво изглежда.Поздрави и весело лято !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 30 Юли 2017

    О, да. Законът в Германия е на почит и уважение. Никой не си и помисля да произведе бира, в която да има спирт. Има много държави, които правя прекрасна бира, но слагат спирт и го пише на всеки етикет. Немската бира е истински натурален продукт. Радвам се, че ти хареса ястието. Благодаря ти!

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Понеделник, 31 Юли 2017

    Страхотна рецепта, Йоли! ( Дано този път мога да пусна коментар, че напоследък все ми даваше грешка) Наистина чудесна рецепта и в унисон с настроението ми за готвене напоследък! Ще я опитам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 02 Август 2017

    Благодаря ти, Слънчо. Много се радвам, че ти харесаха рулата. Ще се радвам да ги опиташ.

  • Гост
    Зорница Понеделник, 04 Септември 2017

    Здравей. Искам да попитам каква марка бира използваш за хляба, а и за свинското? :)

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Септември 2017

    Здравей Зори. Извини ме за закъснелия отговор. Нямам нет от няколко седмици. Ами какво да ти кажа ... май каквато имам у дома, такава слагам. Светла беше, но и с тъм на ще стане. Не е от голямо значение. Ако е по-горчива ще направи ястието по-тръпчиво на вкус и леко ще нагарча. Въпрос на предпочитание е. А за свинското? Не разбирам какво имкаш да ме попиташ? Това е бон филе, няма друго име. Най-крехкото месо от прасето. Ще се радвам, ако ти хареса, благодаря.

  • Гост
    Зорница Четвъртък, 14 Септември 2017

    Благодаря за отговора! За свинското беше и за него каква бира :). Но сега ми хрумна да питам дали може да се опече във фурната, вместо да се запържва?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 14 Септември 2017

    Зори, не бих препоръчала. Има неща, които са по-хубави пържени, отколкото във фурна. Това месо е много нежно и крехки. Няма никакви мазнини по него и във фурната има опасност да стане сухо и тричаво. Но, както решиш, разбира се. Ако искаш опитай.

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 14 Декември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus