Публикувано от в в Сладки закачки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3605
  • Печат

Пфанекухен ( Pfannеkuchen ) с череши

 

b2ap3_thumbnail_Pfannkuchen_3-2.jpg

 

  Сега е сезонът на черешите, а във фермерския онлайн-пазар farmhopping се предлагат няколко вида бели и червени. Освен, че са много вкусни, черешите са и супер полезни.  Да им се насладим сега, докато са в разгара си! Те имат нисък гликемичен индекс, което ги прави идеални за диабетици. Намаляват коремната мазнина т.е.,  ако хапваме повече черешки, вероятно ще поотслабнем ... е, поне можем  да се надяваме. Малките червени плодчета са източник на мелатонин и помагат при проблеми със съня и намаляват стареенето на кожата заради богатото си съдържание на антиоксиданти.


  Десертът, който ви предлагам днес прилича на дебела сладка палачинка. Всъщност, това не е точно палачинка, но незнам как да го нарека на български. На немски Pfanne означава тиган, а Kuchen е сладкиш. Сладкиш в тиган. Не звучи много добре, затова нека го оставим като сладка дебела палачинка. За тънките палачинки германците използват още няколко имена -  Palatschinken, Eierkuchen и Crеpe. Руснаците казват на дебелите палачинки блини, американците пенкейк. Имената нямат никакво значение, важното е да е вкусно. Надявам се тази рецепта да ви хареса и на вас.

 

b2ap3_thumbnail_Pfannkuchen_3.jpg

 

Продукти за 4 порции

3 яйца
140 г брашно
ванилия
1/4 ч.л. сол
200 мл мляко
20 г стопено масло
500 г череши
60 г кристална захар
1 с.л. олио
пудра захар за поръсване
канела
2 с.л. кристална захар за поръсване на черешите

Приготвяне

* Разбийте с млякото едно яйце, два жълтъка, ванилията, солта и стопеното масло. Добавете брашното, примесено с 2/3 от захарта. Разбъркайте на гладка смес и я оставете да престои 30 минути.

* Почистете черешите от костилките и ги поръсете с кристалната захар.

* Разбийте двата белтъка на сняг. На струйка сипете останалата захар и разбийте още малко. Внимателно ги прибавете към тестото.

* Загрейте олиото в тиган 26 или 28 см. Добре е да е с незалепващо покритие. Намалете силата на огъня под средната и излейте половината от тестото. Щом започне да се втвърдява отстрани, наредете отгоре череши.

 

b2ap3_thumbnail_Pfannkuchen_1.jpg

 

* Гответе докато се стегне повърхността. С помощтта на чиния обърнете палачинката и я запечете и от другата страна.

* Поднесете десерта топъл, поръсен с канела и пудра захар. Да ви е сладко!

* Количеството е достатъчно за две хубави дебели палачинки. Плодовете може да са най-различни. Класиката е с ябълки или сини сливи.



b2ap3_thumbnail_Pfannkuchen_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Славка Козарева Вторник, 30 Юни 2015

    Това ще го направя ! :) Защото снощи моя мъж попита за нещо сладко :) Но ,малко се обърках ,защото си писала едно яйце и 2 белтъка (предполагам е печатна грешка). Защото после се разбиват отделно белтъците . Нали така :) :) Още тази вечер ще го направя и докладвам ! :) :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Юли 2015

    Да, Славе. Оправих го вече, сбъркала бях. Много ще се радвам да опиташ. А още повече и ако ви хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Dani Вторник, 30 Юни 2015

    Надявай се, Муцунке да отслабнеш с череши :)
    Макар че си толкова елегантна...
    Аз ги обожавам и ям в големи количества, но не само
    тях и затова сигурно нямам ефект!
    И много добре знаеш немски :p
    Чудесно предложение!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Юли 2015

    Малей ... сакън. Да не разваляме хубавата жена, нали така? Никакво отслабване! Мерси за похвалата, Дани. Сигурно 100 пъти питах Драго кое как да го напиша. Мъчна работа, ей.

  • Гост
    Миглена Вторник, 30 Юни 2015

    Точно сега в моя, Кюстендилския край изобилства от череши. Няма начин да не я изпробвам тази рецепта. Благодаря ти, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Юли 2015

    О, такава красота е сега в този край! Уникално място е! Много ще се радвам да опиташ, Мигленче. Благодаря ти.

  • Гост
    Елена Вторник, 30 Юни 2015

    Йоли, чудесна рецепта! Прилича на клафути, обаче се приготвя толкова по-лесно: супер е, че не се налага да го пека в фурна 30-40 мин.! :)
    Само да отбележа (от лицето на руснаците;), че при нас "блины" се наричат тънки палачинки. Освен, ако не става дума за доста рядко приготвян вид с мая (те са дебели 3-4 мм), другите са колкото по-тънки, толкова повече респект има майсторката ;)
    Също така имаме "оладьи" - малки пухкави палачинки с диаметър около 5-7 см.
    Поздрави,
    Елена

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Юли 2015

    Ели, чакай сега. Че се обърках. Тук е по-разпространено да се казва блини на дебеличките руски палачинки. Да напиша ли, че са олади? Дай ми наистина инфо за да поправя публикацията. Така да е, а? Да напиша, че тънките са блини, а пухкавите олади?

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 29 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus