Публикувано от в в Безмесни ястия
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3408
  • Печат

Кюфтенца от пресен грах

 

b2ap3_thumbnail_pea_pancakes_2.jpg

 

 В три последователни поста ще ви предложа разнообразни рецепти с пресен грах. Надявам се да ви харесат!

Продукти за около 18-20 броя:

250 г пресен грах
1 ч.л. захар
50 мл течна сметана
2 яйца
1 с.л. олио
2-3 с.л. нарязана мента
2 с.л. нарязан магданоз
1 стрък нарязан зелен лук само зелената част
1 ч.л. суха мая
70 г брашно
сол на вкус
олио за пържене

Сос:

2 скилидки чесън
1 каф.ч. олио
1 каф.ч. студена течна сметана
1 с.л. люта горчица
2 ч.л. оцет
сол на вкус
1 с.л. ситно нарязан зелен лук

 

b2ap3_thumbnail_pea_pancakes_1.jpg



Приготвяне:

* Сварете граха за 2-3 мин. в малко вода заедно със захарта. Отцедете го и охладете до леко топло.

* Към граха прибавете сметаната и смелете до едро с кухненски робот или блендер. Ако предпочитате фина маса, пюрирайте добре всичко.
 
* Към граха добавете яйцата, олиото, подправките, лука и маята. Разбъркайте всичко много добре. Накрая сипете брашното и солта. Разбъркайте отново и оставете сместа за 30 мин. на стайна температура.

* Загрейте олио на среден огън и изпържете до златисто малки плоски кюфтенца, като сипвате от сместа със супена лъжица. Отцедете ги от излишната мазнина върху кухненска салфетка.

* За соса сложете във висок тесен съд всички продутки без лука. С пасатор на високи обороти пасирайте всичко до гладка емулсия. Изтегляйте пасатора бавно от дъното на съда нагоре.

* Сервирайте граховите кюфтенца леко топли или студени с чесново-сметанов сос. Да ви е сладко!

*** Кюфтенцата може да приготвите и със замразен грах, предварително бланширан. Така е по-лесно, но си заслужава труда да изроните няколко шепи пресен грах. Нежният млечен вкус ще възнагради усилията ви, повярвайте ми! Сезонът на пресния грах е доста кратък и за съжаление е само веднъж годишно. Затова наистина е удоволствие да опитаме този зеленчук в различни рецепти. Бланширането е действително 2-3 мин. Не пропускайте захарта. Тя не подслажда, а запазва наситения зелен цвят на граха.

Рецепти с пресен грах:

Крем супа от грах с орехи и босилек

Салата от грах с бекон

 

b2ap3_thumbnail_pea_pancakes_3.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: грах кюфтета мента

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Елена Понеделник, 26 Юни 2017

    Йоли,
    много обичам пресен грах.Консумирам го даже и суров, много е вкусен и крехък.Чудесна идея за вкусни кюфтенца, поднесени елегантно и стилно със сос.
    Поздрави и лека седмица !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 26 Юни 2017

    Благодаря, Ели. Много хубано нещо е пресният грах. И наистина си заслужава през сезона му човек да си хапне от него. Прекрасна седмица и на теб!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus