Публикувано от в в Български гозби
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 14634
  • Печат

Пареник

 

b2ap3_thumbnail_kachamak_1.jpg

 

   Една от любимите ми български гозби е родопският Пареник. Може да опитате този вкусен качамак в различните краища на красивите Родопи в много варианти. Това е гъста каша от картофи, царевично брашно, сирене, яйца и месо. Моят любим качамак е с истинско царевично брашно, което наричат "мисирено" и с хапки телешко месо. Предлагам ви един вариант на родопския Пареник без картофи. Научих се да го правя в село Киселчово. Няма кой знае какви изменения в рецептата. Вместо вода ползвам прясно мляко. Намирам, че вкуса става много по-богат. Тъй като нямам родопско телешко, което да наредя на хапки най-отгоре, поръсих пареника с кашкавал. Качамакът става невероятно вкусен, но не забравяйте, че истински може да му се насладите само в Родопите.


Продукти за 4 порции

4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. царевичен грис за качамак
сол на вкус
6  яйца
300 г натрошено овче сирене
125 г меко масло
100 г настърган кашкавал

Приготвяне

* Налейте млякото в тенджера и прибавете 2/3 от маслото. Оставете го да кипне, след което намалете силата на огъня. Постепенно прибавете качамака и бъркайте с бъркалка или дървена лъжица докато се сгъсти.

* В купа натрошете сиренето и го разбъркайте с яйцата.

* Намажете тава с останалото масло и изсипете сиренето с яйцата. Отгоре разпределете качамака. Поръсете с кашкавал.

 

b2ap3_thumbnail_kachamak_3.jpg

 

* Запечете пареника за около 20 минути до зачервяване. Да ви е сладко!

 

 

b2ap3_thumbnail_kachamak_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Марина Голева Сряда, 18 Ноември 2015

    Страхотно :)

  • Гост
    Dani Сряда, 18 Ноември 2015

    Ох, толкова апетитен изглежда, че ще ме накараш да го опитам.
    До сега съм правила един път качамак и явно не попаднах на хубав грис.
    От тогава не ми се мисли...
    Прегръдки, Муцунке :)

  • Гост
    Мила Сряда, 18 Ноември 2015

    Невероятно изкусително... !

  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Ноември 2015

    Благодаря ви момичета. Който обича качамак ще се влюби в този, сигурна съм. Ще се радвам да опитате!

  • Гост
    Иглика Четвъртък, 19 Ноември 2015

    Йоли, не бъди толкова потайна... Кажи как го правиш този пареник с картофи и мръвки, че да зарадвам домашния лакомник ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 19 Ноември 2015

    Не съм никак потайна, Иги, напротив. Категорично съм на мнение, че хубавите ни български рецепти трябва да се разпространяват колкото може повече. Пареника с картофи не съм го правила, само така, както съм написала. А родопчани варят картофите и ги намачкват на пюре. После слагат царевичното брашно и вода. А аз предпочитам мляко. Но най-хубавото нещо са телешките хапки. Нали знаеш, в Родопите има една порода крави, едни такива малки, с рошави перчеми, светло кафяви и с най-масленото мляко на света! Е от тези телета родопчани си правят задължително зимнина в буркани. И като отворят един буркан просто набучват хапките месо отгоре на пареника и го запичат. Е няма такава вкусотия! Това е положението, нямам такова месо и го карам с постния вариант.

  • Гост
    Иглика Четвъртък, 19 Ноември 2015

    Йоли, изглежда фантастично, дори и извън Родопите!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Таня Донева Петък, 20 Ноември 2015

    Този качамак го приготвям много често, откакто го показа в предаването си по 24 Китчен! Невероятен и много любим е вярвам не само на мен, а който не го е опитал още дано да си достави това удоволствие, за да разбере какво е изпуснал ;)
    Прегръдки, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 20 Ноември 2015

    Да, миличка. Гледам навсякъде да го разпростравянам. Наистина смятам, че най-хубавото нещо на света са си нашите български традиционни гозби. Трябва да ги знаем, тлябва да ги приготвяме! И трябва да ги предаваме нататък. Радвам се, че ти харесва. Благодаря ти!

  • Гост
    Дани Петък, 11 Декември 2015

    Йоли какъв е размера на тавичката?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 11 Декември 2015

    Дани, не е голяма. Аз го обичам дебел този качамак и затова го слагам в по-малка тавичка. Но може и по-тънък да се направи. Тази е около 35/20 см.

  • Гост
    Мария Тодорова Четвъртък, 16 Юни 2016

    Страхотен е!!! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 16 Юни 2016

    Благодаря Мария. Е, не мога да го докарам като родопчани, но винаги с мерак го приготвям и с още по-голям си го хапвам. Много се радвам, че ти хареса!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 24 Януари 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus