Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6817
  • Печат

Пълнени калмари

 

b2ap3_thumbnail_kalmari_2.jpg

  

   Калмарите стоят в основата на редица разкази за морски чудовища. Най-прочуто сред тях може би е мекотелото на Жул Верн, което тормози капитан Немо и подводницата му „Наутилус”. Тук съвсем не става дума за измислица и плод на въображението, а за реално съществуващи обитатели на морските води. Най-едрият вид Architeuthis, известен като „колосален калмар”, достига до впечатляващите 14 метра дължина заедно с пипалата си.


   За наше щастие видът, който можем да видим на трапезата си има далеч по-скромни размери - до около 30 см. Вкусното му месо се цени още от древността, а гърците и римляните дори го възприемали като афродизиак. И днес калмарите се радват на изключителна почит в кухнята на средиземноморските страни.

 

b2ap3_thumbnail_1_20150708-043519_1.jpg


   Тези вкусни същества имат по осем къси и две по-дълги пипала, прикрепени към главата, всичките с вендузи по тях.
В кулинарията, калмарите понасят всякакъв вид топлинна обработка, но тя да е кратка, за да не стане месото твърдо и да не се изгуби вкусът му. Днес ви предлагам една великолепна рецепта за пълнен калмар само с морски продукти.




b2ap3_thumbnail_kalmari_3.jpg

Продукти за 4 порции

4 калмара
12 нарязани големи обелени скариди
150 г нарязано рибено филе по избор
2 скилидки счукан чесън
1/2 нарязана на ситно червена чушка
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
1 белтък
2 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан на ситно розмарин
6 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Почистете калмарите от вътрешностите и отстранете ципата. Измийте ги добре и подсушете.

* В тенджерка кипнете подсолена вода и сварете пипалата на калмарите за 2-3 минути. Охладете ги и нарежете на ситно.

* В купа смесете всички продукти с изключение на калмарите и половината зехтин.

 

b2ap3_thumbnail_kalmari_1.jpg

 

* Разбъркайте добре и напълнете калмарите. Затворете отворите им с клечка за зъби и с нож направете разрези от едната страна.

* Намажете калмарите с останалия зехтин  и изпечете на скара или във фурна. Ако ги правите на скара ги обръщайте периодично. Печете не повече от 10 минути. Ако решите да ги сготвите във фурна непременно я загрейте предварително на 200*. Печете около 15 минути.

* Ако купите почистени калмари без пипала увеличете количеството на плънката като сложите повече риба и скариди. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_kalmari_4.jpg

 

 

последно модифициран в
Отбелязана с: калмари риба скариди

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Розалина Петък, 10 Юли 2015

    Йоличка, свикъпва мш ги пълни с пармезан,хлебни трохи ,яйца, магданоз .жистока се получават. Рецептата е от областта Puglia Gargano ,селцето е Виесте. Разкошен вкус,лек.. а твоите изглеждат превъзходно.. Браво.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 10 Юли 2015

    Розе, и аз съм правила с яйца. Знам рецептата от моя приятелка, която живее в Аликанте. Ето я .http://www.yoli.bg/entry/palneni-kalmari-s-yaitza
    Честно да ти кажа, с каквото и да ги напълня, все ги обожавам. Толкова обичам! Благодаря ти, радвам се, че ти хареса рецептата ми.

  • Gogolina
    Gogolina Петък, 10 Юли 2015

    Йолинце, изглежда великолепно :) Ама каква снимка само :p ! Преглъщам ли ... преглъщам :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 11 Юли 2015

    Който обича морска храна ще ги хареса много, Дани. Ти имаш възможност да хапваш най-различни морски вкусотии. И как само ги приготвяш! Благодаря ти, радвам се, че ти хареса.

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Вторник, 14 Юли 2015

    Поредната красота на Йоли! Не съм правила пълнени калмари, но май ще се наложи скоро :) Пожелавам ти усмихнато лято, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 14 Юли 2015

    Ето ти сега причина да напълниш едни калмари, Люска. Много ще се радвам да ги направиш и още повече, ако ви харесат. Благодаря ти миличка.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus