• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2869
  • 6 коментара
  • Печат

Нюрнбергски лебкухен (Nürnberger Lebkuchen)

 

b2ap3_thumbnail_nrnberger_lebkuchen_1.jpg

 


   Традиционен десерт в цяла Германия по време на Коледните празници е лебкухен (Lebkuchen) . Вариантите са най-различни, формите и украсите също, но на мен най-много ми харесва нюрнбергския. Историята му датира още от далечната 1470 година. По това време Нюрнберг е бил важен търговски кръстопът и градът изживява истински икономически бум. Ароматните подправки от далечни и екзотични земи, донесени от пътуващите търговци бързо стават любими и заемат почетно място в кулинарната история на града. Първите сведения за лебкухен гласят, че е приготвян от монаси. Съставът от ядки, сушени плодове и мед, както и голямата трайност на сладкишите ги правят спасителна лодка по време на бедни и гладни години. По-късно се създава гилдия на лебкухена. Обикновено тези вкусни сладки се пекат върху кръгли тънки оризови подложки, които се наричат облатен  (Oblaten). А историята на Oblatenlebkuchen започва в Нюрнберг под името Elisenlebkuchen и са наречени на името на дъщерята на производителя - Елиза. Днес може да откриете сладкишите и под това име. Нюрнбергският лебкухен става толкова известен, че намира своя път дори в илюстровани книги и картини. Днес тези сладки са защитени от търговската немска асоциация и трябва да съдържат най-малко 25% ядки, не-повече от 10% брашно и никаква мазнина. В повечето рецепти брашно няма. Освен ароматните подправки задължително се слага малко мед, различни цитрусови кори и по желание ром. Лебкухените са великолепни меки бисквити с невероятен аромат и вкус. Трайността им е много голяма и колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Ще се радвам да ги опитате и вие!

Продукти за около 50 броя

2 яйца
90 г кафява захар
1 с.л. мед
ванилия
125 г смлени запечени бадеми
125 г смлени лешници
200 г микс кандирани цитрусови корички
1/4 ч.л. бакпулвер
2 зърна карамфил
1/4 ч.л. кардамон
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. индийско орехче
2-3 щипки сол
200 г стопен натурален шоколад

Приготвяне:

* Всички подправки са сухи и фино смлени. Кандираните корички може да купите готови или да приготвите сами, като захаросате портокалови и лимонови кори. Не е задължително ползването на оризовите подложки, печете сладките върху хартия за печене. Аз обичам бадемите да са малко по-едро смлени за да се усещат при хапване, а лешниците по-фино за да сгъстят сместа. Лебкухенът се прави или с шоколадова глазура, или със захарна, която обикновено се приготвя от пудра захар и малко лимонов сок.

* И така, в купа разбийте на пяна яйцата, кафявата захар, меда и ванилията. Отделно смесете и разбъркайте заедно ядките, захаросаните корички, бакпулвера и подправките. Прибавете ги към яйцата и разбъркайте. Оставете сместа да престои 5 минути.

* Загрейте фурната на 150* и покрийте тава с хартия за печене. С малка сладоледена лъжица или с две супени лъжици гребнете малко от тестото и върху хартията оформете кръгли бисквити с желана от вас големина. Изпечете сладките за 20 минути. След като изстинат ги топнете в шоколада и ги оставете на стайна температура докато глазурата засъхне. Съхранявайте лебкухените в кутия. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_nrnberger_lebkuchen.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Pepa Неделя, 23 Декември 2018

    Направих вчера половин доза, може да се каже с подръчни средства, тъй като нямах бадеми и сложих само лешници. Затова добавих и половин лъжица брашно и половин лъжица оризово брашно, както и малко нарязани на ситно орехи. Станаха супер, дойдоха ми неочаквани гости и имах луд успех с тях. Обожавам този вид ароматни сладки (живея съвсем близо до Германия). Във Франция се казва pain d'épices (буквално хляб с аромати) и се продава специална пудра от 4 подправки - канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче. Съвсем скоро ще направя пак точно по рецептата. Благодаря ти Йоли.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 23 Декември 2018

    Понякога чрез импровизация се получават най-неочакваните и приятни резултати Пепи. Много се радвам, че и при теб така се е получило! Благодаря ти и щастливи празници!

  • Гост
    Ваня Славкова Неделя, 23 Декември 2018

    Йолинка привет прекраснице ,чудесно изглеждат твоите лубкухени ,съвсем скоро бях обещала да приготвя лебкухен за приятелка ,но по друга рецепта ,сега гледам ,преглъщам ииии.... потривам ръце ,признавам си грабна ме и с визия и с рецепта ! Благодаря !

  • Yoli
    Yoli Сряда, 26 Декември 2018

    Благодаря ти, Ванче! Честно да ти кажа, има най-различни лебкухен в Германия, знаеш го. И ги продават, и рецептите са безброй. Но наистина този само с ядки и корички, без брашно и мазнина ми е много любим. Ще се радвам да опиташ! Благодаря ти и весела Нова година!

  • Гост
    Весела Събота, 29 Декември 2018

    Здравейте Йоли,
    Благодаря за прекрасните Коледни рецепти!
    До сега не бях чувала за тези сладки, може би поради факта че живея в далечна Канада. Много ми допаднаха ароматите и това че рецептата е без брашно. Направих ги за Коледа.
    Малко ми се разляха при печенето, въпреки че добавих допълнително ядки, тъй като тестото ми се стори леко водно. Може би следващия път ще ги оставя да престоят поне 20 минути преди да започна да ги пека, за да може ядките да поемат яйчената смес.
    Весели празници и благодаря за прекразните рецепти!

  • Yoli
    Yoli Събота, 29 Декември 2018

    Благодаря ти, Веси. Много се радвам, че ги опита. Типични сладки за Германия са, не минава Коледа без тях и се продават във всеки магазин. Разбира се, има ги в най-различни варианти. Да, добре си решила сместа да престои малко повече. Всъщност, за да стане гъста е добре единият вид ядки да е ситно смлян и да послужи вместо брашно като сгъстител. И да ти кажа честно, моите станаха по-високи от стандартните. Тези, които се продават са доста по-плоски. Може да поразгледаш из нета как изглеждат. Ще откриеш хиляди снимки в Гугъл като изпишеш "лебкухен". Благодаря ти отново и весела нова година!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 19 Януари 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus