• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4541
  • 4 коментара
  • Печат

Новогодишна маслена погача

 

 

 

Продукти:

500 г брашно
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
1 ч.л. захар
2 яйца
2 с.л. зехтин
150 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
100 г меко масло
разбито яйце за намазване


Приготвяне:

* Разтворете маята в малко хладка вода (около 100 мл)и я разбъркайте на каша с няколко лъжици брашно. Оставете кваса да шупне на топло място.

* Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно. Оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50/25см. Намажете го с мекото масло.

 

 

* Завийте правоъгълната кора на руло. Нарежете го на триъгълници или на шайби.

 


* Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края. В средата сложете три или повече парчета за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците-един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете настрани.

 


* Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втаса. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 40-45 минути. По време на печене може да я покриете с алуминиево фолио за да не прегаря отгоре.  Да ви е сладко!

 



* Количеството тесто е достатъчно за средно голяма погача. Ако искате по-голяма и висок, увеличете количеството на продуктите. Да ви е сладко!

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа погача тестени

Коментари

  • Гост
    dochi Неделя, 27 Декември 2015

    mnogo hubava stava i tazi godina shte napravq otnovo

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Декември 2015

    Много, много се радвам, Дочи. Да ви е сладка и тази година. Весело посрещане на 2016 и много, много здраве в семейството! Благодаря ти.

  • Гост
    Краска Вторник, 25 Декември 2018

    Здравей, Йоли! Възможно ли е последното втасване да е по-продължително от 30 минути (да речем 2 часа)? Или резултатът няма да е същият? Ще ми се да приготвя всичко по-рано, а печенето да остане в последния момент.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 26 Декември 2018

    Здравей, Краси. Ще се радвам да опиташ погачата и се надявам да ти хареса. Разбирам те напълно какво искаш да направиш и е съвсем нормално. И аз искам да се подготвя от по-рано.
    Единственото, което можеш да направиш е да си приготвеш погачата напълно,да е готова за печене. Ш я сложи на балкона или в хладилника. Трябва да е на студено. Тя ще си втаса и така, но не напълно. След това я остави на стайна температурада се отпусне напълно и тогава може и 2 часа да минат. Но ако не я оставиш на сутдено, а само в стаята два часа са много. Ще превтаса, което е далеч по-фатално от това да не е втасало тестото напълно. Все пак съм длъжна да ти кажа, че колкото по-прясно е тестото, толкова по-качествен е хляба. Но това си го знаеш и без мен. Весело посрещане на Нова година и благодаря за доверието!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 19 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus