Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3079
  • Печат

Морски език с бадеми

 

b2ap3_thumbnail_sole_2.jpg

 

   Морският език е редпочитан от всички заради финото бяло месо и сладък вкус. Да кажем няколко думи за тази дънна риба, която обитава предимно водите на Черно море.

   Тялото на морския език е източено листовидно, с овална форма, покрито с дребни бодливи люспици. Очите са разположени на дясната страна. Горната част на тялото е кафявосива с тъмни петна, а долната белезникава.

   Морският език е ниско калоричен, съдържащ само 1,2 калории в грам. Месото му е леко, няма кости. Той е богат на протеини – в 100 г морски език има 24 г, което е половината от препоръчителната дневна доза. Допълнително, съдържа необходимите за организма амино-киселини, които комбинирани с протеините, съдействат за възстановяването на органи и мускулна маса. Морският език е богат на витамин В, магнезий и фосфор, помагайки за производството на червени кръвни телца и регулиране на кръвната захар и кръвното налягане.

 

b2ap3_thumbnail_1_20150717-045413_1.jpg



Продукти за 4 порции

800 г филе от морски език
сол и черен пипер на вкус
4 жълтъка
5-6 с.л. зехтин
100 г натрошени белени бадеми
1/2 франзела
кълнове от черна ряпа

Приготвяне:

* В купичка разбъркайте жълтъците със зехтина като го наливате постепенно на тънка струйка. Ще получите емулсия, подобна на майонеза.

* Овкусете рибата със сол и черен пипер. Нарежете я на малки хапки, топнете в жълтъчната смес и оваляйте в бадеми.

* Наредете рибените хапки в тава, покрита с хартия за печене. Около тях сложете тънки филийки франзела.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете рибата и филийките до порозовяване за около 10-15 минути. Наблюдавайте хляба по време на печенето и ако е готов преди рибата го извадете от фурната.

* Подредете филийките в чиния и леко ги поръсете със зехтин. Върху тях сложете малко кълнове, а най-отгоре риба. Да ви е сладко!


b2ap3_thumbnail_sole_1.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: бадеми зехтин риба

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Дани Петък, 17 Юли 2015

    О, божествено е!
    И се чудя защо, когато мина от ляво не ме вижда :p
    Прегръдки, муцунке!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 18 Юли 2015

    Ха де! Шантава риба, ей. Но пък много фина. Благодаря ти миличка. Да се изкъпеш в морето веднъж заради мен!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 21 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus