• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2824
  • 20 коментара
  • Печат

Морковена торта без брашно

 

b2ap3_thumbnail_morkovi_torta-1.jpg

 

Отива Зайо Байо в сладкарница и пита продавача:
- Имате ли толта от молкови?
- Ми, нямаме.
Отива на другия ден и пак пита:
- Имате ли толта от молкови?
- Ми, нямаме.
И така 4-5 пъти... Хората решили да направият торта от моркови. На другия ден идва Зайо и пита:
- Имате ли толта от молкови?
- Имаме.
- Много е гадна, нали...

Стар сладурски виц от времето, когато тортата от моркови в България действително не беше популярна. С течение на времето у нас се наложиха различни рецепти, повлияни най-вече от Западна Европа и САЩ. Колкото и да е странно, както и противно на вица, тортите с моркови, които се получават като вкус и качество са добри. Лично аз мога да ви предложа още два варианта с чудесен вкус, а днес ви предоставям рецепта за морковена торта без брашно. Светли Великденски празници на всички!

Продукти за торта 20 см:

блат:

200 г едро настъргани моркови
50 г кокосови стърготини
30 мл прясно мляко или кокосово мляко
сок от 1 портокал
3 яйца
100 г захар
180 г фино смлени бадеми
20 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 пакетче шоколадов пудинг
50 г стопено масло
ванилия
1-2 ч.л. настъргана кора от портокал и лимон
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон на прах

крем:

200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна сметана
300 г натурално крем-сирене
ванилия

 

b2ap3_thumbnail_morkovi_torta-3.jpg



Приготвяне:

* Започнете с приготвянето на крема. Залейте шоколада със сметаната и оставете 1-2 минути без да бъркате. След това разбийте добре с пасатор, а не с миксер. Покрийте сместа с найлоново фолио и оставете в хладилник поне 6-8 часа. Може да направите това от предния ден.
Разбийте за кратко крем-сиренето с миксер. Добавете шоколадовата смес и разбийте до получаване на плътен крем, подходящ за шприцоване. Ако желаете може да го оцветите със сладкарска боя.

* За блата на тортата първо подгответе морковите. Смесете ги заедно с кокосовите стърготини и залейте с портокаловия сок и млякото. Оставете ги да престоят 30-40 минути за да омекнат.

* Разбийте яйцата зъз захарта докато получите гъст крем. Яйчената смес трябва да е плътна, с бял цвят и да утрои обема си. Отделно смесете и разбъркайте бадемите, какаото, пудинга, бакпулвера и подправките. Прибавете ги към разбитите яйца и внимателно разбъркайте с лопатка. Накрая сипете морковите и стопеното масло. Отново внимателно разбъркайте. Изпечете тестото на три отделни части в загрята на 170* фурна за около 25-30 минути.

* Сглобете тортата, като редувате блат-крем. Измажете я цялата отстрани и отгоре с крем и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** Няколко думи за блата. Тъй като в тестото няма брашно, консистенцията на изпечения блат е изключително крехка и нежна. Това го прави неподходящ за изпичане наведнъж и след това разрязване на три части. Затова препоръчвам да изпечете по отделно три тънки блата с диаметър 20 см. Ако искате по-голяма торта изпечете тестото на два пъти в по-голяма форма.
Не сиропирайте блатовете. Морковите дават достатъчно влага, както и отсъствието на брашно. Тортата е много фина и вкусна. Ще се радвам да опитате!

 

b2ap3_thumbnail_morkovi_torta-2.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Dani Неделя, 21 Април 2019

    Прекрасна идея, скъпа моя!
    Това е любимия ми виц, но нали знаеш българинът как разказва вицове :
    "Аз го знам така :Меца направила сладкарница...
    Гуш и цунки от мен!

  • Yoli
    Yoli Събота, 27 Април 2019

    Да, сладурски виц. Направо ме върна в детството. Мерси, Дани. Радвам се, че ти хареса!

  • Гост
    Mariyana Valcheva Петък, 26 Април 2019

    Здравей, Йоли, може ли да заменя крем сиренето с рикота?

  • Yoli
    Yoli Събота, 27 Април 2019

    Може, Марианка, но наблюдавай консистенцията. Тъй като рикотата е по-скоро извара е с голямо съдържание на вода, за разлика от крем-сиренето. Притеснява ме да не се пресече. Честно, трябва сама да опиташ. Кремът представлява бял ганаш, а с рикота не съм го правила никога.

  • Гост
    Краси Събота, 27 Април 2019

    Здравей мила Йоли, обожавам морковени торти,а тази е фантастична. Имам само един въпрос, ако сложа крема във фризера, дали това ще ускори процедурата или ще влоши качеството му?

  • Yoli
    Yoli Събота, 27 Април 2019

    Краси, ще се радвам, ако ти хареса и тази торта. Благодаря ти.
    Не, нищо няма да се влоши. Спокойно можеш я замразиш, давай смело.

  • Гост
    Краси Неделя, 28 Април 2019

    Стана разкошна и на вкус и на вид!Благодаря сърдечно мила Йоли!Светли празници,усмихнати слънчеви дни!мнооого прегръдки

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Април 2019

    Аз на теб благодаря от сърце, мила Краси! Да изгрее усмивка на лицето ми си е най-прекрасното нещо! А ти ми я донесе! Благодаря ти!

  • Гост
    Катерина Неделя, 28 Април 2019

    Направих тортата за Великден. Поредна хубава и интересна рецепта. С тези моркови си викам какво ли ще стане, но имаш право Йоли, нежна и ароматна. Само печенето на блатовете повече време ми отне. Повече от 25 Мин. Може би от влажността на морковите. И много лека, ненатъртваща на сладост, ароматна, абе супер, супер....!!!!
    Йоли, фен съм ти голям, да знаеш!
    Светъл празник на теб и всички други твои фенове:))

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Април 2019

    Ти си супер, не аз! Кате, това, че тортата е станала хубава си зависи само и изцяло от теб. Рецептата си е просто един текст. Знаеш, много рецепти има по света, милиони хора ги готвят и на голяма част не им се получава нищо. Значи, не е причината в рецептата. Който си го може, може си го. Браво на теб, че си направила хубава торта и си доволна от резултата. Разбираш ли, от себе си си доволна. А по-важно от това-няма! От сърце ти благодаря, мила!

  • Гост
    Лерзан Събота, 04 Май 2019

    Здравей прекрасна Йоли,
    Тази торта може ли да се хапва от човек силно алергичен към глутена... притеснява ме в блата шоколадовия крем?

  • Yoli
    Yoli Събота, 04 Май 2019

    Здрасти Лерзан. Честно казано, не знам, но предполагам, че щом алергията е така силна не е подходящо да се ползва този пудинг. Ти може би знаеш, има ли такива кремчета без глутен? Би трябвало да има. Но ако ти е трудно да намериш, не се притеснявай. Пудингът служи в случая вместо нишесте. Спокойно можеш да го заместиш с безглутеново брашно. Ще стане добре, не се тревожи. Надявам се да ти хареса тортата. Благодаря ти!

  • Гост
    Лерзан Неделя, 05 Май 2019

    Благодаря Йоли...може да го заместя и с царевично нишесте...мисля че ще е по-добре. Сега да питам за торта "Мохито" блатовете не ми се получиха..разбивам яйцата хубаво, прибавям мекото масло и всичко спада става течно..незнам защо , все едно за първи път правя торта!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 05 Май 2019

    Хм, не би трябвало да става течно, Лерзан. Но пък и не мисля, че ще е проблем. Тестото не е капризно, как се получи след изпичане?

  • Гост
    Лерзан Неделя, 05 Май 2019

    Глетаво...немога да разбера защо.Разбивам хубаво яйцата и добавям мекото масло не стопено нали така?...и маслото не се разбива, а става на малки бучици не се поема от сместа но и не се пресича..просто всичко спада и блатовете стават като палачинки

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 06 Май 2019

    Лерзан, маслото трябва да е много меко, но не течно. Да може да се размаже лесно като крем, така трябва да е. Може би трябва да го добавя като пояснение. Аз съм написала към тестото, че може да се сложи малко бакпулвер. И така става. погледнах сега вкоментарите, няма оплаквания. Получава се добре тортата. Много съжалявам, че така е станало при теб. Но пак ти благодаря, че опита.

  • Гост
    Лерзан Вторник, 07 Май 2019

    Здравей Йоли,
    Аз пак ще пробвам, когато имам време ...не се отказвам лесно. Пък и когато ги правих бях малко разтроена и обидена. Само да попитам за тази торта, колко грама е шоколадовия пудинг..за да мога да сложа безглутеновото брашно?

  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Май 2019

    Ох, хвана ме неподготвена този път. Знам ли го колко е? Може би 60-70 г. Но мисля, че не бива да съдиш по него. В пудинга има много малко нишесте, повечето е сухо мляко, суха сметана и какао. Сложи си 2-3 с.л. брашно, повече не ти е нужно. И не се ядосвай. Нищо не си заслужава на този свят да го правиш.

  • Гост
    Кристина Понеделник, 06 Май 2019

    Пръв и успешен опит! Страшно е вкусна, лека и ефирна!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 07 Май 2019

    Е на това му се казва приказка на място! Първи успешен опит! Много се радвам, че ти хареса тортата, Криси и че се е получила добре. Благодаря ти от сърце!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 19 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus