Публикувано от в в Предястия и аламинути
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4949
  • Печат

Многолистни квадрати с Горгонзола-сос

 

b2ap3_thumbnail_Pilze_Butterteich_1.jpg


Продукти за 4 порции

500 г многолистно тесто
1 жълтък
1 с.л. ситно нарязан лук
50 г масло
100 мл зеленчуков бульон
250 г Горгонзола
100 мл бяло вино
150 мл млечна сметана
сол и черен пиперна вкус
200 г пресни гъби, запържени в масло

 

b2ap3_thumbnail_Pilze_Butterteich_4.jpg



Приготвяне

* Нарежете тестото на 12 квадрата с размери 10/10 см. Разбъркайте жълтъка с 2 с.л. вода. Направете 4 квадрата с по 3 слоя всеки като мажете помежду им с жълтък. Постелете тава с хартия за печене и загрейте фурната на 200*. Изпечете многолистните основи до златисто и ги оставете да изстинат във фурната.

* За соса запържете лука в маслото до стъклено. Залейте с бульона и го оставете да се редуцира до 1/2. Добавете виното и го кипнете за да отстраните остротата на алкохола. Сложете половината от сиренето и сметаната. Отново варете соса на умерен огън докато се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер. Пасирайте до гладкост.

* Направете разрез в средата на всяка многолистна основа. С пръсти оформете вдлъбнатина. Напълнете я с гъби и залейте със сос. Отгоре натрошете останалото сирене и сервирайте. Да ви е сладко!

* Препоръчвам многолистно тесто от Лидл. За 4 порции са нужни 2 опаковки. Остатъка от тестото може да изпечете на соленки, банички и др. Работете само с много добре изстудено тесто. Винаги режете с остър нож. Когато мажете с жълтък внимавайте да не попадне от него отстрани по тестото, защото пластовете няма да се разлистят. Може да изпечете бутер-квадратите 1 ден предварително. Съхранявайте ги в шкаф без да ги покривате или похлупвате. Напълнете многолистните основи непосредствено преди сервиране за да не омекнат.

 

b2ap3_thumbnail_Pilze_Butterteich_5.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Bety Четвъртък, 01 Октомври 2015

    Чудесни и много вкусни! Плънката и сосчето са ми точно по вкуса!
    И аз ползвам на Лидл прясното бутер тесто.
    Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 01 Октомври 2015

    Благодаря слънце. Много се радвам, че ти хареса.

  • Гост
    Ивана Петък, 02 Октомври 2015

    Ивана

    Ох, как ми е любима тази горгозола и с това чудесно предложение още по-неустоима!
    Прегръдка, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 04 Октомври 2015

    RE:Ивана

    Благодаря Иве. Много се радвам, че ти хареса!

  • Светулка
    Светулка Петък, 02 Октомври 2015

    Прелест! Идва ми да схрускам квадратчето от снимката:p Имам горгонзола и печурки, ще купя многолистно тесто и непременно ще я пробвам тази рецепта, Йоли. Ще бъде вкусна изненада за "мънчване", а за гости ми изглежда подходяща за красиво предястие. Предполагам, че квадратите могат да се направят и по-малки по размер за тази цел. Страхотна си, Йолинка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 04 Октомври 2015

    Благодаря Светле. Много са ефектни за гости, убедена съм, че ще останат доволни. Самата аз ги приготвям на гостите си. Разбира се, размера на квадратите си зависи изцяло от твоето желание. Специално тези ги бях правила за вечеря и затова са по-големи. Прегръдки от мен!

  • zozolinka
    zozolinka Неделя, 04 Октомври 2015

    Страхотно предложение и много ефектно поднесено, както винаги!
    Слънчево Йоли, това си ти.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 04 Октомври 2015

    Сладката ми! Слъчицето е Сънчо, не аз. Благодаря ти миличка!

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Понеделник, 05 Октомври 2015

    Поредната красота на Йоли! Прекрасни са, мила! Такива цветове и вкусове има само при теб! Прегръдка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 05 Октомври 2015

    Благодаря Люска. Много се радвам на оценката ти. Наистина стана вкусно.

  • Гост
    Биби Четвъртък, 08 Октомври 2015

    Мила Йоленце, ти прекрасна моя музо и изкушение...... стихове направо ми идват да пиша за теб като те чета и гледам!!! ОБОЖАВАМ тее и аз и цялото ми семейство, щастлива съм, че има такива жени като теб!!!
    Кажи ми, мила, таз горгонзолка мога ли да я заменя с друго сирене, с топено или пушено или дай идея с какво? Жива да си ми :))Прегръдки от мен
    Биби

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 08 Октомври 2015

    Страшна си ми сладурана! Стихове ще ми пише! Така съм се захилила сега, веднага ми вдигна настроението с още една степен.

    Разбира се, че можеш да замениш горгонзолата с друго сирене. Ако обичаш по-силни вкусове сложи синьо сирене. То е доста по-евтио от горгонзолата. Ако не, купи си най-обикновено крем сирене и го кипни на сос със сметаната. Овкуси го непременно, защото е съвсем безвкусно. Сложи му например мащерка, чудно ще стане. Може и чеснов да го направиш, ако обичате у вас. Може и пушено сирене да настържеш ... всичко може. Експериментирай, Биби, кулинарията е само и единствено въпрос на вкус. Благодаря ти за милите думи и доверието. Ще се радвам да опиташ.

  • Гост
    Биби Петък, 09 Октомври 2015

    Благодаря ти за хубавите идeи, още утре мисля да ги врътна! А ти давай следващо предложение :p

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 11 Октомври 2015

    Благодаря ти Биби. Радвам се, бе ти харесаха. Приготвила съм и следващото. Утре, ако ми остане време ще го пусна.

  • Гост
    инж. Станев Понеделник, 12 Октомври 2015

    Ремонт на перални по домовете в София

    Истинска наслада за сетивата - естетика, красота и заявка за страхотен вкус! :)

    Поздравления за прекрасния Ви блог!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 15 Октомври 2015

    RE:Ремонт на перални по домовете в София

    Изключително мил коментар! Благодаря от сърце, инж. Станев. Усмихнахте ме!

  • Гост
    инж. Станев Вторник, 27 Октомври 2015

    RE:RE:Ремонт на перални по домовете в София

    Моля, заслугата е изцяло Ваша. ;)

    Следя блога Ви като любител-кулинар, предлагате страхотни рецепти.

    Желая успех и още много вдъхновение около печката!:)

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus