Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 20644
  • Печат

Македонска баница

 

b2ap3_thumbnail_makedonska_banitsa_5.jpg

 

 

Продукти

200 мл хладка вода
1 яйце
1 с.л. олио
1 с.л. винен оцет
1 ч.л. сол
400 г брашно
200 г меко масло

Пълнеж

400 г натрошено краве сирене
3 - 4 яйца
1 разбито яйце за намазване

 

b2ap3_thumbnail_makedonska_banitsa_4.jpg

 

 

Приготвяне

* От водата, яйцето, олиото, оцета, солта и брашното омесете гладко тесто.

* Разделете го на 30 малки топчета. Наредете ги върху дъска или голяма чиния, поръсена с брашно. Намажете ги с малко олио за да не изсъхват  и ги покрийте с кърпа. Оставете ги да се отпуснат за 5 минути.

* Всяко топче разточете на много тънка кора с големината на малка чиния. Наредете корите една върху друга на две купчени по 15 кори, като помежду им мажете с меко масло. Непременно оставете двете напластени кори в хладилника поне за 2 часа.

 

 

b2ap3_thumbnail_makedonska_banitsa_1.jpg

 

 


* Намажете кръгла тава с масло. Разточете едната напластена кора с големината на тавата и я сложете на дъното. Смесете сиренето и яйцата за плънката и ги сипете върху кората.

 

 

b2ap3_thumbnail_makedonska_banitsa_2.jpg

 

 


* Разточете и втората кора и я поставете върху пълнежа. Подгънете краищата доколкото е възможно за да не изтича плънка. Намажете баницата с масло и яйце.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете баницата за около 40 - 45 минути. Да ви е сладко!

 

 

b2ap3_thumbnail_makedonska_banitsa_6.jpg

 

 

* Рецептата е от книга на Добрина Венкова. Това е една от най-вкусните баници, които съм опитвала. Тестото е нежно, наситено на масло и прилича на многолистно, но плътността му е различна и си е точно като за българска баница. Пълнежът в средата дава усещане за тутманик. Една много по-различна баница от тези, които сме свикали да правим в ежедневието си. Опитайте!

 

b2ap3_thumbnail_makedonska_banitsa_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Зорница Неделя, 28 Декември 2014

    Йоли, тази баница непременно ще я направя :)
    Благодаря, че я сподели!

  • Гост
    Dani Неделя, 28 Декември 2014

    Чудесна е, Йоли!
    И как ухае на масло....

  • Гост
    Гергана Лазарова Неделя, 28 Декември 2014

    Аз мисля, че си е точно Йолина баничка! Изглежда чудесно, Йоли, и със сигурност е много по-вкусна от всяка друга с готови кори.
    Прегръдки с пожелания за хубаво настроение в снежната приказка, която е при теб. :)

  • Гост
    Светлана Неделя, 28 Декември 2014

    леле изглежда много вкусно!ще я направя още сега!

  • Гост
    Vili Неделя, 28 Декември 2014

    Това ще да е баница точно по моя вкус, Йоли! Докато чета рецептата, сякаш усещам и вкуса, и аромата ѝ. С тази хрупкава коричка и тези разлистени маслени кори... неустоима е! Непременно ще я опитам. Благодаря ти, че я сподели!

    Отговор Отказ
  • lovesgreenkitchen
    lovesgreenkitchen Неделя, 28 Декември 2014

    Йоли, прекрасна баница си направила. Обожавам баници, а тази изглежда неустоимо вкусна. Ще я пробвам и ще споделя отново мнението си, след като я опитам.
    Поздрави с пожелания за прекрасна и слънчева неделя!

  • Гост
    Фатме Неделя, 28 Декември 2014

    здравейте, прекрасна сте.Колко е голяма тавата за печене?

  • Гост
    Таня Донева Неделя, 28 Декември 2014

    Тази баница изглежда перфектно! Корите се вижда, че стават доста тънки и както са намазана с масълце всяка, предполагам, че вкусът е чуден!
    Много ми стана интересна и технологията, така съм виждала в Турция да нареждат корите една върху друга, докато са още неразточени, само разликата е, че там между корите се наръсва нишесте, а в случая се намазват с масло.
    Няма само да се облизвам пред монитора, ще я направя :)
    Благодаря за споделената рецепта, Йоли!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Декември 2014

    О, да. Това определено е моята баница. С тази моя любов към маслото няма как да не ми е любима. Всъщност аз изядох едно парче. Не питайте къде отиде останалото. Само ще кажа, че синът ми беше много щастлив. Благодаря на всички и весели празници!

  • Гост
    Ани Неделя, 28 Декември 2014

    Весела Коледа красавице моя. Пожелавам ти да си много здрава, много щастлива, обградена от добри приятели и шумни компании :) Баничката ми напомня на бабината, домашна баничка. Уникално вкусна е. Само че тя я точеше на плик, малко като многолистно тесто, две кори и по средата плънка. От кога се каня да я направя. Сигурно и на твоята вкусът е същия, като чета продуктите за тестото така трябва да е. Прегръщам те, жалко, че не е останало едно парченце :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Декември 2014

    Благодаря ти, Ани. Весела и щастлива Коледа и от мен! Да, бабините рецепти винаги са най-прекрасните, няма две мнения по този въпрос. Има някаква магия в тях, топли спомени и много обич. Моята баба правеше други баници, такава не е правила. Тази я открих в една книжка и ми се видя интересна. Какво ти интересна, много прекрасна е! Ще се радвам да я пробваш някой ден. Благодаря ти!

  • Gogolina
    Gogolina Понеделник, 29 Декември 2014

    :p Ееее ... несъмнена вкусотия! Кой не би си похапнал парченце?
    Честита Коледа миличка и щастлива Нова година!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Декември 2014

    Благодаря ти, Дани. Честита Коледа и на теб и щастлива Нова година! Радвам се, че ти хареса баницата.

  • Гост
    Дора К. Понеделник, 29 Декември 2014

    Благодаря за поредния подарък - идея и вдъхновение! Всички вкъщи са очаровани от резултата и сега се водят дебати дали да не се короняса и като новогодишна баница, въпреки че много старата семейна традиция повелява друго. Йоли, моля, отговори на въпроса какъв е размерът на тавата, в която печеш тази доза, за да съм сигурна, че преценката ми е била правилна. И Бог да продължава да те благославя изобилно!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Декември 2014

    Eeeeee !!!! Така ме зарадва, Доре! Много, много се радвам и още повече ти благодаря! Да ви е сладка! Не променяй традицията, в никакъв случай! Точно традициите са тези, които ни държат с изправени глави, съхраняват семействата ни и идентичността ни като народ. Изключително съм щастлива, че опита баницата и ви е харесала, но си я правете ей така, когато ви се дояде. А на Нова година си направи нашата баница! Много късмети пожелавам да откриете ве нея, от хубав по-хубав! А тавата, в която изпекох баницата беше около 30 см. Големичка е, може и в по-малка за да стане баницата по-висока. Но и така беше страшно вкусна. Благодаря ти отново за доверието и весели празници!

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Понеделник, 29 Декември 2014

    Невероятна баница,Йоли,направо приканва да извадиш пакета брашно и да започваш :)) .

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Декември 2014

    Права си, Роси. Като прочетох рецептата направих точно това. Ще се радвам да я опиташ. Благодаря ти!

  • Гост
    Ваня Понеделник, 29 Декември 2014

    Такава баница ядох в Гърция и се скъсах да търся рецептата й... , тя се оказала макендонска:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Декември 2014

    Ванче, изобщо не я знам каква е тази баница. Така пишеше в книжката и реших да не променям името. Едно е сигурно, много е вкусна. Ще се радвам да я опиташ!

  • Гост
    Лу Понеделник, 29 Декември 2014

    Радвам се, че тази баница се появи в блога ви.Имам книгата на Добрина Венкова за торти, соленки и сладкиши. Наистина има много хубави рецепти - от "старите".
    Вчера приготвих нейната "Торта баклава", която правя за Нова година повече от 20 години. Искрено Ви я препоръчвам, като лично аз я правя в по-малка доза.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 30 Декември 2014

    Лу, имам и двете книжки на Добрина и съм правила доста неща от тях. Още от ученичка си ги имам, чудесни са рецептите на тажи жена. Старите рецепти са ми любими! Ще погледна Тортата - баклава. Благодаря ти много и весела Нова година!

  • Гост
    Лу Вторник, 30 Декември 2014

    Весели празници и на Вас, Йоли! До нови срещи през новата година!
    Ако ми позволите, едно допълнение от мен към торта-баклавата на Добрина. Не слагам канела, а локум с розов аромат и розова вода в заливката.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 30 Декември 2014

    Ааааааааа, това с локума много ми допада! Лично аз никога не слагам канела в баклавата. Точно там не я обичам. Може би така ми е останало от баба ми, незнам. Благодаря ти за идеята, ще е чудно с локум! Още веднъж весела и щастлива 2015 година!

  • Гост
    Ваня Стаматова Понеделник, 29 Декември 2014

    Не се стърпях и я направих,уникална е,голяма вкусотия!Благодаря Йоли,за споделената рецепта!Весели празници!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 30 Декември 2014

    Не се стърпя да ме зарадваш ти, ето какво направи! Благодаря ти, Ванче! Да ви е сладка и весела Нова година!

  • elidrag22
    elidrag22 Понеделник, 29 Декември 2014

    Честита Коледа, мила Йоли!
    Баницата е страхотна. И понеже е "македонска", гледай как ме караш точно нея да направя за Нова година.
    Много ми хареса рецептата и виждам, че е лесна.
    Поздрави и хубави празници.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 30 Декември 2014

    Ели, страхотна е баницата, да. Ти ме познаваш, знаеш и любовта ми към маслото. Е, щом ти казвам, че неустоимо ухае на масло, значи може да ми вярваш. Нямам идея дали македонцине правят точно такава баница, но и не е толкова важно. Малко е трудоемка, но си заслужава. Благодаря скъпа и весела Нова година.

  • Гост
    ивана кръстева Понеделник, 29 Декември 2014

    Баничка точно като за мен, Йоли, страдам от липса на кори :) и ми се струва, че тази баница може да ги замести!
    Весели новогодишни празници! Здраве и късмет през новата 2015!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 30 Декември 2014

    Иве, със сигурност тази технология ще ти замести липсата на кори. А и като те знам каква си сръчна, отсега си представям каква ще я измайсториш! Весели празници, мила. Благодаря ти!

  • Гост
    Весито Вторник, 30 Декември 2014

    Весито

    Мила,Йоли!Тази баница е наистина страхотна!Да си жива и здрава,семейството ми също те поздравява!Весела Нова година!Желая на цялото ти семейство много здраве и много любов!Обичам те!!!!!!!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 17 Октомври 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus