• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 26915
  • 64 коментара
  • Печат

Кварк щолен ( Quarkstollen )

 

b2ap3_thumbnail_stolen_4.jpg

 

    Ето това е щоленът, който обичам. Не харесвам тези, които се правят с мая. Колкото и да престояват, тестото винаги остава тежко, твърдо и сухо. Кварк щоленът се прави в Германия по време на Коледните празници наравно с този, който е с мая. Въпрос на вкус е кой ще ви хареса повече. Кравкът е фина неовкусена извара, подобна на Рикота. Спокойно може да го замените с нея или друга фина извара. Най-хубавото при този обреден сладък хляб е, че колкото по-пресен е, толкова е по-вкусен. Леко топъл е повече от чудесен. Така че, няма никаква нужда да престоява дни наред като щолена с мая. Приготвя се много бързо и лесно. Приятелката ми Ели, която добре познавате от блога " Между триъгълника и тигана - в офиса на Елидраг" ще потвърди, че това е най-вкусния щолен. Ето и нейният вариант. 

   Ще се опитам да ви разкажа за произхода на щолена, доколкото това е възможно. Първите писмени източници са от 1329 г. Бишофът на Наумбург разрешава с указ на пекарите да създадат своя собствена гилдия. Наред с данъчните задължения, пекарите е трябвало от сега нататък всяка година по Коледа да доставят на бишофа по два големи бели хляба, наречени щолени. Всеки един то тях е трябвало да съдържа по половин шефил пшеница ( около 39 литра ). Мерките са били само за обем, не за килограм. Щоленът е предсавлявал изпечена смес от брашно, мая, олио и захар. Не е бил особено вкусен, но в годините се е обогавявал все повече. Въпреки това, пшеницата по онова време е била лукс, до който са се докосвали само заможните. Щолен на старонемски означава стълб, подпора. Лично аз предполагам, че от там идва името на тези огромни хлябове. Доста по-късно при щолена се появява името Сhriststollen, което символизира и с формата си Христос в повой. До ден днешен в Германия по Коледа се правят огромни щолени. Един от  най-известните е Дрезденсикя, наситен с масло, стафиди и бадеми. През 2010 г Дрезденският щолен става запазена марка в Европейския съюз. Според този сертификат той трябва да съдържа на 100 г брашно най-малко 50 г масло, 65 г стафиди, 20 г кандирани корички и 15 г бадеми. Консервиращи вещества и аромати на се разрешени. Щоленът може да се оформя само ръчно. Вашият щолен може да е също толкова добър. Опитайте!

    Весели празници на всички!

 

b2ap3_thumbnail_stolen_3.jpg

 

 Продукти за 2 щолена

500 г брашно
1 пълна ч.л. бакпулвер
200 г меко масло
125 г захар
2 яйца
настъргана кора от 2 лимона
250 г кварк или рикота
120 г цели небелени бадеми
120 г стафиди
ванилия
4 с.л. кандирани цитрусови кори
50 г масло за намазване
пудра захар за поръсване

 

b2ap3_thumbnail_stolen_1.jpg

 

 Приготвяне

* Смесете брашното заедно с бакпулвера и ванилията.

* В голяма купа разбийте на пяна яйцата и захарта. Не е нужен миксер, ползвайте домакинска телена бъркалка.

* Прибавете маслото и изварата. Разбъркайте на крем. Настържете лимоновата кора, прибавете бадемите, стафидите и кандираните кори.

* Сипете брашното и разбъркайте на тесто. Не месете дълго време и не прибавяйте повече брашно. В началото тестото ще ви се стори лепкаво.

* Разделете тестото на две части и леко омесете всяка по отделно на плота. С ръце разстелете на кора, след това прегънете едната половина така, че да заприлича на бебешки повой. Това е и смисълът на хляба, символизира Христос в пелени. Ако желаете може в средата на тестото да сложите бадемов марципан, оформен на тънка ролка.

* Поставете двата щолена в тава, покрита с партия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 35 - 40 минути.

* Извадете щолените от фурната и докато са горещи ги намажете обилно от всички страни с масло. Поръсете с пудра захар. След като щолените изстинат ги наръсете с още пудра захар и съхранявайте в кутия или найлонов плик до сервиране. Да ви е сладко и весела Коледа!

 

b2ap3_thumbnail_stolen_2.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Мария Понеделник, 03 Декември 2018

    Здравей, Йоли! Бадемите сурови или печени трябва да бъдат?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 03 Декември 2018

    Здравей, Мария. Това винаги е по желание и въпрос на вкус. Зависи ти как ги обичаш. Направи така, както та теб ще ти хареса. Ще се радвам да опиташ щолена. Благодаря ти!

  • Гост
    Роз Неделя, 23 Декември 2018

    Прекрасен щолен!В къщи всички го чакат с нетърпение

  • Yoli
    Yoli Сряда, 26 Декември 2018

    Много се радвам, че ти харесва, Роз. Благодаряти от сърце! Весело посрещане на Нова година ти желая!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 19 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus