• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 26914
  • 64 коментара
  • Печат

Кварк щолен ( Quarkstollen )

 

b2ap3_thumbnail_stolen_4.jpg

 

    Ето това е щоленът, който обичам. Не харесвам тези, които се правят с мая. Колкото и да престояват, тестото винаги остава тежко, твърдо и сухо. Кварк щоленът се прави в Германия по време на Коледните празници наравно с този, който е с мая. Въпрос на вкус е кой ще ви хареса повече. Кравкът е фина неовкусена извара, подобна на Рикота. Спокойно може да го замените с нея или друга фина извара. Най-хубавото при този обреден сладък хляб е, че колкото по-пресен е, толкова е по-вкусен. Леко топъл е повече от чудесен. Така че, няма никаква нужда да престоява дни наред като щолена с мая. Приготвя се много бързо и лесно. Приятелката ми Ели, която добре познавате от блога " Между триъгълника и тигана - в офиса на Елидраг" ще потвърди, че това е най-вкусния щолен. Ето и нейният вариант. 

   Ще се опитам да ви разкажа за произхода на щолена, доколкото това е възможно. Първите писмени източници са от 1329 г. Бишофът на Наумбург разрешава с указ на пекарите да създадат своя собствена гилдия. Наред с данъчните задължения, пекарите е трябвало от сега нататък всяка година по Коледа да доставят на бишофа по два големи бели хляба, наречени щолени. Всеки един то тях е трябвало да съдържа по половин шефил пшеница ( около 39 литра ). Мерките са били само за обем, не за килограм. Щоленът е предсавлявал изпечена смес от брашно, мая, олио и захар. Не е бил особено вкусен, но в годините се е обогавявал все повече. Въпреки това, пшеницата по онова време е била лукс, до който са се докосвали само заможните. Щолен на старонемски означава стълб, подпора. Лично аз предполагам, че от там идва името на тези огромни хлябове. Доста по-късно при щолена се появява името Сhriststollen, което символизира и с формата си Христос в повой. До ден днешен в Германия по Коледа се правят огромни щолени. Един от  най-известните е Дрезденсикя, наситен с масло, стафиди и бадеми. През 2010 г Дрезденският щолен става запазена марка в Европейския съюз. Според този сертификат той трябва да съдържа на 100 г брашно най-малко 50 г масло, 65 г стафиди, 20 г кандирани корички и 15 г бадеми. Консервиращи вещества и аромати на се разрешени. Щоленът може да се оформя само ръчно. Вашият щолен може да е също толкова добър. Опитайте!

    Весели празници на всички!

 

b2ap3_thumbnail_stolen_3.jpg

 

 Продукти за 2 щолена

500 г брашно
1 пълна ч.л. бакпулвер
200 г меко масло
125 г захар
2 яйца
настъргана кора от 2 лимона
250 г кварк или рикота
120 г цели небелени бадеми
120 г стафиди
ванилия
4 с.л. кандирани цитрусови кори
50 г масло за намазване
пудра захар за поръсване

 

b2ap3_thumbnail_stolen_1.jpg

 

 Приготвяне

* Смесете брашното заедно с бакпулвера и ванилията.

* В голяма купа разбийте на пяна яйцата и захарта. Не е нужен миксер, ползвайте домакинска телена бъркалка.

* Прибавете маслото и изварата. Разбъркайте на крем. Настържете лимоновата кора, прибавете бадемите, стафидите и кандираните кори.

* Сипете брашното и разбъркайте на тесто. Не месете дълго време и не прибавяйте повече брашно. В началото тестото ще ви се стори лепкаво.

* Разделете тестото на две части и леко омесете всяка по отделно на плота. С ръце разстелете на кора, след това прегънете едната половина така, че да заприлича на бебешки повой. Това е и смисълът на хляба, символизира Христос в пелени. Ако желаете може в средата на тестото да сложите бадемов марципан, оформен на тънка ролка.

* Поставете двата щолена в тава, покрита с партия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 35 - 40 минути.

* Извадете щолените от фурната и докато са горещи ги намажете обилно от всички страни с масло. Поръсете с пудра захар. След като щолените изстинат ги наръсете с още пудра захар и съхранявайте в кутия или найлонов плик до сервиране. Да ви е сладко и весела Коледа!

 

b2ap3_thumbnail_stolen_2.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Декември 2014

    Благодаря ти, Светле. Много се радвам, че ти хареса щолена. Да ви е сладко на всички и весели празници!

  • Гост
    SugarFree Събота, 03 Януари 2015

    SugarFree

    За много години, Йо!
    Уникален щолен!
    Аз го правих 2 пъти :) 1вият път, когато го нарязах леко беше стиклен т.е по-маслен, но грешката си е моя, маслото беше на стайна температура,ама като месих на места се виждаха бучки и явно не го бях разбила добре :) НО вторият път взела си тази бележка...просто надминах себе си :) искам да кача снимка за да ви покажа..добавих от себе си и 50гр нарязан на ивици бял шоколад :) и моите бадеми са филирани от ЛИДЛ :) простооо се покрих със слава благодарение на теб, Йо!!!! Мн мн ти благодаря!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 04 Януари 2015

    RE:SugarFree

    Ех, че се радвам! Много, много ти благодаря. Не знам какво мислиш ти по въпроса за щолените, но аз този го харесвам много повече, отколкото традиционния с мая. Страшно се радвам, че ти хареса. Да ви е сладък!

  • Гост
    валентина Понеделник, 16 Ноември 2015

    Извинете, не разбрах как да го прегъна да заприлича на бебешки повой.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 17 Ноември 2015

    Ха сега де. Вале, знаеш ли колко си права?! Никак не съм го обяснила добре, ама не е и лесно. Ще опитам пак. Нали се сещаш, че щолените са някакъ си малко криви? Като разстелеш тестото на правоъгълник прегъваш единият край малко повече от средата да дойде. Така другият край на тестото като го прегънеш навътре къв средата ще остане по-къс. с други думи, двата края на правоъгълника се прегъват към средата му. Само че единият повече от другия. Така става криво, снадката не идва в средата, а отстрани. Ох, пак не обясних, нали? Пиши ми, ако не си разбрала. Пак ще опитам.

  • Гост
    Галина Неделя, 06 Декември 2015

    Здравейте ! Щоленът изглежда прекрасен. До сега съм правила само традиционния с мая. Тази година съм решила да пробвам и този. Само не можах да разбера дали щоленът се слага в предварително загрята фурна ?

  • Гост
    Галина Понеделник, 07 Декември 2015

    Здравейте ! Вчера го правих и стана страхотен ! Искам да попитам щоленът в предварително загрята фурна ли се слага ? Бихте ли ми казали колко голям става, защото не мога да преценя от снимките ? Защото моите щолени не станаха много големи. Не мога да преценя и дали са се издули достатъчно. Благодаря !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 07 Декември 2015

    Благодаря за доверието, Гале. Много се радвам, че опита този щолен. Надявам се да ти хареса. Точно си го направила както си трябва. От тестото излизат два малки щолена. По принцип рецептата е за един голям, но на мен ми стои малко грубо и затова предпочетох да я напиша, че е за два малки. Не се надуват много, така е. Това е щолен с бакпулвер, а не с мая. Запомни като принцип за абсолютно всички печива, без значение дали са бисквити, кексове, сладкиши и т.н. Винаги се пекат в предварително загрята фурна. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Наталия Николова Понеделник, 21 Декември 2015

    Здравей, Йоли! Щоленът е вкусен. но на мен изобщо не ми се получи лепкаво тесто, а напротив - едвам пое цялото брашно и стана малко твърд. Не знам защо, всичко бях измерила точно.
    Светли празници за теб!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 21 Декември 2015

    Така е Нати. Аз казвам, че в началото тестото е лепкаво и човек може да се подлъже да сложи още брашно. Само след минутка тестото става добро за обработка. Но не е твърдо, категорично заставам зад мерките. Правила съм го десетки пъти, винаги по тези мерки. Последно в Икеа го демонстрирах, пред всички правиш щолена с тези размерени продукти. Благодаря ти, че опита. Весели празници!

  • Гост
    Vili Вторник, 22 Декември 2015

    Вили

    Нещо аз не мога да схвана с повиване как стават нещата много вкусен стана но няма много добър вид

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 22 Декември 2015

    RE:Вили

    Ами как ще разбереш, като не мога да го обясня като хората. Ох, остави, май ще трябва да намеря някакво видео и да го прикача към рецептата, че да е нагледно. А всъщност няма никакво значение. Важното е да е вкусно. Много, много се радвам, че ти хареса. Благодаря ти!

  • ndgarbucheva
    ndgarbucheva Вторник, 22 Декември 2015

    Здравей Йоли! За първи път правя щолен и реших да е по твоята рецепта. Уникално вкусен и ароматен е! Благодаря ти! Да сме живи и здрави ще го приготвям вече всяка Коледа. Пожелавам ти весела и топла Коледа!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 22 Декември 2015

    Ах, Нели, много се радвам, че ти хареса щолена. Наистина е хубав, и аз го харесвам повече от този, който е с мая. Светли и весели празници и на теб!

  • Гост
    Вики Сряда, 30 Декември 2015

    Здравейте, имам един въпрос-маслото за тестото трябва ли да бъде предварително разтопено? Благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 31 Декември 2015

    Не, Вики. Написала съм да е меко, тоест на стайна температура. Просто се разбърква като крем, лесно е. Весело посрещане на Нова година и са ви е сладък щолена!

  • Гост
    Веселина Михаймлива Събота, 19 Ноември 2016

    Направих го тъкмо го изведох и даже си отрязах парче.Благодаря за рецептата.Чудесен е :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 20 Ноември 2016

    Еха! Много се радвам, че ти хареса, Веси. Казват, че щолените стават все по-хубави, ако ги оставиш да престоят месец - два. Незнам, ама на мен леко топъл най ми харесва. Благодаря ти за доверието.

  • Гост
    Даниела Петък, 09 Декември 2016

    Здравей Йоли,
    Рецептата ми звучи чудесно и мисля да опитам,но имам няколко въпроса-честно казано не разбирам много начина на оформяне...може ли някакво още по-подробно обяснение?:)Също така...пекат се в тавата на фурната или в други по-тесни форми(не се ли разливат ако са в тавата на фурната)?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 09 Декември 2016

    Диди, много ми е трудно май да обясня добре как се оформя щолена. А е така лесно, всъщност. Моля те, виж някое видео. Мисля, че нагледно ще ти е по-лесно.

    https://www.youtube.com/results?search_query=stollen

    Точно този щолен го препоръчвам милион пъти пред другия, който се прави с мая. Разбира се, малко се разлива при печене, но не много. Винаги може да го сложиш в по-тясна форма. Ще се радвам, ако го опиташ и ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Даниела Събота, 10 Декември 2016

    Ама наистина стана чудесен...много ти благодаря за прекрасната рецепта

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Декември 2016

    Така се радвам да чуя това, Диди! Благодаря ти от сърце и весели празници!

  • Гост
    Десита Неделя, 11 Декември 2016

    Здравей Йоли,
    Искам да споделя с теб, че направиш щолена и Ирландския хляб с равни количества ръжено и пълнозърнесто брашно от лимец. Ползваш и захар, направена от кокосов цвят. Спазих идеално твоите пропорции (за да мога да приготвям твоите рецепти си купих кухненска везна).
    Резултата е прекрасен!
    Благодаря ти!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Декември 2016

    Здравей Деси. Благодаря ти за доверието. Много се радвам, че са ти харесали тези две рецепти. Весели празници ти желая!

  • Гост
    ele_bar Четвъртък, 29 Декември 2016

    Честито Рождество Христово, Йоли! Желая на теб и близките ти много, много здраве, успех и късмет във всяко начинание, благоденствие, усмихнати и спокойни дни.
    Йоли, за пръв път правя щолен и малко е да кажа, че стана прекрасен. Съпругът ми и приятелите много го харесаха. Ще го правя и когато децата се върнат през лятото. Направих го с рикота от Лидл - вкусен, изящен сладкиш. Благодаря ти от сърце за кулинарните красоти, който споделяш с нас.
    Бъди благословена, Вълшебнице! Топла прегръдка от мен и от родния Бургас.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 30 Декември 2016

    Благодаря ти от сърце, мила! Много се радвам, че ви хареса щоленът. Аз определено го намирам за по-добър от тези, които се правят с мая. Да ви е сладък и весело посрещане на 2017! Много усмивки и уют да има в дома ви! Прегръдки и от мен!

  • Гост
    Нели Неделя, 16 Юли 2017

    Кори

    Привет, какво е кандирани кори?

  • Yoli
    Yoli Вторник, 18 Юли 2017

    RE:Кори

    Привет, Нели. Това са захаросани цитрусови корички, най-различни може да са. Просто така се наричат.

  • Гост
    Златка Неделя, 25 Ноември 2018

    https://www.youtube.com/watch?v=fdop7BS1fag&feature=share тук е показано подробно.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 25 Ноември 2018

    Благодаря, Злате! Понякога наистина ми е трудно с обясненията и читателите не разбират добре. Така нагледно е супер! Благодаря ти!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 19 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus