Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 20964
  • Печат

Кварк щолен ( Quarkstollen )

 

b2ap3_thumbnail_stolen_4.jpg

 

    Ето това е щоленът, който обичам. Не харесвам тези, които се правят с мая. Колкото и да престояват, тестото винаги остава тежко, твърдо и сухо. Кварк щоленът се прави в Германия по време на Коледните празници наравно с този, който е с мая. Въпрос на вкус е кой ще ви хареса повече. Кравкът е фина неовкусена извара, подобна на Рикота. Спокойно може да го замените с нея или друга фина извара. Най-хубавото при този обреден сладък хляб е, че колкото по-пресен е, толкова е по-вкусен. Леко топъл е повече от чудесен. Така че, няма никаква нужда да престоява дни наред като щолена с мая. Приготвя се много бързо и лесно. Приятелката ми Ели, която добре познавате от блога " Между триъгълника и тигана - в офиса на Елидраг" ще потвърди, че това е най-вкусния щолен. Ето и нейният вариант. 

   Ще се опитам да ви разкажа за произхода на щолена, доколкото това е възможно. Първите писмени източници са от 1329 г. Бишофът на Наумбург разрешава с указ на пекарите да създадат своя собствена гилдия. Наред с данъчните задължения, пекарите е трябвало от сега нататък всяка година по Коледа да доставят на бишофа по два големи бели хляба, наречени щолени. Всеки един то тях е трябвало да съдържа по половин шефил пшеница ( около 39 литра ). Мерките са били само за обем, не за килограм. Щоленът е предсавлявал изпечена смес от брашно, мая, олио и захар. Не е бил особено вкусен, но в годините се е обогавявал все повече. Въпреки това, пшеницата по онова време е била лукс, до който са се докосвали само заможните. Щолен на старонемски означава стълб, подпора. Лично аз предполагам, че от там идва името на тези огромни хлябове. Доста по-късно при щолена се появява името Сhriststollen, което символизира и с формата си Христос в повой. До ден днешен в Германия по Коледа се правят огромни щолени. Един от  най-известните е Дрезденсикя, наситен с масло, стафиди и бадеми. През 2010 г Дрезденският щолен става запазена марка в Европейския съюз. Според този сертификат той трябва да съдържа на 100 г брашно най-малко 50 г масло, 65 г стафиди, 20 г кандирани корички и 15 г бадеми. Консервиращи вещества и аромати на се разрешени. Щоленът може да се оформя само ръчно. Вашият щолен може да е също толкова добър. Опитайте!

    Весели празници на всички!

 

b2ap3_thumbnail_stolen_3.jpg

 

 Продукти за 2 щолена

500 г брашно
1 пълна ч.л. бакпулвер
200 г меко масло
125 г захар
2 яйца
настъргана кора от 2 лимона
250 г кварк или рикота
120 г цели небелени бадеми
120 г стафиди
ванилия
4 с.л. кандирани цитрусови кори
50 г масло за намазване
пудра захар за поръсване

 

b2ap3_thumbnail_stolen_1.jpg

 

 Приготвяне

* Смесете брашното заедно с бакпулвера и ванилията.

* В голяма купа разбийте на пяна яйцата и захарта. Не е нужен миксер, ползвайте домакинска телена бъркалка.

* Прибавете маслото и изварата. Разбъркайте на крем. Настържете лимоновата кора, прибавете бадемите, стафидите и кандираните кори.

* Сипете брашното и разбъркайте на тесто. Не месете дълго време и не прибавяйте повече брашно. В началото тестото ще ви се стори лепкаво.

* Разделете тестото на две части и леко омесете всяка по отделно на плота. С ръце разстелете на кора, след това прегънете едната половина така, че да заприлича на бебешки повой. Това е и смисълът на хляба, символизира Христос в пелени. Ако желаете може в средата на тестото да сложите бадемов марципан, оформен на тънка ролка.

* Поставете двата щолена в тава, покрита с партия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 35 - 40 минути.

* Извадете щолените от фурната и докато са горещи ги намажете обилно от всички страни с масло. Поръсете с пудра захар. След като щолените изстинат ги наръсете с още пудра захар и съхранявайте в кутия или найлонов плик до сервиране. Да ви е сладко и весела Коледа!

 

b2ap3_thumbnail_stolen_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Dani Събота, 20 Декември 2014

    И аз харесвам този!
    Другият ми е много тежък и сладък.
    А и това чакане не е в моя стил :)
    Прегръдки, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Декември 2014

    Мой човек си ти! И аз така мисля, Дани. Благодаря ти!

  • Гост
    дени Събота, 20 Декември 2014

    kwark

    Йоли, къде в БГ има кварк?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Декември 2014

    RE:kwark

    Дени, няма кварк у нас. Все още не съм видяла. Надявам се поне Лидл да внесат, защото продукта е великолепен, а евтин. Написала съм, че може да се замени с рикота. Ше се радвам да опиташ. Благодаря ти и весели празници!

  • Гост
    Ели Събота, 20 Декември 2014

    Възможно ли е рикотата да се изключи?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Декември 2014

    Ели, възможно е. Но трябва да я замениш с друга фина извара. За съжаление чак толкова фина и сладка като рикотата у нас няма, затова горещо я препоръчвам. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти и весели празници!

  • Seka
    Seka Събота, 20 Декември 2014

    ;) Prekrasan kolač!!!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Декември 2014

    Благораря, Сека. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти и весели празници!

  • Гост
    Bety Неделя, 21 Декември 2014

    Йоли, с удоволствие прочетох историята на щолена. Несъмнено, този вариант с изварата е много сочен и си представям колко е вкусен леко топъл, уханен , направо неустоим. Харесвам и двата варианта-и другият с мая и масло. И аз се чудя кога най-после ще внесат в България немския кварк. Евтин и много фин вариант на нашата извара. Перфектен и за леки кремове на торти.
    Чудесни, и много апетитни снимки!
    Весели празници, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Декември 2014

    Точно така, Бети. И азсе чудя кога ще внесат кварк. В Лидл започнаха да пускат тази година доста от немските продукти, но кварк още няма. Наистина е перфектен и за сладко, и за солено. Благодаря ти мила, много се радвам, че ти хареса моят щолен.

  • Katerina Cholakova
    Katerina Cholakova Неделя, 21 Декември 2014

    Поредната прекрасна рецепта! Този път обаче имам въпрос относно кандираните цитрусови кори! Какво точно представляват ? Имам портокалови корички. Дали ще свършат работа?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Декември 2014

    Много ще се радвам да го опиташ, Кате. Надявам се да ти хареса. Кандираните кори са озахарени цитрусови корички, нарязани на кубчета. С портокалови от сладко ще стане още по-хубаво, защото са много ароматни. Аз понякога го правя и със ситно нарязана прясна портокалова кора. Пак е супер. Благодаря ти и весели празници!

  • Katerina Cholakova
    Katerina Cholakova Неделя, 21 Декември 2014

    Да. Това с прясната портокалова кора е добра идея. Дано да стане добре, че мъжа ми е фен на щолените и заради него ще го правя :) Ако не му хареса го пращам при баш майстора :p :D хахахахаа :) Весели празници :)

  • Гост
    Зорница Неделя, 21 Декември 2014

    Йоли, щоленът изглежда неустоимо :-)
    Светли празници ти пожелавам и една прекрасна 2015-та година!
    Целувки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Декември 2014

    Благодаря ти, Зори. Радвам се, че ти хареса. Светли и щастливи празници и на теб!

  • Гост
    Таня Донева Неделя, 21 Декември 2014

    Толкава е апетитен, че както и без друго изядоха направения от мен без да го почакат и два дни, май ще приготвя този вариант, че да има за Коледа :)
    Усмихнати и весели празници ти желая, мила Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 22 Декември 2014

    Благодаря, Танче. Тяма как да не са изяли твоя щолен. Само от снимките му идваше на човек да си отхапе. Ще се радвам, ако пробваш и вариант без мая. Весели и светли празници на всички у дома!

  • Гост
    Гергана Лазарова Неделя, 21 Декември 2014

    Аз не съм опитвала никога щолен, но още от миналогодишните ти малки щоленчета и коментара за сегашния, съм решила, че когато се наканя, този ще да е. Може ли пък толкова добре да изглежда? Е, може, нали от твоите ръчички излиза. :)
    Прегръдки, Йолинка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 22 Декември 2014

    Ще се радвам да опитш, Гери. Може и да ви хареса. Не е български вкус, но защо пък да не пробваме нещо ново и различно? Светли празници, миличка. Благодаря ти!

  • Гост
    Елена Понеделник, 22 Декември 2014

    Йоли,
    преди много време, може би повече от 10 години съм опитвала щолен в Германия.Опитах няколко вида, не беше типичният нашенски вкус.Някои щолени обаче са с твърде много подправки и никак не ми харесаха.Миризмата от подправките беше толкова силна, не се усещаше типичният вкус.Този щолен явно е някакъв друг вид, защото ми бяха казали ,че той престоява след печене.Направих един път по немска рецепта, но не останах очарована.
    Поздрави, весели предстоящи празнични дни !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 22 Декември 2014

    Точно така е, Ели. Щоленът не е наш вкус. И подправките, които слагат наистина са доста особени. Това е един миск, който се продава готов в Германия. За лебкухен и щолен е. В този, който аз ви предлагам няма такива неща. Намирам го за много сполучлив и вкусен. Другите с мая и аз не ги обичам. Ще се радвам да пробваш. Благодаря ти и весели празници!

  • zozolinka
    zozolinka Понеделник, 22 Декември 2014

    Прекрасен е, Йоли! Не съм проявявала особен интерес към щолена досега, след като преди около 3 години, скопосах един с мая и стана доста неприятничък. Не знаех, че има и без мая, ще го пробвам задължително! Не пречи по великденските празници да го спретна! Невероятно приканващи снимки! Прегръдки! :p :p :p

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 22 Декември 2014

    Да, има и без мая, Зори. В Германия ги правят и двата вида. Рецептата ми е от една моя приятелка, която поне от 20 години живее там. Ако не сега, пробвай го някой друг път. Като те гледам какви неща сътворяваш, направо не ми побира ума как се справяш с всичко, че и с бебчо. Знам, че е най-доброто бебче на света, но също така добре знам колко много време отнема рисуването на сладки. Твоите са просто една фантазия! Страшна си ми фурия!

  • Гост
    Линда Н. Вторник, 23 Декември 2014

    Благодарности за рецептата!

    Много ви благодаря за прекрасната и лесна рецепта. Днес отивам да пазарувам сиренето и марципана и утре го правя! Щастливо Рождество Христово! Прегръдки от Юта!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 27 Декември 2014

    RE:Благодарности за рецептата!

    Еха, че далече е това! Линда, чек от Юта? Много ти благодаря за доверието, мила. Радвам се, че ти хареса рецептата. Весели и щастливи празници!

  • Гост
    Галя Събота, 27 Декември 2014

    Честита Коледа , Йоли! Благодаря за хубавата и лесна рецепта! Щолените станаха прекрасни , вече почти ги няма!:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 27 Декември 2014

    Много се радвам, Гале! Страшно се радвам, че ти хареса щолена. Да са ви сладки и весели празници!

  • Гост
    Ивелина Събота, 27 Декември 2014

    Аз пробвах рецептата за щолен като замених кварка с обезмаслена извара, която се продава в Лидъл в опаковка от 250 гр и стана чудесен още топъл. Много по-вкусен от традиционния.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 27 Декември 2014

    Иве, изключително много се радвам! Благодаря ти, че го опита. И аз мисля като теб. Всъщност и този щолен е много правен и предпочитан в Германия, въпреки, че класиката си остава с мая. да ви е сладък и весели празници!

  • Гост
    Светлана Неделя, 28 Декември 2014

    Правя го вече за трети път с обикновенна извара -страхотен е!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 14 Декември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus