Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3230
  • Печат

Кокосово къри с черен групер

 b2ap3_thumbnail_curry_3.jpg

 

 

   Може да срещнете тази риба под различни имена. Рофос, орфос, меру, групер, дори и като черен костур. Семейството на груперите е много голямо и рибите са изумително различни. Като се започне от големината им, та чак до окраска и вкус. Най-големите групери достигат внушителни размери. Тук може да разгледате тези морски "чудовища". Разбира се, груперът, който аз приготвих беше доста скромен представител на вида в сравнение с големите си роднини. Около 2-3 кг риба с отличен вкус. Стегнато бяло месо, сравнително постно и сладко на вкус. Казвам сладко, тъй като на моменти дори ми напомняше вкус на рачешко месо.

 

b2ap3_thumbnail_curry_5.jpg



   Скоро гледах едно от пътешествията на Антъни Бурдейн в Хон Конг. Разхождаше се из една изумителна борса за риба и всякакви други морски обитатели. Оказа се, че груперът е най-предпочитаната риба там. Приготвят я по разнообразни начини, разбира се с преобладаващ азиатски вкус. И аз реших да разчупя стандарта печена-пържена риба. Приготвих вкусно къри с кокосов привкус. Вижте рецептата.

 

 

b2ap3_thumbnail_curry_1.jpg

 

Продукти за 4 порции

600 г филе от групер
1 супена лъжица брашно
2 с.л. олио
1/2 глава ситно нарязан лук
1 скилидка ситно нарязан чесън
2 стръка нарязана на ситно лимонова трева
1 домат
1 с.л.къри
1/2 консерва кокосова сметана
250 г спанак
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* Нарежете филето на хапки. Посолете, поръсете с черен пипер и оваляйте в брашно. Запържете ги в олиото и извадете в чиния.

* В същата мазнина задушете лука, чесъна и лимоновата трева. Добавете кокосовата сметана и кърито. Ако е нужно налейте малко вода. Подправете със сол и черен пипер. Сварете соса на тих огън за 2-3 минути.

 

 

b2ap3_thumbnail_curry_6.jpg



* Нарежете домата на кубчета. Прибавете го към соса, сложете изпържената риба и гответе още 2 минути. Преди да сервирате посипете с цели листа спанак  и разбъркайте. По желание подправете със сок от лайм или лимон. Сервирайте с варен ориз.  Да ви е сладко!

* Може да приготвите ястието с костур или друга подходяща риба. Ако лимоновата трева е твърда, ообелете я и използвайте само сърцевината. Може да замените кокосовата сметана с кокосово мляко. В такъв случай уплътнете соса с малко млечна сметана.

 

b2ap3_thumbnail_curry_2.jpg

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Елена Петък, 21 Август 2015

    Йоли,
    знаеш,че в къщи баща ми е голям почитател на рибата.И твоите рецепти прекрасно разнообразяват трапезата му.Чудесно предложение, което веднага си открадвам.
    Поздрави и весело лято !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 23 Август 2015

    Ще се радвам да опиташ, Ели. Просто ти трябва риба с бяло филе, по-постна. Да ти кажа, че това къри става много вкусно с пилешко месо. Благодаря ти.

  • Светулка
    Светулка Вторник, 25 Август 2015

    Това ястие изглежда много вкусно, Йоли. Не зная дали мога да намеря тук такава риба, но мога да опитам с друг вид бяла риба някой ден. И снимките са чудесни, както винаги. Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 26 Август 2015

    Светле, няма значение каква ще е рибата, стига да е с бяло и постно филе. И да ти кажа, че с пилешко бяло месо също става разкошно ястие. Благодаря ти мила.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 28 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus