Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5024
  • Печат

Карамелена торта с лайм и босилек

 

b2ap3_thumbnail_kiwi_dulce_de_-leche_cake_1-1.jpg

 

Продукти за торта 20 см

Блат:

100 г запечени фино смлени бадеми
30 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
100 г захар
3 яйца
50 мл зехтин
настъргана кора от 1 лайм
ванилия
3-4 бр. киви

Крем с карамелизирано кондензирано мляко, лайм и босилек:

360 г масло
7 г стопен на водна баня желатин
6 яйца
300 г карамелизирано кондензирано мляко (Dulce de leche или Сгущенное молоко - вореное)
50 мл прецеден сок от лайм
200 мл прясно мляко
настъргана кора от 2 лайма
3-4 клончета босилек - само листата, нарязани на ситно

Крем с кондензирано карамелизирано мляко и шоколад:

12 г стопен на водна баня желатин
200 г карамелизирано кондензирано мляко (Dulce de leche или Сгущенное молоко - вореное)
100 г стопен натурален шоколад
400 мл разбита на сняг сметана

Украса:

киви
лайм
пресен босилек
запечени натрошени лешници

 

b2ap3_thumbnail_kiwi_dulce_de_-leche_cake_1-2.jpg



Приготвяне:

* Блат: Покрийте две кръгли форми 18 см. с хартия за печене и загрейте фурната на 180*. В купа смесете брашното, бакпулвера, лешниците и захарта. Добавете яйцата, зехтина, ванилията и кората от лайм. Разбийте за кратко с бъркалка колкото продуктите добре да се смесят. Миксер не е нужен. Разпределете сместа в двете форми, а отгоре наредете кръгчета обелено киви. Изпечете блатовете за около 30 мин. Проверявайте готовността с дървена клечка и ако е нужно печете още малко. След като се охладят сложете единия блат в тортена чиния и го пристегнете плътно с висок ринг за торта.

 

b2ap3_thumbnail_kiwi_dulce_de_-leche_cake_1-3.jpg



* Крем с карамелизирано кондензирано мляко, лайм и босилек: Нарежете маслото на малки кубчета. Сложете ги на дъска или върху табличка, покрита с хартия за печене и замразете във фризера. В купа разбийте с телена бъркалка яйцата, прясното и карамелизираното мляко, сока и кората от лайм. Сварете крем на водна баня докато започне да се сгъстява. Махнете от огъня и добавете желатина. Започнете да прибавяте на малки части замразеното масло, като разбивате с миксер. Добавяйте наведнъж не-повече от 3-4 кубчета. Продължете да разбивате докато кремът усвои цялото масло и запночне да изстива. Накрая прибавете босилека. Може да направите всичко това в кухненски робот. Оставете крема в хладилника докато започне да се уплътнява. Излейте половината върху блата и отново върнете в хладилника за да се стегне малко. Върху крема поставете другия блат и леко притиснете с ръце. Залейте с останалия крем и оставете тортата в хладилника поне за 5-6 часа. Може да я подготвите до тази стъпка от предния ден, което препоръчвам.

* Крем с кондензирано карамелизирано мляко и шоколад: Загрейте карамелизираното мляко до горещо и го смесете с шоколада и желатина. Охладете до стайна температура. Налейте сместа в сметаната и разбийте с миксер за да се смеси всичко добре.

 

b2ap3_thumbnail_kiwi_dulce_de_-leche_cake_1-6.jpg



* Извадете тортата от хладилника и с помощта на нож отделете ринга. Почистете го и отново обиколете тортата с него, като оставите свободен 1 см. От външната страна на ринга намотайте 1-2 пласта найлоново фолио за да предотвратите изтичане на крема. Залейте тортата с крема с шоколад и приберете в хладилника докато напълно се желира. Отстранете ринга и панирайте тортата с натрошени бадеми. Украсете с лайм, киви, босилек и сервирайте. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_kiwi_dulce_de_-leche_cake_1-4.jpg



Една изключително свежа комбинация между продукти, които на пръв поглед не пасват помежду си. Но повярвайте ми, невероятно добре си подхождат и вкусът на тортата е повече от чудесен. Ако кремовете с желатин се стегнат повече отколкото е нужно и не могат да се излеят върху тортата ги затоплете леко на водна баня или в микровълнова фурна. За да отделите по-лесно ринга от тортата сложете от вътрешната му страна ленти ацетатно фолио. Ако нямате такова изрежете ленти от по-плътни полиетиленови папки за документи.

Рецепта: Sweet Dreams

 

b2ap3_thumbnail_kiwi_dulce_de_-leche_cake_1-5.jpg

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Силвия Четвъртък, 15 Март 2018

    Браво Йоли! Уникална както винаги!
    За торта с диаметър 24 см. с колко трябва да увелича продуктите?
    Благодаря и поздрави

  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Март 2018

    Благодаря ти, Силве! Да, може би с 1/3 трябва да ги увеличиш. Всички. Иначе ще стане по-ниска, а блатовете по-тънки. А и шоколадовият крем ще е малко. Ще се радвам да опиташ.

  • Гост
    Теодора Четвъртък, 15 Март 2018

    Току що завърших тортата Toffifee и май ще трябва тази да почвам...Като магнит е твоя блог, Йоли. Тъй като имам само желатин на листчета, колко трябва да използвам от тях вместо желатина на прах? Благодаря

  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Март 2018

    Теди, точно това ти трябва! Рецептата е с желатин на листа и се наложи да ги преизчислявам, тъй като в България трудно се намират. Ползвай тях, не ги заменяй с желатин на прах. За босилековия крем ти трябват 4 листа, а за шоколадовия 6. Благодаря ти много. Ще се радвам да ти хареса и тази торта.

  • Гост
    Ваня Славкова Четвъртък, 15 Март 2018

    УАУУУ

    ЙОЛИ , без думи само аплодисменти ! Наближава лято , чаша " Белини " или просто чисто "просеко" .... ммммм мечта !

  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Март 2018

    RE:УАУУУ

    Наздраве Ванче! Как ме уцели! Тоза торта е само за такова питие, не е за кафе. На мохито ми намирисва на мен работата. Благодаря ти скъпа.

  • Гост
    Eva Toneva Четвъртък, 15 Март 2018

    Честито да ти е момчето, мила моя! Здрав да е, успешен и с лекота нека сбъдва всяка своя мечта!
    Великолепие от вкусове си му поднесла! Цветен, ароматен и вкусен, като нея да е всеки Ваш ден!

  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Март 2018

    Благодаря ти мило ми Еви. Да, тортата се получи много добре и като вкус, и като визия. И всичко това е, защото е правена с желание и любов. Като пример ще дам предната торта за моя рожден ден. Нямах настроение, не ми се празнуваше и я направих буквално защото трябваше, а не защото исках. Съответно, нищо не стана. Не влагаш ли сърце в това, което вършиш, нищо не се получава като хората.

  • Гост
    Ани Четвъртък, 15 Март 2018

    Ани

    Йоли смело мога да кажа, че скоро не съм виждала по красива торта в разрез! Уникално изглежда. А блатовете с киви са истински хит за мен! Представям си колко различен и изкусителен вкус има. А ти имаш златни ръце и фино усещане за естетика!

  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Март 2018

    RE:Ани

    Благодапря ти Аничко. Много се радвам, че мислиш така. И още повече ще се радвам, ако решиш някога да я пробваш. Тортата е действително много интересна като съчетание на вкусове и начин на правене. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Галя Петък, 16 Март 2018

    Галя

    Здравей Йоли
    Гледам тази фантазия и се питам даваш ли си сметка колко много ти е дал Господ.Външна и явно и вътрешна красота
    и толкова много таланти които ти съчетаваш невероятно фино и изискано.За мен е удоволствие да следя твоите творения и това ме вдъхновява не само в кухнята.
    Бъди жива и здрава!

  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Март 2018

    RE:Галя

    Ех, Гале, пламнаха ми ушите сега! Благодаря ти мила. Наистина страхотни думи и се радвам, че мислиш така. Прегръщам те!

  • Гост
    М.Г Петък, 16 Март 2018

    А прясното мляко в крем между блатовете къде се интегрира

  • Yoli
    Yoli Неделя, 18 Март 2018

    Хубаво нещо е интеграцията. Благодаря, че ми обърна внимание за пропуска.

  • Гост
    Радка Костова Неделя, 18 Март 2018

    Защеметяваща торта ! Щом я зърнах, първото нещо, което направих беше да преглътна, за да не се задавя...Уникална си Йоли !Имам един въпрос - за блатовете може ли да се ползва бадемово брашно, което купувам от Кауфланд, Лидл. Благодаря ! Пролетно настроение и усмивки мило момиче !

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 19 Март 2018

    Благодаря ти, Раче. Много ще се радвам, ако тортатати хареса.

    Да, разбира се, че може и бадеми. Даже с орехи ще е по-добре ми се струва. Както решиш, по твой вкус да е. Но непременно ги запечи за да си отпуснат аромата. В това е цялата тайна на този вкусен блат. Лично аз много го харесах и ще го ползвам и за други торти.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 24 Април 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus