Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 12635
  • Печат

Карамелено-лешникова торта

 

b2ap3_thumbnail_hazelnut_-cake_411.jpg

 

Продукти за блата

80 г меко масло
80 г пудра захар
3 яйца
80 г стопен тъмен шоколад
80 г фино смлени лешници
80 г брашно
ванилия

Продукти за белтъчената платка

2 белтъка
120 г захар
ванилия
1 с.л. нишесте
100 г цели лешници

Продукти за нуга крема

150 г лешникова нуга или 150 г нутела
400 мл течна сметана
40 г пудра захар
10 г стопен на водна баня желатин

Продукти за карамеления крем

400 г натурално крем сирене
400 г карамелизирано кондензирано мляко
10 г стопен на водна баня желатин

Глазура

150 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад

Приготвяне

* Първо пригответе белтъчената платка. Може да я изпечете няколко дена предварително. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължавате да разбивате докато тя се стопи напълно и получите гъст крем. Прибавете нишестето и лешниците. Внимателно разбъркайте с лопатка. Върху хартия за печене начертайте кръг с големината на тортата, която смятате да направите. Изберете големина от 24 до 26 см за да получите като краен резултат една чудесна торта. Изсипете целувчения крем, загладете и изсушете за 1-2 часа във фурна, загрята на 120*. Може да усилите фурната, ако искате платката да покафенее и да стане с леко карамелен вкус.

* За блата  разбийте маслото с 2/3 от пудрата захар. Добавете жълтъците, а след това и шоколада. Отделно разбийте на сняг белтъците с останалата захар. В купа смесете брашното с лешниците и ванилията. С внимателно бъркане добавете брашното и белтъците, като ги редувате. В блата няма набухвател, затова е нужно да бъдете внимателни като смесвате съставките и в тестото да остане възможно най-много въздух. Изпечете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Ако искате по-равни блатове, изпечете тестото на два отделни блата.

* За нуга-крема разтопете лешниковата нуга в слаба микровълнова фурна или на водна баня. Охладете. Разбийте сметаната със захарта на сняг. Към нугата прибавете разбитата сметана, а след това и желатина. Разбъркайте всичко на гладък крем. Ако ползвате нутела или друг течен шоколад няма нужда да го стапяте предварително.

* За карамеления крем смесете кондензираното карамелено мляко със сиренето. Рзбъркайте на гладък крем и налейте желатина. Разбъркайте отново.

* За глазурата кипнете сметаната и сипете в нея шоколада, начупен на дребно. Разбъркайте на гладък крем и охладете добре. След това разбийте с миксер.

* Сглобете тортата като на дъното на равна чиния поставите единия блат. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Добре е да поставите ленти хартия за печене или ацетатна харния по вътрешната страна на ринга. Върху блата излейте половината нуга-крем. Оставете тортата за 30 минути на студено за да се стегне леко пласта. Върху него налейте половината от карамеления крем и отново охладете за кратко. В средата на тортата поставете белтъчената платка. Завършете тортата по същият начин, като редувате карамелен крем, нуга-крем и най-отгоре втория блат. Добре притиснете всичко с ръце за да се спои и приберете тортата за 12 часа в хладилника. След това отстранете ринга, измажете тортата с глазурата и поръсете с какао. Украсете по ваше желание. Аз направих декоративна решенка от тъмен шоколад, която леко напудрих със златна хранителна боя. Тук може да видите как се прави. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_hazelnut_-cake_11.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    гостенка Сряда, 27 Януари 2016

    чудесно изглежда тортата! а какво се случва с белтъчния блат след часове престой? предполагам, че омеква или?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 28 Януари 2016

    Благодаря ти. Радвам се, че ти хареса тортата. Да, белтъчения блат омеква като престои. Но това е нормално. Много странно става, хем си е цял, хем от него се процежда лек захарен сироп. Хубаво стана, на мен ми хареса. Ако не искаш да омекне, а да е хрупкаво има само един начин. Намазваш го добре отвсякъде с тънък слой шоколад и оставяш да се втвърди. След това като го сложиш шоколада ще изолира влагата от крема.

  • Гост
    ДИАНА Сряда, 27 Януари 2016

    Здравей, Йоли, тъй като кремовете са с желатин, това престояване по 30 минути след всеки пласт не желира ли и крема, който все още не сме положили върху тортата. Как се случват нещата :)

    Поздрави:
    Диана

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 28 Януари 2016

    Здравей Диди. Ами да ти кажа честно, не. Кремовете са на стайна температура, не са в хладилника. От време на време ги разбърквам за да са еднородни като структура и това е. Но ще ти кажа една хитринка, която правя, ако случайно някой крем ми се е стегнал в повече преди да го сипя върху тортата. Взимам сешоара и леко загрявам купата отстрани и крема отгоре. Той веднага се отпуска, няма нужда от допълнително затопляне. Опитай някой път, ако се наложи. Благодаря ти.

  • Гост
    Nanita Сряда, 27 Януари 2016

    Карамел,нуга,шоколад.....невероятно съчетание!Изглежда чудесно!Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 28 Януари 2016

    Благодаря Нанита. Наистина съставките добре си подхождат, вкусна торта стана.

  • Marta
    Marta Сряда, 27 Януари 2016

    !:)

    Йоли, златните ти ръце и фантазия просто ме оставят без думи! Уникална си! Това е поредното ти вълшебство,облечено в тортена дрешка:). "Здраве на ръцете ти!",както биха казали комшиите на юг оттук:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 28 Януари 2016

    RE:!:)

    Ах, че хубави думи! Много ми харесаха и със сигурност често ще ги използвам. Има толкова много други хора със "златни ръце"! Благодаря ти от сърце! Много ме зарадва!

    Отговор Отказ
  • Marta
    Marta Събота, 30 Януари 2016

    RE:!:)

    Да,може много хора да имат златни ръце, но Йоли е една-единствена! :) Прегръдка от сърце! Толкова си усмихната и лъчезарна,че няма как човек да не се усмихне ,като те види, дори и само от екрана:)

    Отговор Отказ
  • Гост
    Ваня Четвъртък, 28 Януари 2016

    Усещане за неповторим вкус,хармонично съчетание на консумативи и невероятна естетика

    Йоли,надмина всичките ми очаквания с тази прекрасна торта.Вълшебно! И при това с усещане за приготвяне с лекота и неповторим вкус.Благодаря от сърце!Рецептата ми дойде като небесен дар,тъкмо когато обмислях вариант за впечатляваща торта,която да приготвя за рожден ден на моя зет.Много се радвам,че ми помогна.Още веднъж ти благодаря,мила,Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 28 Януари 2016

    RE:Усещане за неповторим вкус,хармонично съчетание на консумативи и невероятна естетика

    Аз ти благодаря за доверието и добрите думи, Ванче. Много се радвам, че ти хареса тортата. Надявам се да се хареса на всички и на вкус!

  • Гост
    Ваня Четвъртък, 28 Януари 2016

    Греховно изкусителна изглежда , а след като съм правила и други твои рецепти съм сигурна ,че е страхотна на вкус ! Няма да се уморя да те хваля / извинявай ,че преминах директно на " ти " ,но те чувствам толкова близка /,но ти умора нямаш ли !? Още веднъж поздравления !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 28 Януари 2016

    Ванче, нали знаеш, че като го засърбят ръцете човек за нещо, отърване няма. Не правя често торти, може би само по празнични поводи. Много се радвам, че ти хареса тортата! Много!

  • Гост
    Таня Донева Четвъртък, 28 Януари 2016

    Съвършена е тортата, Йоли! Като всичко до което се докосваш вълшебнице!
    Ех да имаше едно парченце, само да усетя вкуса и!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 28 Януари 2016

    Благодаря ти любима. Ти ги правиш по-съвършени от мен, признала съм те!

  • Светулка
    Светулка Петък, 29 Януари 2016

    Вълшебница! Правила съм много от твоите торти и всички са прекрасни на вкус! Захер в чаши и Естерхази са ми любимите и съм ги правила безброй пъти. Като видя поредната торта ме засърбяват ръцете да я направя. Само дето нямам златни ръце като твоите. Никога не ги докарвам така съвършени, така красиви, но да знаеш, че се излапват и все се пита няма ли още някое парче останало :D. Тази торта на снимката сега направо ме подлудява! Добре, че не мога като теб да украсявам, защото ще ми е трудно да разрежа и разваля такава красота.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Януари 2016

    Светле, такава си ми сладурка! Че тортите са за ядене, нищо, че са красиви сладкиши. Даже още по-апетитни стават като са украсени. Благодаря ти мила приятелко. Много се радвам, че ти хареса тортата.

  • Гост
    Румяна Петък, 29 Януари 2016

    Божествена

    Златната решетка я прави толкова луксозно да изглежда,аз съм хвърлила окото на една с марципан и малини, но това също е изкусително....Адмирации......Между другото има ли някъде в Б-ия да се продава лешникова нуга?
    Да не спира вдъхновението ви....никога.Благодаря, че сте такава....

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Януари 2016

    Толкова си мила, Руми! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти харесва тортата. Какво да ти кажа за нугата ... трудна работа. Бяха я пуснали миналата Коледа в Лидл, имаше и в Кауфлад някаква, но не беше добра. За съжаление, по-скоро мога да кажа, че няма. Затова съм написала като заместител Нутела. Тя се доближава най-много до вкуса на нугата.

  • Гост
    Диана Петракиева Четвъртък, 11 Февруари 2016

    Здравей, Йоли! Всички пишат, че си вълшебница - освен да го повторя и аз, друго не остава. Ще споделя, че снощи направих тортата за мама и отново всички се възхитиха. Мнооого е хубава! Виждам, че вече е обсъждан целувчения блат - наистина беше кремообразен. Мисля при следващ случай да пробвам този вариант с шоколада, който запечатва, макар че не мога да преценя дали би било по - добре за вкуса. Знам, че не си падаш по фондан, но на мен декорацията от фондан ми е хоби и само ще вмъкна, че дори и облечена с фондан беше чудесна. Радвам ти се много! Поздрави! Диана Петракиева

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 11 Февруари 2016

    Благодаря ти много, мила Диди! А аз пък се радвам на теб! Благодарение на хора като теб идва и моето вдъхновение за нови гозби и сладкиши. Наистина от сърце ти благодаря за доверието и хубавия коментар.

    Да, аз не обичам фондан, защото според мен разваля вкуса на тортите. Но това не е никакъв проблем, аз просто си го махам от парчето и не го ям. Така че, продължавай да правиш само това, което на теб ти харесва. Готварството и сладкарството са само и изцяло въпрос на личен вкус и предпочитания. Задължителни неща няма! Благодаря ти още веднъж!

  • Гост
    Албена Вторник, 16 Февруари 2016

    Здравей Йоли, тортата изглежда повече от чудесно. Много харесвам нещата, които приготвяш. Желая ти много успехи! Правя в момента тортата за повод. Засега съм направила само белтъчната платка. Искам да те попитам има ли нещо с което да заменя смлените лешници? Просто не успях да открия такива. Струва ми се, че не мога да ги пропусна, защото едни 80 гр ще му липсват на блата :) Благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Февруари 2016

    Благодаря ти, Бени. Много се радвам, че си решила да опиташ тортата. Надявам се да ти хареса. Не се притеснявай, можеш да замениш лешниците с бадеми или орехи. Въобще с някакви яски, каквито на теб ти харесват. Смели ги фино и готово. Благодаря ти и успех.

  • Гост
    Албена Събота, 20 Февруари 2016

    Здравей Йоли, влизам да кажа само едно ммммммм много вкусна торта, ама много! Не пропуснах лешниците, просто бяхa малко по-едро смлени! Благодаря ти Йоли! Готвиш от сърце, с душа и много желание, и това всичко си личи. Благодаря отново!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 20 Февруари 2016

    Благодаря ти мила Бени! Толкова се радвам, че ти хареса тортата! Благодаря ти и за хубавите думи. Много е приятно да чуеш нещо добро.

  • Гост
    Гергана Петък, 11 Март 2016

    Здравей, Йоли! Тортата изглежда неустоимо :) Искам да попитам за формата, ако ползвам такава от 28см количеството на тези продукти достатъчно ли е за такава форма? Другия вариант ми е за 20см, ако ползвам нея с колко да намаля продуктите, една четвърт може би?

  • Yoli
    Yoli Неделя, 13 Март 2016

    Здравей Гери. Радвам се, че ти харесва тортата. Надявам се и на вкус да ти допадне. Благодаря ти за доверието.

    Не се притеснявай за големината на формата. Ако я направиш в 28 см с тези пропорции на продуктите, които съм написала ще получиш същата торта но с една идея по-ниска. Изобщо не е фатално. Ако все пак искаш да е висока, увеличи всичко с 1/3. Същото е и за 20 см форма - намали с 1/3. Но те съветвам да си я направиш в 28 см хич да не му мислиш повече.

  • Гост
    Гергана Петък, 11 Март 2016

    И още един въпрос :) Карамеленото кондензирано мляко има ли го в големите вериги или трябва от руски магазин да се купува?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 13 Март 2016

    Не мила, не съм го виждала никъде по големите магазини. Може би в Метро го има. Не се лутай да обикаляш и да го търсиш. Иди в някой руски магазин и си купи оттам. Аз даже купувам 2-3 консерви и си имам като запас, че да не ходя непрестанно да търся като ми потрябва.

  • Гост
    Анди Неделя, 25 Септември 2016

    Здравей, Йоли. Мисля да направя тази торта за рождения ден на баща ми другата седмица. Въпроса ми е относно шоколада за декоративната шоколадова дантела. Понеже имам опит с използването на шоколад за фигурки, съм забелязала, с обикновен шоколад (за пример ще дам Шогетен(онзи който е на кубчета) ) когато изкарам готовите фигурки от хадилника шоколада започва да омеква и фигурките се развалят. Но пък съм пробвала с кувертюр и той като че ли не се топи толкова лесно. Та исках да те питам, ти какъв шоколад използва за украсата и тази златна хранителна боя предполагам е прахообразна и мога да се снабдя с нея от някой сладкарски магазин (било то онлайн) И другото нещо което забелязах са тези бели малки топченца подобни на малки перлички, които си наслагала върху решетката, това от бял шоколад ли е както е показано във видеото или си ползвала нещо друго?

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 30 Март 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus