Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2786
  • Печат

Карамелени яйчица

 

b2ap3_thumbnail_caramel_-candy_3.jpg

 

Помните ли бонбоните "Лакта"? Харесвах ги, макар, че повече обичах "Карамел Му". Днес ми предлагам  нещо подобно като вкус. Млечно карамелено, крехко и сладко. Е, дообогатила съм бонбоните с шоколад, но това е по-скоро за да им придам малко блясък. Оформила съм ги като яйчица за предстоящите Великденски празници. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_caramel_-candy_5.jpg

 
 
Продукти за около 40 бонбона

400 мл млечна течна сметана
200 г захар
1 ванилия
2 ч.л. инстантно кафе
4 с.л. пудра захар
олио за намазване на формата
 
Глазура

Стопени по 100 г  бял и черен шоколад
 
 

b2ap3_thumbnail_caramel_-candy_7.jpg

 

Приготвяне

* Сварете сметаната, захарта и ванилията на слаб огън докато получите светъл карамел. Малко по-подробни обяснения: варих сместа около 15 минути. Котлонът ми е 9-степенет, аз варих на 5-а степен. Най-добре е да се ползна тиган с незалепващо покритие. Площта му е голяма и сместа не залепва. Първоначално мехурчетата на повърхността на сметаната са малки, но постепенно при карамелизирането стават по-големи. Сместа се сгъстява, добива карамелен цвят и се отделя лесно от стените и дъното на тигана. Това показва, че е готова. След това прибавете кафето и пудрата захар. Варете още няколко минути.
 
* Намажете малка тавичка с олио и изсипете карамелената смес вътре. Загладете с лъжица.
 

 

b2ap3_thumbnail_caramel_-candy.jpg

 

 * Докато карамела е още топъл оформете бонбони като малки Великденски яйчица. Топнете ги в двата вида шоколад  и ги оставете върху хартия за печене да се стегнат.

 

b2ap3_thumbnail_caramel_-candy_1.jpg

 

 * Ако желаете им направете ивици от  шоколад - върху белите бонбони черни и обратно. Бонбоните наподобяват старата "Лакта" повече преди добавянето на пудрата захар към  сместа. След  като я сложите те стават ронлииви и много крехки. Преценете сами как ще ви харесат повече. Ако искате по-дъвчащ бонбон не прибавяйте пудра захар в края на варенето. Инстантното кафе може да разтворите предварително, ако не искате да има гранулки от него или изобщо да не го слагате, ако не обичате вкуса му. Непременно ползвайте млечна сметана.  Снимките, което виждате са от половината доза на рецептата. Весели празници!

 

b2ap3_thumbnail_caramel_-candy_6.jpg

 

b2ap3_thumbnail_caramel_-candy_8.jpg

b2ap3_thumbnail_caramel_-candy_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Lucy Trifilli Сряда, 28 Октомври 2015

    пълен провал

  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Октомври 2015

    Много съжалявам да го чуя. Благодаря, че опита все пак.

  • Гост
    Lucy Trifilli Сряда, 28 Октомври 2015

    Йоли, не знам какво не е както трябва при мен, но днес цял ден се занимавам с 50 бомбона. Много ми се прииска да ги направя за почерпка, пък ги обичам много. Варих сметаната със захарта докато леко покафенеене, добавих кафето, пудрата захар, но не стана гъсто като твоето на снимката. В началото помислих, че топло е рядко и после се сгъстява като изстине - да ама не. Пак го върнах на огъня, добавих още пудра захар да се сгъсти и пак го излях да изстива, но пак не стана гъсто за да се оформят бомбони. Реших да добавя счукани бисквити - така до някъде реших проблема, но не е това , което трябваше да е. Можеш ли да ми обясниш защо. Да не би пропорциите сметана и захар да са обратни? Ще ти бъда благодарна да ми отговориш.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Октомври 2015

    Не мила, не са обратни пропорциите. Така се прави домашен карамел. Всичко е само от варенето. Колкото по-дълго вариш, толкова по-гъсто става. Става и по-тъмно на цвят. Спомням си само, че като ги правих бонбоните като се втвърдиха станаха крехки и ронливи като едновремешната Лакта, а не разтегливи като мекия карамел.

    Слушай сега, обещавам ти утре да ги направя като се върна в къщи на обяд. Малко пестеливо съм описала начина на приготвяне. Ще засека точно времето и ще пиша по-подробно. Става ли така?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Октомври 2015

    https://plus.google.com/photos/115226465101784407778/albums/5265211093647195665/6211127101761664098?banner=pwa&pid=6211127101761664098&oid=115226465101784407778

    Луси, здравей отново. Опитах да прикача една снимка, дано съм успяла. Както обещах, направих бонбоните. Няма никакво изменение в пропорциите. Всичко е напълно точно. Ще поясня малко по-точно в рецептата начина на приготвяне. Надявам се да опиташ отново.

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 23 Март 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus