Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 33258
  • Печат

Ирландски соден хляб

 



Продукти

4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
2 ч.ч. кисело мляко




Приготвяне

* Пресейте брашното заедно със солта и содата. Сипете в него киселото мляко и с вилица намачкайте докато получите грубо тесто. Сипете тестото на плота и само за 30 секунди бързо го доомесете с малко брашно, колкото да го съберете на топка. Сложете топката в тава, покрита с хартия за печене и с нож направете диагонални разрези отгоре. Изпечете хляба в предварително загрята на 200* фурна за около 40 минути. Извадете го от фурната и задължително го оставете добре да се охлади върху решетка преди да го разрежете.

Май няма по-бърз и лесен хляб от този, опитайте го и вие. Хлябът се напуква на различни места и става с много артистичен вид, както сами може да се убедите от снимките. След изпичане трябва да се получи плътна, твърда и хрупкава коричка. Да ви е сладко!




 

последно модифициран в
Отбелязана с: тестени

Йоланта Делибозова

  • violina
    violina Събота, 06 Декември 2014

    много бърз и вкусен ирландски хляб мисля че се казваше :) миналата Коледа го правих и мъжа ми после ме кара две седмици да му местя такъв :) има още един който приготвям често,но не му виждам рецептата това е Усуканица с лук,страхотна е! Впечатлявам гостите си с него,като по средата слагам купичка с домашна лютеница едро смляна! да си оближеш пръстите! Йоли, благодаря ти за прекрасните рецепти!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 07 Декември 2014

    Душица си ми ти! Толкова много ти благодаря! Да ви е сладко на всички у дома!

  • Гост
    Tanq Неделя, 07 Декември 2014

    Йоли, това ще е хлябът ми за Бъдни вечер. През свободното си време съм в твоя сайт и се наслаждавам на кулинарните ти шедьоври. Благодаря ти за доставеното ми удоволствие.:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 07 Декември 2014

    Ще се радвам да го опитате, Танче! Благодаря ти, надявам се да допадне на всички! Да ви е сладък!

  • violina
    violina Вторник, 15 Септември 2015

    Здравей Йоли! Реших да постна няколко снимки от изпробвани твой рецепти,който повтарям ли повтарям.... вкъщи са любими :) Едната е на содения хляб :)

  • violina
    violina Вторник, 15 Септември 2015

    Другата любима ние усуканицата със сирене ,но както споменах по горе не й виждам рецептата :) направо е страхотна :) В Словения където живеехме често я правех като имах гости,просто бях в десятката хаха :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 15 Септември 2015

    Благодаря ти мила. Усуканицата наисина е страхотна. Че къде ли е рецептата? Може да не съм я прехвърлила от блога. Веднага ще проверя.

  • Гост
    Mariq Неделя, 15 Ноември 2015

    Страхотен!Много лесен за приготвяне и много,много вкусен!Йоли ти си любима н сеюейството ни! :*

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 17 Ноември 2015

    Много се радвам, че ви хареса, Мария. Благодаря ти от сърце! Да ви е сладък!

  • Гост
    Йорданка Понеделник, 07 Декември 2015

    И вкъщи ни е любим, правя го изцяло с лимецово башно. Проблемът е, че кората става наистина много твърда и не мога да го давам на детенцето си на 1,7 г. Ако имате някаква хитринка да я направя мекичка,ще се радвам :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 07 Декември 2015

    Няма мила. Твърда става, да. Това е груб хляб, няма мая за да го направи пухкав и сочен. Можеш да напръскаш горещия хляб с вода и да го завиеш в кърпа докато напълно изстине. Ще омекне кората. Поне опитай. Благодаря ти за доверието и да ви е сладко!

  • Гост
    Татяна Петък, 01 Януари 2016

    Страхотен

    Страхотен!Отново не съжалявам че ти се доверих.Като помисля само за правя нещо в гугъл оуша Йоли.Направо не ми ае вярваше да стане нещо от тестото което пльоснах във фурната.Но се полчи много хубав хляб.Дъщеря ми яде хляб само на сандвич,но този...като питка го яде.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 01 Януари 2016

    RE:Страхотен

    Ти си страхотна! Благодаря ти отново за доверието, Танче! Много се радвам, че ви е харесал хляба. Все пак си мирише на сода и не е по вкуса на всички. Да ви е сладко и щастлива Нова 2016 година!

  • Гост
    Тики Понеделник, 04 Януари 2016

    Тики и Йони

    Вчера мама направи уникалната руска салата на дядо (ама точно като на него й се получи!) и сега ни трябва подобаващ хляб... Сетих се за твоето хлебче, с което Гери най-редовно ни посреща, когато си дойдем. Ще запретваме ръкави с душката, че много обича да си играе с меко тесто :) А хлебчето е така вкусно!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 06 Януари 2016

    RE:Тики и Йони

    Знае тя с какво да играе! Моите най-ранни спомени са точно от игра с тесто. Баба ми все ми откъсваше по едно парче и аз печах миниатюрни питки върху колелото на нафтовата печка. Може би съм била на 4-5 годинки. Малкото Тики отсега започва! Благодаря ти мила ми приятелко. Винаги знаеш как да ме зарадваш! Много целувки и на двете ви. И на Гери също, днес ми писа тази сладурана. Липсвате ми.

  • Гост
    Валентина Панчева Четвъртък, 07 Януари 2016

    Скъпа Йоли, Благодаря ти от сърце за вкусният хляб. Тази вечер го приготвих в кухнята ухае а вкуса е уникален, не остана и трохичка, а това е най-голямото признание. Благодаря още веднъж.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 08 Януари 2016

    Благодаря ти, Вале! Много се радвам, че ви хареса хляба. И у вас ухае на уют, нали? Най-най-страхотното ухание!

  • Гост
    Дени Петък, 15 Януари 2016

    Здравейте, Йоли

    Искам да попитам грам мазнина ли не се слага в този хляб? Не става ли твърде сух?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Януари 2016

    RE:Здравейте, Йоли

    Здравей Дени. Не, никаква мазнина няма в хляба. Изпитана рецепта е и от мен, и от много други хора. Ще се радвам да опиташ и ти. Ако обичаш соден хляб няма начин да не ти хареса. Много бързо става, просто събери тестото на топка, не трябва да се меси дълго. И веднага да се изпече. А след това пък да изстине добре преди да се хапва. Благодаря ти, надявам се да ти хареса.

  • Гост
    Диляна Понеделник, 25 Януари 2016

    чуден хляб

    Здравей Йоли,
    много благодаря за рецептата, хлябът ми се получи приказен. Само една малка идея от мен - не е уточнено с какво брашно да се направи, но аз исках да е с възможно най-малко глутен и в същото време да не е твърд като дръвце. Затова малко импровизирах и 4-те чаши брашно разпределих така - 1 чаша ленено брашно, и по чаша и половина брашно от спелта и брашно от елда. За елдата нямам идея що я сложих (май щото имах...), но лененото брашно действа хем като спойка, хем прави хляба мек. Останалото спазих по твоята рецепта, само когато го извадих от формата, го напръсках малко с вода и го завих с кърпа, за всеки случай. Еми... трета филия ям, опатках две с лютеница и една с гхи и шарена сол... страхотен е. И най-важното е че има минимум съставки, никаква мая и отнема нищожно малко време за приготвяне. Благодаря ти !
    https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t34.0-12/12596080_10207462253707002_1681082018_n.jpg?oh=585002864d47247d3812399810c268ae&oe=56A82ED7

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 26 Януари 2016

    RE:чуден хляб

    Ех, че хубав хляб! Страхотно си го направила! Благодаря ти доверието, Диляна, както и за чудесната идея да се направи и други видове брашно. Да са ти сладки филийките.

  • Гост
    Petra Вторник, 26 Януари 2016

    Здравеѝте, Ѝоли!
    От сърце Ви благодаря за тази лесна, интересна и вълшебна рецепта за хляб! Днес я направих и чаках с нетърпение да изстине за да я опитаме с една приятелка, която поканих специално за това. Много съм доволна и радостна от резултата. Сервирах хляба, сирене каквото имах, масълце и по чаша малиново червено вино и добро настроение. Нищо друго не му трябва на човек, освен да се радва на тези малки нещица. Благодаря Ви за това, което правите! Поздрави!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 27 Януари 2016

    Ах, какво хубаво име имаш! Винаги много съм харесвала името Петра. Благодаря ти от сърце за доверието и милите думи! Да ви е сладък хляба и наздраве!

  • Гост
    Илиана Василева Четвъртък, 25 Февруари 2016

    Невероятен!

    Живея в Ирландия, но досега не съм правила соден хляб.Предпочетох тази рецепта, защото e лесна и не сгреших.Получи се много вкусен, хрупкав и въобще не миришещ на сода хляб.Аз го пекох в дълбока тенджера с похлупак във фурната, както тук са го пекли на огнище, само не знам дали от това, но хляба стана кафяв.Вече е трети ден, а отвътре е мек, а коричката хрупкава.Днес ще пека нов, защото вече имам поръчка за него:)Дано пак ми се получи!
    Mного, много ти благодаря, Йоли за невероятния хляб.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Февруари 2016

    RE:Невероятен!

    Ех, че хубаво! От Ирландия да получиш коментар за ирландски хляб! Много ти благодаря, Илианче. Страшно се радвам, че ти е харесал хляба. Всъщност аз го знам от една моя леля, която живее в щатите. Ха сега де, кажи, че света не е отворен ...

  • Гост
    Маги Сряда, 20 Април 2016

    И аз да споделя отзиви за рецептата - много ми хареса ! Не умея да меся, за това тази рецепта ми се стори добър вариант. Много е сполучлива и много вкусен хляб се получи. Благодаря !:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 21 Април 2016

    Благодаря ти от сърце, Маги! Много се радвам, че ти хареса хляба. Да ви е сладко на всички!

  • Гост
    Емилия Понеделник, 09 Май 2016

    що пък да е ирландски, содена пита я наричаше баба ми на село, и сигурно бабата на баба ми.
    същия хляб се прави по време на пости, но без киселото мляко.

  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Май 2016

    Защото това е най-популярният хляб в Ирландия, Еми. Задължително е с кисело мляко. А бабината питка си остава най-вкусната! Въпреки това ще се радвам да опиташ и този вариант. Благодаря ти.

  • Гост
    Ели Неделя, 19 Юни 2016

    Рецептата ни стана любима,защото е бърза и вкусна.Това ни е Хлябът.
    Огромно благодаря!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus