• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Сладки закачки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4676
  • 9 коментара
  • Печат

Инвертиран сироп или как сами да си направим заместител на глюкозата

 

b2ap3_thumbnail_inverted_sugar_syrup_1.jpg

 


Много често читателите ми питат защо има глюкоза в рецептата, не може ли да се замени с нещо друго, откъде да се набави и т.н. Да, глюкозата не се продава във всеки магазин, въпреки, че лесно ще я откриете в по-големите супермаркети. В сладкарството истинската глюкоза може да се замести с царевичен сироп, сироп от захарно цвекло, меласа или инвертиран захарен сироп. Този продукт е много важен при някои рецепти! Специално в кремове и глазури, в захарно и шоколадово тесто за декорация и някои бисквити, глюкозата или някои от заместителите и́ са доказателство за високо качество като краен резултат. Глюкозата се използва с цел да се повиши трайността на продукта, за по-добър златист оттенък  при печивата, за избягване опасност от захаросване при кремове и сладка и за чудесна гладкост и еластичност.

Бих искала да споделя с вас една лесна рецепта за домашно приготвен заместител на глюкозата. Това е инвертиран захарен сироп, за който най-често се споменава в пчеларството. Инвертираният сироп се получава при нагряване на захар, вода и киселина. При този процес протича реакция, разделяща захарозата на фруктоза и глюкоза. Сиропът се приготвя действително много лесно и е с голяма трайност. Съхранява се в буркан, просто прибран в кухненския шкаф. Чудесно е да имате под ръка такъв сироп, когато ви протрябва за някоя рецепта, нали?

Ето какво ви е нужно за около 400 г готов инвертиран сироп:

350 г кристална захар
155 мл вода
2 г лимонтузу
1,5 г сода за хляб

Как да го приготвите:

* В тенджера (добре е да бъде с дебело дъно) смесете захарта, водата и лимонтузуто. На среден огън кипнете сироп. Затворете тенджерата с капак и намалете силата на огъня до минимум. Сиропът трябва съвсем леко да къкри, без бурно кипене. Варете до достигане на температура 110*С. Ако нямате термометър варете сиропа 30 минути и проверете гъстотата и цвета. Трябва да е леко карамелен и с консистенция на палачинково тесто.  По време на варенето не отваряйте капака!

* След 45 мин. или достигане до 110*С махнете тенджерата от котлона и я отворете, като внимавате в сиропа да не попада от водата, която се е кондензирала на вътрешната страна на капака. Прибавете содата. Ще се образува плътна пяна, която постепенно ще се уталожи и напълно ще изчезне за около десетина минути. Докато това стане разбърквайте периодично сиропа.

* Това е всичко. Сиропът е течен докато е топъл, но след като изстине става с консистенцията на мед. Налейте го в сух буркан , затворете с капачка и съхранявайте на стайна температура. Приятни занимания!

 

b2ap3_thumbnail_inverted_sugar_syrup_2.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: глазура глюкоза меласа

Коментари

  • Гост
    Plamen Неделя, 09 Декември 2018

    какво ще стане, ако съм сложил содата отначало

  • Yoli
    Yoli Неделя, 09 Декември 2018

    Нищо няма да се получи, Пламене. Сместа ще започне да се пени и кипи още от начало. Процесът на инвертиране на захарта е около 30 мин. и е нужен да е чист за да може захарозата да се разпадне на лесно усвоими захари-глюкоза и фруктоза. Сода се слага след като е завършил целия процес. Тя е нужна само като се приготвя инвертен сироп за готварски цели. Например, за хранене на пчели не се слага.

  • Гост
    Пламен Неделя, 09 Декември 2018

    Благодаря! Хвърлих го, почнах отначало, но успях още на 25-30-тата минута да го карамелизирам :))) Содата направи карамелена пяна :) ще направя коледното тесто с мед

  • Гост
    Деси Петък, 14 Декември 2018

    Можели сок от лимон, вместо лимонтузу?
    Благодаря Ви!

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Деси, тук ти трябва отговор от химик. За съжаление не съм компетентна и не искам да те заблуждавам. Само знам, че това са две напълно различни киселини. Ако искаш опитай, не е кой знае какво, дори и да не стане.

  • Гост
    Деси Събота, 15 Декември 2018

    Мерси, аз си купих лимонтузу, обаче сместа след 45 мин ми стана на карамел, не ми се получи:(

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Да ти кажа, и на мен последния път ми стана като карамел. Гъсто и тъмно. Но си го използвах за бисквитите с глюкоза, още по-хубави станаха. Да не го хвърлиш? Нищо му няма, давай смело с карамела. То си е пак глюкоза, но по-гъста. Явно трябва да следя температурата, а ми се беше развалил термометъра и докато си купя нов, карах по нюх. Благодаря, че опита, Деси!

  • Гост
    Деси Събота, 15 Декември 2018

    Благодаря ти!!! Всички рецепти които съм пробвала от твоят сайт, винаги са се получавали вкусни!!! И обясненията, които правиш са номер 1, ясни и точни!!!Благодаря, че те има!!!

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Не, мила Деси. Аз благодаря, че има хора като теб. За кой иначе да ги пиша тези рецепти? Благодаря за подкрепата и доверието ви! Само това осмисля труда ми. А а теб желая светли и благословени празници!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 21 Февруари 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus