Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4431
  • Печат

Бадемова торта с яйчен ликьор

 

b2ap3_thumbnail_egg_liqueur_cake_3.jpg

 

Продукти за блата

200 г меко масло
130 г пудра захар
ванилия
120 г брашно
150 г фино смлени бадеми
2-3 щипки сол
4 разбити на сняг белтъка
8 - 10 с.л. нутела за намазване

Крем

60 г захар
120 г брашно
500 мл прясно мляко
4 жълтъка
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
2-3 щипки сол
100 мл яйчен ликьор
500 мл разбита на сняг сметана
120 г меко масло
40 г пудра захар

 

b2ap3_thumbnail_egg_liqueur_cake_1.jpg


Приготвяне

* За блата разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Отделно смесете брашното с бадемите, ванилията и солта. Прибавете ги лъжица по лъжица към масления крем, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте с домакинска лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170* и изпечете тестото на пет тънки кори с диаметър 20 см за около 13 - 15 минути. Тестото е достатъчно гъсто за да не изгуби форма, дори и ако нямате кръгла тортена форма с този размер. Достатъчно е да очертаете кръгове върху хартия за печене, да разпределите по равно тестото и да оформите тънки платки. Може да ги изпечете две по две наведнъж или по отделно. Ако след изпичане не са напълно еднакви като размер, подравнете краищата. След като петте тънки платки се охладят, отделете ги от хартията и ги намажете с нутела.

* За крема смесете заедно захарта, брашното, солта и ванилията. Налейте малко мляко и разбъркайте на гъста каша. Добавете жълтъците и лимоновата кора.  Разбъркайте отново и разредете с останалото мляко. Изсипете сместа в тенджера и сварете гъст крем на водна баня. Добавете ликьора и варете още 5 минути. Охладете крема много добре и го смесете с разбитата сметана. Отделно разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Лъжица по лъжица го прибавете към млечно - сметановия крем, като бъркате с лъжица или телена бъркалка.

* Подредете тортата: в равна чиния поставете една от намазаните с нутела платки. Покрийте с крем и поставете втората платка. Отново намажете с крем и довършете тортата, като редувате по този начин. Измажете тортата с крем и пристегнете с ринг. Оставете я на студено за един ден. Украсете по желание и сервирайте. Да ви е сладко!
 
*** Скоро правих на баща ми един от любимите му сладкиши "Агнеса". Тестото на този сладкиш е толкова вкусно, че реших да го пробвам на торта. Направих го с бадеми вместо с орехи и малко промених пропорциите. Сиропиране в случая не е подходящо. Блатът е много маслен и нежен и чудесно се споява с крема, стига да имате търпение да изчакате тортата поне за един ден. Колкото повече престоява, толкова по-вкусна става! Яйчен ликьор може да си купите готов или да си направите сами. Ако решите да пробвате, заповядайте линк към моята рецепта. Тортата е покрита с бадемов марципан. Украсата е от желатинови топки, които наподобяват украшения за елха. Сини са, защото в момента всичко ми е синьо. Просто съм в такъв период. Няма смисъл да ви разказвам как се правят. Мисля, че е най-добре да разгледате някое от клипчетата в  You Tube. Надявам се да ви хареса моето предложение за Новогодишна торта. Весели празници на всички!

 

b2ap3_thumbnail_egg_liqueur_cake_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Деница Вторник, 27 Декември 2016

    Честита Коледа и Весело посрещане на 2017г

    Страхотно предложение, както обикновенно. Всеки път с нетърпение чакам рецептите ви. Благодарение на вас впечатлявам всички около себе си.


    Бих искала да попитам с какво мога да заменя сметаната, тъй като съм алергична, а тортата ми допада изключително много!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Декември 2016

    RE:Честита Коледа и Весело посрещане на 2017г

    Благодаря ти, Дени! Много се радвам, че ти хареса тортата. Ще се радвам да я опиташ. Сметаната изобщо не я гледай щом си алергична. Просто я пропусни, не я заменяй с нищо. Не е толкова важна в случая.

    Весели и щастливи празнични дни ти желая и блогодаря отново!

  • Гост
    Румяна Христова Вторник, 27 Декември 2016

    Честита Коледа, Йоли!! Жива и здрава да си и за напред да ни радваш с твоите великолепни вкусотии :*
    Гледала съм толкова пъти тези клипчета и съм се кефила (извини ме за жаргона, но това е най-точно :) )
    Тортичката ти е прекрасна, просто не мога да й се нарадвам, но няма място за учудване, при теб всичко е прекрасно!!
    Желая ти весело посрещане на Новата 2017 год и дни изпълнени с много щастие и вдъхновение!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Декември 2016

    Благодаря ти, Руми. И на мен ми харесаха клипчетата и се оказа и лесно за изпълнение. Е, топките не се ядат, но все пак са от ядливи продукти.

    Щастлива Нова година и на теб!

  • Гост
    bety Вторник, 27 Декември 2016

    Йоли, прекрасна торта! Чудесно съчетание от вкусове! Весело посрещане на новата година, много усмивки и здраве за теб и близките ти !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Декември 2016

    Благодаря ти, мила Бети! Много се радвам, че ти хареса тортата. Желая ти една прекрасна 2017 година!

  • Savka Borisova
    Savka Borisova Сряда, 28 Декември 2016

    Йоли, невероятна си! Радвам се, че имам възможност да откривам и научавам нови тънкости от твоето изкуство! Желая ти здрава и щастлива Нова година!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Декември 2016

    Благодаря ти, мила Саве! Винаги ме усмихваш! Прекрасна нова 2017 желая на теб и близките ти! Весело посрещане!

  • Светулка
    Светулка Четвъртък, 29 Декември 2016

    Весело посрещане на Новата Година, Йоли! Да ти донесе най-вече здраве, за да продължаваш да споделяш красотата, която сътворяваш. Нека ти и близките ти живеете в любов и радост, нека късметът и успехът да са с вас и животът да ви носи всичко онова, което ви кара да се чувствате щастливи! Тортата, която си сътворила и си ни зарадвала като твои фенове, е нещо, което със сигурност ще опитам при първа възможност. Обичам торти с бадемови блатове и лек крем. Съчетанието с нутела е много интересно и съблазнително. Само не зная къде ще намеря яйчен ликьор. Ти май беше публикувала рецепта ако не ме лъже паметта. Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 30 Декември 2016

    Благодаря ти от сърце, Светулче! Весело посрещане на 2017 и на вас. Бъдете здрави, много уют да има в дома ви и разбира се, много усмивки!

    Радвам се, че ти хареса тортата. Вкусна е, да. Но то с нези продукти няма начин да не е вкусна. Яйчен ликьор съм публикувала миналата година. В рецептата съм посочила линк към него. Ще се радвам да опиташ!

  • Гост
    Валя Петък, 30 Декември 2016

    Случайно съм уцелила рецептата както за блатовете, така и за крема, с тази разновидност, че добавих и маскарпоне. Получи се това - не толкова неземна красота и въобще крадната идея за декорация, но наистина се оказа вкусно :) C:\Users\TIT\Pictures\Saved Pictures\20161225_120749.jpg

  • Yoli
    Yoli Неделя, 01 Януари 2017

    Благодаря ти, Валя. Много се радвам, че ти е харесала тортата. За съжаление не мога да видя снимката.

  • Гост
    Maria Pepeldjiyska Понеделник, 02 Януари 2017

    Скъпа Йоли, за много години!
    Желая здраве и берекет, и благата ти усмивка да краси винаги лицето ти!
    Много вдъхновения, успехи и сбъдване.....
    М

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 02 Януари 2017

    Благодаря, мила ми Мария! Щастлива да е 2017 за теб, прекрасните ти момичета, съпругът ти и всички близки!

  • Гост
    Галя Събота, 15 Април 2017

    Здравей Йоли! Благодаря за прекрасната рецепта, резултата както при всяка твоя рецепта е уникален. Имах затруднения с топките (в крайна сметка оставих вътре балончетата защото иначе ми се свиваха топките заедно с тях :( ), за това моля да ми дадеш съотношение на желатин:вода (и тя топла или студена да бъде). Гледах клипа но не разбрах колко да бъде водата. Благодаря предварително! И поклон пред таланта ти! Всеки ден по няколко пъти проверявам за нова рецепта

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 16 Април 2017

    Много се радвам, че ти хареса тортата, Гале! Много си мила! Благодаря ти отсърце за доверието! Ами какво да ти кажа, на око си го правих. Колкото повече е желатина, толкова по-добре. Не може да е много топла водата, трябва да е изстинала, след като е стопен желатина в нея. Ако е гореща ще спука балоните. Трябва да е охладена, но течна. А пропорциите... на 1 ч.ч. вода желатинът трябва да е поне 3-4 с.л. И още нещо, потопявай балоните по няколко пъти в сместа за да се получи по-дебела и плътна обвивка.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 23 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus