Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 16566
  • Печат

Кулич

 

b2ap3_thumbnail_easter_kulich_3.jpg

 

   Невероятно добра рецепта за кулич! Почти няма разлика с нашия козунак, но се приготвя в пъти по-лесно и бързо. Тъй като брашното е по-малко като количество, отколкото е нужно за козунак, изпечените куличи стават много пухкави и меки, а същевременно еластични. Най-хубавото е, че са все така хубави и след няколко дена. Руската класика за приготвяне на пасхален обреден хляб е доказана и обичана по цял свят. Няма да съжалявате, ако опитате и вие.

Продукти:

110 мл хладко мляко
7 г суха мая
1 цяло яйце
2 жълтъка
80 г захар
50 г стопено масло
1/2 ч.л. сол
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
350 г брашно
70 г меко масло

За пълнежа:

сушени плодове
накълцани ядки
захаросано портокалови корички

 

b2ap3_thumbnail_easter_kulich_4.jpg



Приготвяне:

 * Разтворете маята в млакото. Добавете 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете кваса на топло да шупне.
 
 * В купа разбийте до пухкавост яйцето и жълтъците заедно със захарта. Към тях сипете шупналия квас, ванилията, солта и лимоновата кора. Разбъркайте добре.
 
 * Сложете половината от брашното, след това налейте стопеното масло. Добавете останалото брашно и омесете лепкаво тесто.
 
 * Прехвърлете тестото на плота, но не слагайте повече брашно. В началото тестото ще лепне по плота и ръцете ви, но след минути ще се превърне в мека, еластична и нелепнеща топка. Докато го месите си помагайте с шпатула за да отлепяте с нея тестото от плота и да го обръщате. Доверете ми се и не слагайте допълнително брашно.
 
 * Намаслете тестото и го поставете в купа. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.
 
 * Втасалото тесто е за един голям кулич. Класическият вариант е тестото да се сложи във висока форма без да се сплита като нашия козунак и да се изпече.  Ако искате да направите по-малки форми го разделете на части. Аз направих един кулич 15x10см и 8 съвсем малки във форми за кексчета.

 

b2ap3_thumbnail_easter_kulich_1.jpg

 

* За да получите слоеста структура на тестото го пригответе по следния начин: поръсете плота с малко брашно и всяка част тесто разточете на правоъгълник с дебелина 3-4 мм. След това с пръсти го доизтънете до полу-прозрачно. Тестото е много еластично и няма да се скъса. Въпреки това бъдете внимателни и се отнасяйте грижливо с него.
 
 * Така тънко разточеното тесто (по-скоро раздърпано) намажете с меко масло. Поръсете с предпочитани от вас ядки, сушени плодове и ароматни цитрусови кори. Завийте тестото на руло, като започнете откъм късата част. Прережете го на половина по дължина, като оставите 1 см от горната част цяла. Получават се две ленти, по които се виждат чудесни слоеве, пълни с вкусни плодове и ядки. След това завийте на охлюв, сплетете или просто ги увийте. Сложете кулича в подходяща форма, покрита с хартия за печене и по стените, и по дъното. Оставете за 30 мин. да втаса и изпечете за около 35-40 мин. в загрята на 180* фурна. След двадесетата минута от печенето го покрийте с алуминиево фолио за да не прегори отгоре.
 
 *** Очарована съм от вкуса, мекотата и еластичността на тестото. Ако решите да направите кулича така усукан, както аз ще получите многослоеста структура. В този случай препоръчвам да направите 2 или повече кулича. Ако е един голям ще ви е нужна доста голяма работна повърхност за да успеете добре да изтъните тестото. А и ще ви е трудно, със сигурност тестото ще се скъса, ако е чак толкова голямо. Преценете сами. Отново напомням, че класическия кулич не се плете, нито усуква. Може просто да го изпечете във форма като голям козунак. Да ви е сладко и приятно месене!

 

b2ap3_thumbnail_easter_kulich_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Росица Димова Петък, 30 Март 2018

    Йоли, чудесна рецепта! Това е нещо различно и ефектно! Ще я направя с удоволствие! Имам само един въпрос! Ти как уви тестото, за да се получи толкова красиво? Като охлюв ? Благодаря предварително!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 02 Април 2018

    Благодарля ти, Роси. Ще се радвам да опиташ. Аз се опитах да обясня, но май не ми се е получило. Затова още в началото, където разказвам за кулич съм сложила линк към едно видео. Мисля, че ще е най-полезно да го видиш. С моите обяснения наистина не е ясно. Извини ме за неудобството.

  • Гост
    Десислава Данаилова Петък, 30 Март 2018

    Здравейте, изглежда много, много вкусно,
    да попитам има ли захар в рецептата, освен в маята? Сладък ли е като нашите козунаци?
    Благодаря предварително и хубави великденски празници!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 02 Април 2018

    Радвам се, че ти хареса, Деси. Права си, захарта липсваше, бях забравила да я напиша. Разбира се, че има. Това си е чист козунак като вкус и се приготвя много лесно. Няма да съжаляваш, ако опиташ. Благодаря ти и светли празници.

  • Гост
    Соня Петък, 30 Март 2018

    Здравей, Йоли! В хлебопекарна според теб ще се получи ли кулича, макар и без толкова конци вероятно?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 02 Април 2018

    Здравей Сонче. Много ще е добре да си го омесиш в хлебопекарната, давай смело. Тук конци като при нашия козунак няма, тъй като мазнината не се добавя постепенно, а наведнъж. Но от тънкото разточване и намазване с масло се получават великолепни слоеве. Изгледай клипчето, което съм прикачила в началото с линк-връзка. Благодаря ти.

  • Гост
    Диана Георгиева Петък, 30 Март 2018

    писмо

    Здравейте Йоли!
    Казвам се Диана и живея в Бургас.
    Преди няколко години посетих Вашия кулинарен сайт и от тогава не спирам да го разглеждам и да Ви се възхищавам.Всеки път все по - интересни и допадащи ми рецепти.Сърдечно Ви благодаря, за вдъхновението, което получавам докосвайки се до Вашия кулинарен свят.
    Макар и доста рано ,бих искала да ви поздравя с настъпващите Великденски празници от все сърце Ви пожелавам спокойствие, благоденствие и любов и разбира се здраве , за да им се насладите.
    Не спирайте да творите .
    Диана

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 02 Април 2018

    RE:писмо

    Толкова си мила, Диди и така ме зарадва! И дваж повече, след като ми написа, че си от Бургас! Благодаря ти за топлотата и хубавите думи! Надявам се да съм ги заслужила. Светли и благословени празници желая на теб и близките ти!

  • Гост
    Сузи Събота, 31 Март 2018

    Здравей Йоли,
    пробвах веднъж да направя домашен козунак, но резултатът не беше какъвто очаквах. Тогава се отказах да опитвам повече. :( Но май е време да си върна куража. А твоят прекрасен кулич ми изглежда като идеалната първа стъпка :) :) Може ли съвет какви форми за печене мога да използвам и къде да си намеря? Виждала съм основно традиционните форми за кексове и мъфини. Мерси предварително. :)

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 02 Април 2018

    Сузи, страшно ще се радвам да ми се довериш за тази рецепта. Непременно я опитай. Виж, не ти трябват специални форми. Големият кулич, който виждаш на снимката (всъщност той не е чак толкова голям) го изпекох в най-обикновена малка тенджерка. Отстрани за по-голяма височина сложих 2-3 пласта хартия за печене. Просто направих по-висок борд. И това е. Всеки съд у дома можеш да ползваш като му дадеш повече височина с хартията. Виж, в началото съм посочила линк към видеото на рецептата. Погледни го и мисля, че ще ти е напълно ясно. Благодаря ти и светли празници.

  • Mariela
    Mariela Неделя, 01 Април 2018

    Още една рецепта, която направих. Исках да видя дали мога да заменя класическия козунак, който правя цяла събота преди Великден. Направих малки кулички, използвайки форми за мафин. Резултатът е отличен. Наистина е много бърза и няма голяма разлика. За Великден смятам да използвам плънка със сладко и всички останали съставки (орехи, стафиди, портокалови захаросани парченца, т.н.).
    Благодаря Йоли за поредната чудесна рецепта.
    Желая ви весели Великденски празници!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 02 Април 2018

    Много се радвам, че опита, Мариелка. И аз ще го повторя тази седмица. Благодаря ти от сърце за доверието и коментара. Светли празници ти желая!

  • Гост
    Слави Петък, 06 Април 2018

    А колко грама захар се добавя (Май я няма в съставките)?

  • Yoli
    Yoli Петък, 06 Април 2018

    Слави, аз виждам 80 г захар. Не излиза ли същото при теб?

  • Гост
    Слави Петък, 06 Април 2018

    Сега като погледнах, ги видях тези 80 грама! :) Благодаря за чудесната рецепта, смятам утре да се пробвам с един кулич за Великден!

  • Гост
    Силви Понеделник, 09 Април 2018

    Здравейти, получи се страхотно!
    :):):)

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 09 Април 2018

    Много се радвам, че ти е харесал кулича, Силви! Благодаря ти от сърце!

  • Гост
    Диди Сряда, 11 Април 2018

    Здравейте, чудесна рецепта, както винаги! Аз имам една формичка 17 см, каква част от тестото трябва да разточа и сложа в нея?

  • Yoli
    Yoli Неделя, 15 Април 2018

    Благодаря, Диди. Извини ме за закъснелия отговор, но нямах достъп до компютър тези дни. За 17 см. е добре половината от тестото. Надявам се да ти хареса кулича.

  • Гост
    Ивета Огнянова Петък, 13 Април 2018

    вълшебство

    Йоли, благодаря за поредната вълшебна рецепта!

  • Yoli
    Yoli Неделя, 15 Април 2018

    RE:вълшебство

    Аз на теб благодаря, Иве! Много си мила!

  • Мариет
    Мариет Четвъртък, 19 Април 2018

    С благодарност!

    Здравей, Йоли!
    Благодаря за прекрасната рецепта! Направих Кулич за Великден! Стана превъзходен. Ако искам да направя повече, трябва да забъркам две дози поотделно,нали?

  • Yoli
    Yoli Петък, 20 Април 2018

    RE:С благодарност!

    И аз към теб с благодарност за доверието, Мариет! Много се радвам, че ти е харесал кулича. Няма нужда по отделно да правиш две теста. Просто удвои дозата и омеси всичко наведнъж. Благодаря ти отново!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 19 Септември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus