• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 12086
  • 22 коментара
  • Печат

Тесто за коледни бисквити с глюкоза

 

b2ap3_thumbnail_christmas_biscuits_1.jpg

 

 

   Коледа наближава и е време да приготвим традиционните сладки, ухаещи на канела, джинджифил и кардамон. Какъв по-коледен аромат от този! Това са бисквитите, които са изключително подходящи за украсяване и няма човек, който да не им се зарадва.   

   Днес ви предлагам още една рецепта за тесто, от което може да направите не само сладки, а и коледни къщички, свещници, кутийки, които да напълните с бонбони и т.н. С други думи, тестото е изключително податливо на обработка. Приготвя се с глюкоза и бих казала, че има няколко предимства пред традиционното тесто с мед.  Изпечените бисквити са меки и не е нужно да престояват дълго време, както е при медените. Глюкозата действа като консервант и трайността им е много по-голяма от тази на меденките. При замесване на самото тесто не се налага добавяне на повече брашно, което би направило сладките твърди след изпичане. А знаете, че меденото тесто все лепне, особено, ако количеството мед е по-голямо. Тестото може да се приготви 2 седмици предварително и да се съхранява в найлонов плик в хладилника. Също може и да се замрази. Вкусът е типичния на коледните сладкиши. Вече споменах - канела, джинджифил, кардамон, карамфил и звезден анасон са най-характерните аромати. След изпичане бисквитите стават гладки и равни, което ги прави идеални за нанасяне на всякакви глазури. Що се отнася до меденото тесто, то си остава любимо за всички. Уханието на мед е незаменимо! Но все пак ви предлагам да опитате и този вариант, ще останете доволни! Ако се затрудните с намирането на глюкоза, ето тук може да прочетете как да си я приготвите сами у дома. Става много лесно и лично аз винаги имам един буркан под ръка. Ето и самата рецепта:

Продукти:

180 г глюкоза
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон
200 г масло
3 яйца
250 г захар
800 г брашно
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ванилия

Приготвяне:

* Смесете глюкозата с подправките и я кипнете на котлона. Махнете от огъня и прибавете маслото. Разбъркайте докато се стопи.

* В купа разбийте на побелял крем яйцата и захарта. Смесете ги с глюкозата и маслото. Разбъркайте добре.

* Пресейте брашното заедно със солта, содата и ванилията. На части го добавете към течната смес, като разбивате с миксер. Ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто. След като сте добавили половината от брашното продължете на ръка и с останалото тесто замесете меко тесто. Не добавяйте повече брашно, дори и тестото леко да лепне. След като се охлади ще стане пластично, гладко и няма да лепи.

* Разделете тестото на 3 или 4 части за да ви е по-лесно след това при разточването. Всяка част увийте в найлоново фолио и приберете в хладилника за половин ден. Вече споменах, че може да направите тестото до две седмици предварително.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина около 3 мм. Препоръчвам да разточвате върху хартия за печене, силиконова или тефлонова подложка. Така няма да има нужда от допълнително брашно, или може би от съвсем леко поръсване. Изрежете бисквити и ги изпечете в тава, покрита с хартия за печене в загрята на 180* фурна за около 12-15 мин. Съхранявайте сладките в кутия. Количеството тесто е достатъчно за около 80-100 бисквити със средна големина. Преценете какво количество ви е нужно и намалете съставките. Приятно майсторене!

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа сладки тесто

Коментари

  • Гост
    Деси Сряда, 28 Ноември 2018

    Здравейте Йоли, имам глюкоза но е на прах, бихте ли ми дали идея как да я включа в тестото, благодаря:)

  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Ноември 2018

    Е напълно неподготвена ме хващаш, Деси. Много съжалявам, но идея нямам как трябва да постъпиш. Може би в нета да потърсиш информация?

  • Гост
    Maria Popova Сряда, 28 Ноември 2018

    Здравейте Йоли, рецептата изглежда много подходяща за начинаещ сладкар като мен. Въпросът ми е: мога ли да заменя глюкозата с течен растителен глицерин?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Ноември 2018

    Категорично не, Мария. Това е коренно различен продукт. Но ще се радвам да направиш бисквитите. Мисля, че ще останеш доволна. Благодаря ти.

  • Гост
    Таня Сряда, 28 Ноември 2018

    Здравей, Йоли! Мисля да направя с това тесто кутии за бонбони, но нямам идея как да събера страните.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Ноември 2018

    Таня, първо трябва да си направиш шаблони на стените от картон. По тях ще изрежеш разточеното тесто и след това ще ги изпечеш. А после ще слепиш с белтъчна глазура. Опитай, ще се справиш!

  • Гост
    Таня Сряда, 28 Ноември 2018

    Здравейте, а откъде се купува глюкоза?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Ноември 2018

    Таня, от по-големите супери и от магазините за био храни. Но аз препоръчвам домашна глюкоза. Приготвя се елементарно. Посочила съм линк към рецептата.

  • Гост
    Мариана Петък, 30 Ноември 2018

    Йоли, на вентилатор ли печеш?

  • Yoli
    Yoli Петък, 30 Ноември 2018

    Да, Марианка. Аз май всичко на вентилатор пека.

  • Гост
    Mimi Ivanova Четвъртък, 06 Декември 2018

    Йолинка, прекрасна, бисквитките са невероятни. Ти ги видя днес, макар, че бързах да покажа на една приятелка и стана размазана снимка :) Ти си съкровище

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Декември 2018

    Душица си ми, нали знаеш! Много се радвам, че остана доволна от тестото. Благодаря ти, че го опита и се отби при мен да ми напишеш този коментар!

  • Гост
    Мария Вторник, 11 Декември 2018

    Здравей, Йоли

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 13 Декември 2018

    Здравей, Мария.

  • Гост
    Златина Събота, 15 Декември 2018

    Здравейте! Джинджифът на прах или настърган?

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Злати, всичко е на прах. Меденки и всякакви подобни сладки е добре да се правят със сухи подправки за да могат добре да се споят и тестото да стане нежно и гладко. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!

  • Гост
    Димитринка Неделя, 16 Декември 2018

    Здравейте, Йоли!Тестото за тези коледни сладки стана превъзходно,дори домашната глюкоза ми се получи, благодаря Ви и не спирайте да творите. Поздрави ,Диди.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 16 Декември 2018

    Ооо, аз благодаря, Дими! Така се радвам! Много съм щастлива наистина! Светли и благословени празници ти пожелавам!

  • Гост
    Иванела Събота, 22 Декември 2018

    Здравейте,задължително ли е да престои тестото?

  • Yoli
    Yoli Събота, 22 Декември 2018

    Здравей, Ива. Хубаво е да престои тестото за да се споят ароматите и текстурата му да стане по-добра. Но ако нямаш време да го чакаш просто го сложи за 30 минути във фризера.

  • Гост
    Александра Понеделник, 24 Декември 2018

    Искам да направя бисквитките.Мисля да разделя тестото на 2 части,защото ще имам на гости приятелка веган,въпросът ми е с какво мога да заменя маслото за едното тесто?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 24 Декември 2018

    Алекс, освен маслото ще трябва да пропуснеш и яйцата. Съветвам те да потърсиш рецепта за подходящи за приятелката ти бисквити. Тези определено не стават. Съжалявам много. Весели празници!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 19 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus