Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3921
  • Печат

Шоколадово брауни с поширана круша и шоколадово-портокалов сос

 

b2ap3_thumbnail_browniz_chocolate_with_pear_3.jpg



Продукти за 6 десерта:

Поширани круши и сос

6 малки круши
200 мл бяло вино
75 г мед
1 шушулка ванилия, разрязана по дължина
1 звездичка звезден анасон
3-4 зърна кардамон
кора от 1/2 портокал
300 мл прясно изцеден портокалов сок
150 г млечен шоколад, нарязан на ситно
25 г масло

 

b2ap3_thumbnail_browniz_chocolate_with_pear_4.jpg



Брауниз:

50 г млечен шоколад
50 г нутела
50 г масло
2 яйца
50 г пудра захар
2 с.л. брашно
75 г фино смлени лешници, предварително запечени
ванилия
2 щипки сол
1 равна ч.л. бакпулвер

 

b2ap3_thumbnail_browniz_chocolate_with_pear_2.jpg



Приготвяне

* Поширане и сос: Обелете крушите, но не махайте дръжките. С малка лъжичка направете малък отвор откъм основата им и отстранете семките.

* В тенджерка смесете виното, меда, подправките и портокаловия сок. След като сместа кипне прибавете крушите. Поширайте на тих огън за десетина минути докато крушите омекнат. Оставете ги да изстинат с сиропа.

* Извадете крушите от сиропа, а него прецедете. Върнете го обратно в тенджерата и редуцирайте до 130 мл. Дръпнете редукцията от огъня и прибавете маслото и шоколада. Разбъркайте на гладък сос. След това може да сервирате соса топъл или студен.

* Отрежете долната 1/3 от крушите и я нарежете на ситни кубчета.

* Брауниз: първо подгрейте фурната на 160* и намажете леглата на форма за печене на мъфини с масло и поръсете с брашно.

* На водна баня стопете шоколада, нутелата и маслото. Охладете. В купа разбийте на пухкав крем яйцата с пудрата захар, а в друга купа смесете брашното, ванилията, солта, лешниците и бакпулвера.

* Към шоколадовата смес прибавете разбитите яйца, кубчетата поширана круша и разбъркайте. Накрая сипете сухата смес и отново разбъркайте.

* Разпределете тестото във формите и изпечете брауниза за около 20 - 25 минути.

* Сервирайте шоколадовият брауниз охладен, гарниран с поширана круша и полят с шоколадово - портокалов сос. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_browniz_chocolate_with_pear_1.jpg

 

Рецепта: Йохан Лафер

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • hardsoda
    hardsoda Четвъртък, 05 Януари 2017

    Йоли, Честита Нова Година! Нека новата 2017-та бъде по-сладка, по-красива, по-весела, по-шарена, по-вкусна, по-пареща, по-емоционална и по-спорна от предходната! Бъди здрава и благословена!
    Десерта, с който ни посрещаш е зашеметяващ, изкусителен и неустоим. Предложение, което няма да бъде пропуснато. Благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 06 Януари 2017

    Здрава, късметлийска и пълна с щастие да е и за теб 2017, Гале! Благодаря ти, много се радвам, че ти хареса десерта. Наистина горещо го препоръчвам, изключително фин е.

  • Гост
    Таня Донева Събота, 07 Януари 2017

    Изглежда величествено това шоколадово бижу и мирише през монитора! Букет от аромати и вкусове, просто е неустоим десерт! Веднага си представих как бих могла да изненадам гостите си с тези вкусни брауни на порции :)
    Прегръщам те, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 07 Януари 2017

    Благодаря Танче. Ти ще оцениш вкусовете в рецептата, знам си. Ще се радвам да опиташ. Прегръщам те и аз!

  • Гост
    Вероника Събота, 07 Януари 2017

    Шоколадови брауни с поширана круша

    Здравейте, бих искала да попитам, ако ги печа в силиконови форми дали трябва да мажа с олио или при тях не е необходимо?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 07 Януари 2017

    RE:Шоколадови брауни с поширана круша

    Здравей Вероника. Принципно силиконът има това предимство да не се маже предварително, но в случая тестото е много нежно и крехко. Лесно може да се разчупи при вадене, затова бих намазала формичките. Ще ми позволиш ли един страничен съвет? По принцип го казвам, важи за всичко, което печеш и предварително мажеш съда. Винаги мажи с масло, а не с олио. Дори сладкишът или кекса да са с олио в тестото, мажи си формите с масло. Олиото при прегаряне дава един неприятен вкус, а маслото ще направи и най-обикновения сладкиш да има специален вкус. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ този десерт.

  • Гост
    Вероника Събота, 07 Януари 2017

    RE:RE:Шоколадови брауни с поширана круша

    Много благодаря за полезните съвети!!! Страхотна си!!!

  • Светулка
    Светулка Понеделник, 06 Февруари 2017

    Йолинка, до крушите не стигнах, но направих браунитата без тях. Станаха чудесни! Следващия път ще опитам и с круши, сега нямах под ръка и ме домързя да изляза. Сигурна съм, че те придават още по-фин вкус, непременно ще добавя следващия път. Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Февруари 2017

    Много фин вкус, нали? Страшно е добра тази рецепта, горещо я препоръчвам с или без круши. Благодаря ти Светле! Супер е, че и на теб ти хареса!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 25 Февруари 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus