Публикувано от в в Сладки закачки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 21219
  • Печат

Бяла халва

 

b2ap3_thumbnail_torrone_44.jpg

 

 Наближава един от най-големите църковни празници Сирни заговезни. Поверието гласи, че на този ден небето и земята си прощават. Прощаваме си и ние, хората. Специална е трапезата на Сиропустната неделя.  Приготвят се храни на млечна основа, защото с тях се заговява най-добре преди продължителния пост в годината – великденския. Приготвя се баница със сирене, варят се яйца и се заслажда с бяла халва. След празничната вечеря на Сирни заговезни на червен вълнен конец се връзва парче бяла халва и се "хамка". Това е последното ритуално хапване на блажна храна. Целта е само с уста, без ръце, да се улови парчето халва. Който го направи пръв, ще бъде здрав през цялата година. Ако пък само докосне вързаната халва, зъбите му ще бъдат бели и здрави.

Като дете много обичах бялата халва. В бакалиите в Бургас я продаваха на големи късове, които ми приличаха на шарени камъни. Когато баба донесеше парче халва, завита в амбалажна хартия, първата ми работа беше да се опитам да изчопля от нея максимално количество фъстъци. След това татко я насичаше на малки парчета, колкото бонбони. Най-много ми харесваше усещането, че дъвча дъвка, когато халвата се поразмекнеше в устата ми. Понякога в нея оставаше по някое разклатено млечно зъбче, но кой ти го гледа това? Важното е, че беше вкусно и страшно забавно.

Опитах се да направя домашна бяла халва и мисля, че се получи добре. Представям я и на вас, надявам се да ви хареса. Ползвах една от многото италиански рецепти за Torrone. Това е традиционна бяла халва в Италия, която се приготвя за Нова година. В интернет е пълно с рецепти, както и с клипове, в които нагледно може да видите как се приготвя. Ако не ви допадне моят вариант може да потърсите друг. Халвата се прави за 15 - 20 минути, лесна е и много е вкусна. Доста по-мека е от тази, която си спомням аз. Подарете на Сирни заговезни парче домашна халва на близките си, на приятелите и колегите си. Ей така, за здраве!

Простете, прости!

 

b2ap3_thumbnail_torrone_66.jpg

 

 Продукти за 30 - 40 малки парчета

220 г + 20 г кристална захар
160 мл вода
40 г глюкоза
ванилия
160 г светъл мед
2 белтъка
200 г белени запечени бадеми
100 г небелени сурови бадеми
100 г суров шамфъстък
настъргана кора от 1/2 лимон и 1/2 портокал
по желание пудра захар за овалване

Приготвяне

* В малка тенджерка смесете 220 г захар, водата и глюкозата. Сварете на умерен огър за 10 - 15 минути на гъст сироп. Ако имате термометър непременно премерете температурата. Сиропът е готов когато достигне 140*. Ако нямате термометър наблюдавайте гъстотата, цвета и повърхността на сиропа. Като консистенция трябва да е гъст, на цвят леко да жълтее, а по повърхността да се образуват плътни мехури. Колкото по-гъст е сиропа, толкова по-твърда ще стане халвата.

* В друга тенджерка отново на тих огън сварете меда за десетина минути. Когато е готов термометъра трябва да показва 120*. Медът трябва да се сгъсти и да потъмнее леко на цвят. Отново по повърхността му се образуват плътни мехури.

* Докато едновременно приготвяте двата сиропа, в голяма купа разбийте белтъците с 20 г захар. Разбийте много добре докато получите твърди бели връхчета. Добавете ванилията.

* Към белтъците първо налейте на тънка струйка меда като разбивате с миксер. След това по същият начин прибавете и захарния сироп. Сместа ще стане гъста и еластична, увеличете оборотите на миксера. Разбийте още 5 минути и ще усетите, че сместа вече се разбива трудно. Отстранете бъркалките на миксера. Сипете всички ядки и кората от лимон и портокал. Много добре разбъркайте с лъжица.

 

b2ap3_thumbnail_torrone.jpg

 

 * Постелете тава или друга форма с хартия за печене. Изсипете халвата и загладете. Най-лесно е да направите това с ръце, тъй като сместа е много тежка и лепкава. Ще ви е трудно да я разнесете равномерно. Ако желаете настържете още портокалова кора. Отгоре покрийте с лист хартия за печене и притиснете с длани за да споите и изравните повърхността. Оставете халвата на студено за една нощ.

 

b2ap3_thumbnail_P1010045-.jpg

 

 * Извадете халвата от формата и я нарежете на парчета с остър нож. По желание я оваляйте с пудра захар. Да ви е сладко!

* Може да сложите ядки по ваш избор, както и малко сушени плодове. Вместо върху хартия за печене може да изсипете халвата върху тънки вафлени кори. Аз имах много тънки листи оризова ядлива хартия, която бях купила от китайски магазин. Тази халва по-скоро се нарича "нуга". Става мека и много вкусна. За да я нарежете по-лесно на правилни парчета, ако е мека я замразете за кратко във фризера. Съхранявайте я на студено, тъй като на стайна температура лесно се овлажнява и омеква. Може дори да я държите във фризера. Ако все пак искате халвата да е твърда, сгъстете още повече меда и захарния сироп. Ако решите да опитате, за ваше улеснение изгледайте няколко клипа.

 

b2ap3_thumbnail_torrone_55.jpg

 

b2ap3_thumbnail_torrone_33.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Мария Вторник, 17 Февруари 2015

    Дори не ми беше хрумвало, че бих могла да си направя домашна бяла халва ! ;) Страхотно е, изглежда лесно и е точно на време :) Благодаря, Йоли !:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 17 Февруари 2015

    Аз отдавна и се каня, Мария. Много се радвам, че ти хареса. Благодаря ти!

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Вторник, 17 Февруари 2015

    Йолинка, като помня каква играчка си е приготвянето на халва (ама при мен беше кафява), искрено ти се възхищавам на желанието и на успешния резултат! Пък и е толкова идейно да се зарадва близък човек с едно такова сладко пакетче! :)
    Едва ли ще ми остане време именно за празника, но обещавам, че някой път ще опитам да приготвя и аз!
    Прегръдки от мен! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 17 Февруари 2015

    Ами тази е лесна, Гери. Не съм се занимавала повече от 20 минути. Ще се радвам да опиташ някога, миличка. Благодаря ти.

  • Гост
    Мимс Вторник, 17 Февруари 2015

    Мммм изглежда страхотно! С удоволствие бих направила, но имам един неуспешен опит с маршмелоу и не ми се рискува без термометър :( Та явно ще ядем купешка и тази година.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Да, напълно те разбирам. И аз нямам термометър и ми беше бая притеснено какво изобщо ще излезе. Халвата е мека, в крайна сметка е нуга, защото е с мед. Ако трябва да е твърда се изисква само захарен сироп и глюкоза. Гъстички ги сварих за да съм сигурна, че ще стегне и все пак е мека. Най-хубава е като се хапва направо от фризера. Благодаря ти.

  • Гост
    Виолета Илиева Вторник, 17 Февруари 2015

    Йоли, заинтригува ме и за мен ще е предизвикателство да се опитам да я направя, но от къде бих могла да си намеря глюкоза?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Вили, абсолютно във всеки хранителен магазин. Няма да имаш никакъв проблем с намирането на глюкоза. За по-сигурно потърси направо в по-голям супермаркет. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Светулка
    Светулка Вторник, 17 Февруари 2015

    Йоли, възхитително! Халвата изглежда перфектна. Направо ми идва да си грабна едно парче:p Като дете много обичах бяха халва, но я пускаха само за празника. И каква забава беше когато мама я въртеше на конец... Спомени от една хубава традиция. Благодаря ти, миличка за прекрасната рецепта!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Да, Светле, и аз я намирам за сполучлива. Много вкусна стана. Мека е, не е като нашата от едно време. Нуга е и е с мед. Най-вкусна е ако се хапва направо от фризера. Ще се радвам да опиташ, мила. Благодаря ти.

  • Гост
    Bety Сряда, 18 Февруари 2015

    Йоли, върна ме в детството, колко много и се радвахме на тази халва и точно първо изчоплях фъстъците...:)) Предпочитах обаче да не е толкова твърда... И определено предпочитам текстурата на нуга.
    Красиви малки подаръчета си оформила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Значи тази ще ти хареса, Бети. Мека е, нуга си е все пак заради меда в нея. Най-вкусна е да си хапваш направо от фризера. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Таня Донева Сряда, 18 Февруари 2015

    Наистина ли е толкова лесно?! Много обичам и не знам, ако не беше ти скъпа, дали някога щях да разбера, че мога да си приготвя сама тази вкусотия!
    Благодаря ти, Йоли!
    Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Да, Танче, лесно е. А на теб ще ти е пък съвсем лесно като познавам уменията ти в кухнята. Благодаря мила, ще се радвам да опиташ.

  • Marta
    Marta Сряда, 18 Февруари 2015

    :D Йоли, това с чопленето на фъстъчките от халвата го практикувам и до ден-днешен. На празника наистина се услажда много тази халвичка, но,винаги съм мислела,че е трудоемка,а твоята рецепта изглежда безумно лесна. С шам-фъстъче ще се пробва! Целувки и прощавай, както се казва! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Нали! Голям кеф е това с фъстъците! Ще се радвам да опиташ, благодаря ти много!

    Отговор Отказ
  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Сряда, 18 Февруари 2015

    Олеее, Йоли, как ме изненада! Да знаеш от кога искам да приготвя такава халва, но преди време опитах и не ми хареса резултатът и не съм опитвала отново! твоята рецепта ми изглежда обаче много по лесна и обезателно ще я опитам. Благодаря ти, мила! Сърдечни поздрави и много усмивки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Люси, наистина е много лесно, само трябва сиропите наистина да са гъсти. Иначе няма да стегне. Но ако е във фризера е супер. Аз там я държа сега в кутия и си хапваме направо замръзнала. Най-много така ми харесва. Ще се радвам да опиташ, вълшебно момиче!

  • Гост
    Maria Miteva-Christou Сряда, 18 Февруари 2015

    Много я обичам!!! :p
    Правя си и аз от врема на врема, ама най-често за Коледа!!! харесва ми да е между вафлени кори или оризова (ядрива) хартия, но рядко са ми под ръка...
    Страхотно изглежда твоята халва, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Благодаря ти, Мария. Ще споделиш ли как я правиш ти? Моята е мека, като нуга е. Ако не е във фризера много бързо омеква.

  • Гост
    Maria Miteva-Christou Сряда, 18 Февруари 2015

    Рецептата, която аз правя е много подобна на твоята, но съотношението на продуктите е по-различно.
    Аз не я държа във фризера готовата халва - няма нужда!!! Идеятане обаче не е лоша, ако се случи да стане по-мека. Най-добре е (получава се перфектно) когато се ползва термометър за сиропа. Идеален и когато достигне 145 градуса С. По-добре става и когато за разбъркването се ползва мощен миксер с ръчен трудно се докарва до консистенция която да на е мека... След като белтъците поемат сиропа бъркам поне 15 мин на висока скорост с мощен станд миксер....

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 20 Февруари 2015

    Благодаря ти Мария. Вече ще имам термометър. Урааа!!! Поръчах си го и след седмица няма да имам ядове с топенето на шоколад и със сиропите. Благодаря ти за съветите. Е, имам само ръчен миксер, нямам мощен за съжаление. Но пак стана. Много е вкусна.

  • Гост
    GALIA GATEVA Сряда, 18 Февруари 2015

    Йоли може ли без глюкоза?! нямам в момента!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Не, Гале. Не опитвай без глюкоза. Има и такива рецепти, но незнам дали ще ти стегне добре без глюкоза. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Вени Мари Сряда, 18 Февруари 2015

    Прекрасна хрумка! Бъди жива и здрава, Йоли!
    Просто да ти е, прости ми!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Благодаря ти, Вени. Много се радвам, че ти хареса. Да ти е сладко!

  • Гост
    Камелия Сряда, 18 Февруари 2015

    Halva

    Йоли, прекрасно е, че ни представи тази халва точна сега!
    Само едно въпросче - сиропите се сипват горещи в белтъците, нали? Като за меренг?
    Чудесна си, момиче!:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 20 Февруари 2015

    RE:Halva

    Да, Ками. Съвсем врящи ги изсипах. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ. Ето, виж какъв съвет ми дава Мария. Мисля, че е много полезен.

    Рецептата, която аз правя е много подобна на твоята, но съотношението на продуктите е по-различно.
    Аз не я държа във фризера готовата халва - няма нужда!!! Идеятане обаче не е лоша, ако се случи да стане по-мека. Най-добре е (получава се перфектно) когато се ползва термометър за сиропа. Идеален и когато достигне 145 градуса С. По-добре става и когато за разбъркването се ползва мощен миксер с ръчен трудно се докарва до консистенция която да на е мека... След като белтъците поемат сиропа бъркам поне 15 мин на висока скорост с мощен станд миксер....

  • Гост
    Candy Сряда, 18 Февруари 2015

    Candy

    Чудесна е и съм убедена, че е в пъти по-хубава от купената. Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    RE:Candy

    Благодаря мила. Вкусна стана, да. Но е различна от куперана. Мека е и с много ядки!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 28 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus