Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3655
  • Печат

Царевичен бразилски сладкиш Йеда

 

b2ap3_thumbnail_brazilian_corn_cake_2.jpg

 

   Никога не съм предполагала, че от една консерва царевица може да се получи толкова фин и вкусен сладкиш. Моя позната от Бразилия ме почерпи с него и ми разказа буквално с две думи как се приготвя. Гарантирам, че по-лесен за приготвяне сладкиш няма! Поне аз не бях правила. Споделям го с вас, защото съм убедена, че и вие като мен ще сте любопитни да го опитате. Ще останете очаровани от мекотата, сочността и вкуса на този типичен бразилски сладкиш. Разбира се, нарекох го на нея. Благодаря, Йеда за чудесната рецепта!

Продукти за правоъгълна форма 20/30 см

4 яйца
60 г меко масло
100 г кокосови стърготини
200 г отцедена царевица от консерва
1 консерва подсладено кондензирано мляко (300 г)
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

Приготвяне

* Сложете всички продукти в блендер и ги смелете фино. Намаслете тавичката с масло и поръсете с брашно. Изсипете сместа и изпечете сладкиша за около 15 мин. във фурна, загрята на 170*. Охладете и поднесете. Да ви е сладко!

*** Обещах, че ще е лесно. Сладкишът се приготвя буквално за 5 минути и е без брашно. Аз нямам достатъчно голям блендер или подходящ кухненски робот, който да събере наведнъж всички продукти. Наложи се първо да смеля заедно царевицата, млякото, маслото и яйцата и след това в купа ги разбърках с останалите продукти. Получава се сравнително рядко тесто, което се изпича много бързо. След печене сладкишът остава мек и сочен. Няма вкус на царевица, но тя му придава хубав жълт цвят и плътност. Йеда го беше поръсила с малко пудра захар, а аз реших да го поднеса със заквасена сметана и ванилия.

 

b2ap3_thumbnail_brazilian_corn_cake_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • дидия
    дидия Четвъртък, 22 Юни 2017

    Привет, Йоли! Както винаги, изненадите които ни поднасяш са прекрасни и вкусни. Представям си нежната консистенция на кондензираното мляко и кокосовия аромат. Непременно ще се пробва. Желая ти прекрасно лято:)

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 22 Юни 2017

    Благодаря, Диди! Ще се радвам, ако сладкишът ти хареса и на вкус. Прекрасно лято и на теб!

  • Гост
    ЕЛЕНА Четвъртък, 22 Юни 2017

    Йоли,
    преди години посланничката на република Куба в София беше показала крем с млечна царевица.Чудесен, много лесен и фин сладкиш.Царевицата особено млечната, а и тази от консерва е много подходяща за кремове, сладкиши, солени торти.Просто трябва фантазия и усет за съчетаване на продуктите.Ще изпробвам сладкиша задължително, прекрасно изглежда.
    Поздрави и лека седмица !

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 22 Юни 2017

    Ще се радвам, Ели. Лично аз останах очарована от вкуса. Много, много приятен сладкиш се получи.

  • Гост
    Ирена Четвъртък, 22 Юни 2017

    Много интересно предложение за сладкиш. А с какво може да се замести кондензираното мляко и да го направя като солен кекс или просто да намаля сладостта?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 22 Юни 2017

    Рени, с нищо не може да се замести. То дава плътност, много конкретен млечен вкус и влажност. Не е нужно да намаляш сладостта. В сладкиша няма друга захар, всичко е само от млякото и не е прекалено сладко. За солен вариант и дума не може да става с тези продукти. Все пак, ако се решиш да опиташ, ще се радвам. Благодаря ти.

  • Гост
    Ирена Петък, 23 Юни 2017

    И аз благодаря за отговора. Ще пробвам по тази рецепта и ще споделя мнение :)

  • Гост
    Мира Неделя, 25 Юни 2017

    Страхотен стана! Мерси!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 26 Юни 2017

    Благодаря, Мира! Много се радвам, че опита сладкиша и ти е харесал. Да ви е сладко на всички у дома!

  • Гост
    Магда Колибарова Понеделник, 26 Юни 2017

    Здравей, Йоли! Невероятен сладкиш, много ни хареса. За норматив в тавичката останаха само трохи, но и те бяха обрани скоростно :-) Вписвам го в листа на любимите ни сладкиши. Хубав ден!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 26 Юни 2017

    Еха, как се радвам! Благодаря ти, Магде! Много се радвам, че ви хареса този странен сладкиш!

  • Гост
    Наталия Сряда, 28 Юни 2017

    Скоро ще пробвам сладкиша, но имам въпрос. Консервите подсладено кондензирано мляко са 397г в България. Само 300г ли се слагат?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Юли 2017

    Не, Нат, цялата си я сложи. Правилно, толкова са, но като сметнеш нето теглото на чистото мляко си идва около 300 г. Ще се радвам, ако ти хареса, благодаря.

  • Гост
    Ралица Петък, 30 Юни 2017

    До последно ми изглеждаше като фокус някакъв - как от това рядко чудо с необичайни съставки в купата ще стане нещо за изрязване с форми или нож :)
    Добавих му портокалова кора; следващия път ще съм по-смела с нея. Според мен ще му отива айранче за компания :)
    Следващия път и ще пека малко повече, за хрупкава коричка (изрязах във формата на полумесеци и се присетих, че като деца най-много обичахме коричките след тях, защото бяха хрупкави и защото можехме да ги ядем веднага, без да чакаме специалното поднасяне на полумесеците за пред гости :)))
    Благодаря ти за чудесната идея, слънчева моя! Двете заедно ще зарадваме народ утре с резултата :-*

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Юли 2017

    Ама каква си ми сладурана ти! Благодаря ти, Рали! Винаги така ме радваш!

  • Гост
    Таня Т. Четвъртък, 06 Юли 2017

    Прекрасна нежност и наслада! Със сигурност повече ми допада със заквасена сметана, чудесно хрумване. Наистина светкавично бърз и "калпазански", както обичам да наричам лесните рецепти :) . При мен печенето беше малко по-дълго и по-високи градуси с вентилатор, но както знае всяка домакиня, всяка печка пече различно.
    Прекрасен ден, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Юли 2017

    Благодаря ти, Танче! Много се радвам, че ти е харесал сладкиша. Определено киселиността на заквасената сметана ще го направи по-свеж! Сладък да ви е!

  • Светулка
    Светулка Вторник, 11 Юли 2017

    Йоли, това е много нежен и интересен на вкус сладкиш. Имам ти пълно доверие и трябва да призная, че не съм имала провали или разочарования до сега. Наложи ми се да пека този сладкиш около 25 минути, защото след 15 не ми беше готов и лепнеше в средата. Но след още десетина минутки си беше напълно изпечен и чудесен! Намазах половината със заквасена сметана, а другата половина с един от любимите ми топинги- пухкава кокосова веганска сметана, много лека и ефирна. И двата варианта станаха прекрасни на вкус. Благодаря за поредното кулинарно изкушение и наслада! Прегръдки!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 11 Юли 2017

    Радвам се, че ти хареса, Светле. Благодаря ти отново за доверието. Лично аз го пека много по-малко и го оставям лепнещ в средата. Сладкишът няма брашно, което да го направи тиклив и недоизпечен. Влагата трябва да я има за да е сочен, а тя е от млякото и царевицата. Но всичко е въпрос на вкус, знаеш.Благодаря ти отново и да ви е сладко!

  • Гост
    Незабравка Сараева Сряда, 12 Юли 2017

    Бкагодаря Йоли

    Изкючителен и много лесен десерт :*

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 13 Юли 2017

    RE:Бкагодаря Йоли

    Много, много ти благодаря! Така се радвам, че ти хареса!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 21 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus