Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5270
  • Печат

Боровинков чийзкейк

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_cheesecake_2.jpg

 

Продукти за сладкиш 24 см

Основа

20 г сусам
60 г накълцани бадеми
270 г брашно
50 г фино смлени бадеми
50 г захар
2 щипки сол
ванилия
200 г студено масло на кубчета
1 яйце

Пълнеж

400 г боровинки
3-4 с.л. сладко от боровинки, къпини или други горски плодове
450 г натурално крем сирене тип "Филаделфия"
100 г захар
ванилия
40 г брашно
4 разбити яйца
200 г заквасена сметана

Приготвяне

* Основа: в сух тиган запечете до златисто сусама и накълцаните бадеми. В купа смесете брашното, смлените бадеми, захарта, ванилията и солта. Добавете маслото и с пръсти стрийте всичко на маслени трохи. Прибавете яйцето и за кратко омесете гладко тесто. В края на месенето сипете сусама и запечените бадеми. Не месете дълго, нужно е само да съберете тестото на топка. Дори малко да лепне не прибавяйте повече брашно. Сложете го в хладилник за 1 час и след това лесно ще може да го обработвате.

* Крем: кипнете 300 г от боровинките заедно със сладкото. Пасирайте на пюре и оставете да се охлади. В купа разбъркайте крем сиренето със захарта и ванилията. Добавете брашното и добре разбъркайте. Сипете яйцата, отново разбъркайте, а след тях пасираните боровинки и заквасената сметана.

* Сглобяване: покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Разточете по-голямата част от охладеното тесто на кръг 24 см с дебелина 4-5 мм и го положете върху хартията. С останалото тесто направете борд с височина около 6-7 см. (Не е нужно да облепяте вътрешността на ринга с хартия за печене или да го мажете с масло. Тестото е достатъчно мазно и след изпичане ще се отлепи без проблеми. Цялата основа може да направите с ръце, без да разточвате тестото. Накъсайте го на малки части ги сложете във формата. Притиснете с пръсти, те ще залепнат идеално едно в друго. По същият начин направете и борда. Тестото е в по-голямо количество от нужното. Ако ви остане изпечете бисквити или замразете докато ви потрябва отново.) След като основата на сладкиша е готова я надупчете с вилица и изсипете върху  нея боровинковия крем. Загрейте фурната на 160* и изпечете чийзкейка за около 40 мин. Не го препичайте, в средата трябва да е мек и да имате усещането, че още е суров. След 30-35 мин. го проверете, като натиснете леко с пръсти в средата. Кремът трябва да пружинира, но отстрани леко да се е отделил от масления борд.

* Оставете сладкиша добре да изстине и го приберете за 1 ден в хладилник преди да го сервирате. Поднесете с останалите боровинки. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_blueberry_cheesecake_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Елена Сряда, 02 Август 2017

    Ех, Йоли,
    разкошен, много красив чийзкейк.По нашия край Черноморието боровинките не виреят.А толкова исках да си засея няколко сорта.Пробвах, оцеля само едно храстче, но все още няма никакви плодове.Майска боровинка е.Но аз използвам по - евтиния вариант - замразените боровинки.Както и пресни, но по - рядко.Те обикновено са в малки количества.Чудесна е рецептата.Записвам си я за проба, но ще използвам някакви други диви плодове.
    Поздрави, весело лято !

  • Yoli
    Yoli Събота, 05 Август 2017

    Благодаря, Ели. Ще се радвам да опиташ сладкиша. Права си, при нас на морето не е много подходящо за боровинки. Планинка си искат те, хлад. Аз имам 2 храста боровинки и в момента зреят. Ако знаеш какви са гигантски! като малки череши са. Дано косовете не ги излапат преди да почернеят и успея да ги обера. На вид са чудни, като на снимките, но по-хубаво от нашата дива дребничка ароматна боровинка няма!

  • Гост
    Савина Понеделник, 07 Август 2017

    Здравейте Йоли,
    С какви други плодове може да се замести сладкиша, В момента няма боровинки на пазара?

    Поздрави
    Савина

  • Yoli
    Yoli Сряда, 09 Август 2017

    Здравей Саве. можеш да заместиш боровинките с абсолютно всичко, което обичаш! Дори да ползваш замразени плодове. Разбира се, колкото по-ароматни са, толкова по-добре, знаеш. Сега е сезон на прекрасните ни праскови. Ще стане супер вкусно! Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса сладкиша.

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 14 Декември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus