Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 12304
  • Печат

Бисквити "Кривото райе"

 

b2ap3_thumbnail_folded_-biscuits_4d.jpg

 

    Тези сладки си имат кръстница. Мислех, че ще успея да ги направя вълнообразни. Да се получи шарка, подобна на сладкиша "Дувнавски вълни", но не стана. Идеята ми беше да ги нарека "Вълнообразни бисквити". Ели Драгомирова като ги видя, рече - "Не, това е криво райе". И така си им остана име на горките. Криво, право, вкусни са. Ще се радвам да ги опитате и вие.

 

Продукти за около 60 бисквити

настъргана кора от 1 лимон
300 г брашно
180 г студено масло
120 г захар
3 жълтъка
щипка сол
5 капки есенция ром
25 г какао
2 с.л. течна сметана
120 г едро счукани орехи

 

b2ap3_thumbnail_folded_-biscuits_7d.jpg

 

Приготвяне

* Смесете брашното с лимоновата кора, захарта и солта. Направете го на купчинка, в центъра на която оформете кладенче. Отстрани нарежете студеното масло, нарязано на малки парченца, а в кладенчето сложете жълтъците и есенцията. С ръце омесете гладко тесто.

* Разделете тестото на две части. Към едната прибавете какаото и сметаната, и отново го примесете. Завийте двете теста в найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 час.

* Разточете двете теста върху набрашнен плот на кори с дебелина 2 мм. От всяка кора изрежете правоъгълници с приблизителни размери 9/20 см.

* Подредете на пластове двуцветните правоъгълници един върху друг, като помежду им поръсвате с орехи.

 

b2ap3_thumbnail_folded_-biscuits_1.jpg

 

* Когато получите височина около 4 см разточете леко с точилка за да изгладите повърхността и споите пластовете. Отново увийте в найлоново фолио и замразете във фризер за половин час.

* Всеки наслоен правоъгълник нарежете на летни с широчина 4 - 5 см. С остър нож отрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.

 

b2ap3_thumbnail_folded_-biscuits_3d.jpg

 

* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитите за около 15 - 20 минути. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_folded_-biscuits_6d.jpg

 

* Може да направите бисквитите с други ядки, както и да сложите между пластовете сушени плодове. Тестото може да стои омесено в хладилника дни наред. Нужно е само да го увиете в найлоново фолио. Когато решите да направите бисквитите го извадете за 5 -10 минути от хладилника да се отпусне леко, разточете на набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Светлото тесто може да овкусите с портокал, а в какаовото да сложите и малко канела.

 

b2ap3_thumbnail_folded_-biscuits_5d.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Мъх Понеделник, 15 Декември 2014

    Криви, прави, със сигурност ще влязат в списъка с желания някой ден. Хубава идейка, чаровнице;)!

    Отговор Отказ
  • elidrag22
    elidrag22 Понеделник, 15 Декември 2014

    Хи, какво хубаво име! :)
    А бисквитките наистина са прелестни.
    Няма да ми стигне времето до Коледа, за да приготвя всички сладки, които представяш и които съм си харесала.
    Поздрави и приятна вечер.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Eva Toneva Понеделник, 15 Декември 2014

    Срещала съм ги и под названието тигрови бисквити (сладки), но независимо от названието им, сигурна съм, че са невероятно вкусни, йоли! Прегръдка! :)

    Отговор Отказ
  • Гост
    Гергана Лазарова Понеделник, 15 Декември 2014

    Йоли, може да са криви, но са право в целта... Особено в моята! :)
    Прегръдки, другарче!

    Отговор Отказ
  • Gogolina
    Gogolina Понеделник, 15 Декември 2014

    Чудесна идея Йоли!:) и кривото райе ми хареса :p
    Поздрав далечен но сърдечен!

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Вторник, 16 Декември 2014

    Страхотна идея за орехите,Йоли!Раирани съм срещала и аз,но с ядки ми е новост,чудесна идея,благодаря ти!Весели празници!

  • Гост
    Таня Донева Вторник, 16 Декември 2014

    Криво-ляво, нека само да ми паднат :) От 60 броя, ако им седнем ние с момчето ми на по чаша топъл шоколад, ще ги видим колко са накрая :)
    Ще ги пробвам, задължително!
    Прегръдки, Йоли!

  • Гост
    Тики Вторник, 16 Декември 2014

    Много сладко име!!! Следващия път да направиш някакви бисквити със затворени очи и да ги кръстиш "Кривата бисквита" :p
    И пак си тръгвам оттук омаяна и възхитена от феята си :) Ех, ама каква фея си имам!...

  • Гост
    Живка Вторник, 16 Декември 2014

    Ще се харесат на всички-само от пръв поглед и ме заинтригуваха.....
    Прегръдки,Йоли!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Декември 2014

    Благодаря ви. Радвам се, че ви харесаха. Истината е, че приятелката ми Зоя мии каза тази рецепта. Обясни ми я по телефона. Разбира се, съвсем забравих да я патим имат ли си име тези бисквити. И Г-жа Драгомирова веднага ги кръсти. Наистина си ги представях малко по-други, но това се получи като краен резултат. Да са ви сладки!

  • DaniB
    DaniB Вторник, 16 Декември 2014

    Много са изящни, дори с тези симпатични кривинки. :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Декември 2014

    Благодаря Дани. Много са смешни, ама са вкусни.

  • Гост
    Bety Сряда, 17 Декември 2014

    Чудесни са! И усещам много вкусни! Весели празници, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 18 Декември 2014

    Благодаря Бети. Радвам се, че ти харесаха.

  • Гост
    Јулијана Събота, 20 Декември 2014

    Прекрасни се :) ги ставив на списокот за колачиња за Нова година :) ти благодарам

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 20 Декември 2014

    Много ти благодаря! Да са ви сладки и весели коледни празници!

  • Гост
    ина Четвъртък, 17 Декември 2015

    Прекрасна рецепта! Колко време издържат тези сладки. Може ли да се направят седмица предварително?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 17 Декември 2015

    Разбира се, Ина. Дори и две седмици предварително можеш да ги направиш. Това е най-обикновено маслено тесто с голяма трайност. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 30 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus