Публикувано от в в Рула
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9035
  • Печат

Бананово руло

 

b2ap3_thumbnail_banana_-roll_1.jpg

 

 Продукти за блата

250 г рикота
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 пасиран банан
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/3 ч.ч брашно
ванилия
1/2 ч.л. бакпулвер

За карамеления сос

150 г захар
150 мл гореща течна млечна сметана
20 г масло
2 банана

 

b2ap3_thumbnail_banana_-roll_2.jpg

 

 Приготвяне

* Разбъркайте рикотата на фин крем заедно с яйцето, захарта, ванилията и лимоновата кора. Намажете лист хартия за печене с масло и разнесете равномерно крема.

* Разбийте белтъците на сняг заедно с 2 с.л. от захарта. В отделен съд разбийте жълтъците и останалата захар на гъст крем. Към тях добавете банановото пюре и брашното, примесено с орехите, бакпулвера и ванилията. Накрая с внимателно бъркане прибавете и разбитите белтъци.

* Много внимателнно сипете и разнесете банановото тесто върху рикотата. Загладете с лъжица и изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 15 минути.

* След като блатът леко се охлади го обърнете върху кърпа и отстранете хартията. Завийте го на руло, като пластът с рикота трябва да остане от вътрешната страна.

* За соса карамелизирайте захарта докато получите светъл карамел.  Отстранете от огъня и бавно налейте горещата сметана. Прибавете маслото и разбъркайте до гладкост. Оставете соса да се охлади.

* Сервирайте рулото с резенчета банани и карамелен сос. Да ви е сладко!

* Забележка: вместимостта на чашата е 200 мл. Идеята за рулото е от тук.

 

b2ap3_thumbnail_banana_-roll_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Светулка
    Светулка Петък, 27 Март 2015

    Черпя се с парченце от това руло на снимката, Йоли!:p Изглежда така примамливо. Някой ден ще го пробвам. Прегръдки!

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Събота, 28 Март 2015

    Поредната фантазия! Прекрасен десерт, Йолинка! Прегръдка!

  • Гост
    Мъх Събота, 28 Март 2015

    Последните три рецепти, не можах да ги "поклюкаря", защото по неизвестни за мен причини, не можех да публикувам отговор- даваше грешка.
    Затова да ти кажа сега, рядко правя сладкиши с банани, но този изглежда чудесен и май няма кой да ми го откаже. Хубави почивни дни, Усмике!

  • Yoli
    Yoli Събота, 28 Март 2015

    Много ви благодаря! Рецептата е отпреди две години. Бях я забравила и просто мернах снимките в архива. И ето на, сара нова! Не е лошо рулото, много е различно от всички останали рула, които аз зная. Пече се заедно с пълнежа. Ще се радвам да опитате!

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Събота, 28 Март 2015

    Аааа,това е супер идейно решение за пласта с рикота,Йоли,а пък колко е апетитнооооо,облизвам се!:p Непременно ще се тества,а в средата бих сложила тънък слой контрастно сладко!Сърдечен поздрав!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 28 Март 2015

    Да, Роси, и на мен ми се видя интересно и затова го направих. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

    Да ти кажа само, че баничките ти в тостер имаха небивал успех. Е, и аз се докопах до едничка. Някак си много леки и въздушни станаха, много различни от тези, които правим във фурна. Последните две кори завих на детенце с банан, шоколад и орехи. И като десерт са чудни! Благодаря ти отново, мила!

  • Гост
    мер4и Събота, 28 Март 2015

    Чудесна идея, но не обичам банани, а още повече преработени, тогава се подчертава повече аромата им! Ще помисля вариант с друг мек плод! Благодаря за креативната рецепта! Хубава вечер!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 28 Март 2015

    Благодаря, Мерчи. Пробвай с друго, нищо не е задължително в готвенето. Ще се радвам!

  • Гост
    Йорданка Неделя, 29 Март 2015

    Здравейте ,Йоли!Преписах си поредната прекрасна рецепта и смятам да приготвя това руло за Великден.моите внуци обожават сладкиши с банани.Правила съм много от твоите рецепти,заедно със снаха ми Нели ,която ти е съгражданка и е първата победителка в Сървайвър.Винаги резултатите са чудесни и вкусни.
    Ако позволиш,ще предложа една рецепта за торта с банани,която правя от много години.Вчера имах рожден ден и я приготвих за моите деца и внуци.
    Продукти:1 пакет от 400 гр.бишкоти Савоярди;1л прясно мляко;7с.л.пшеничен грис;250гр.краве масло/най-малко 82%масленост/;1 консерва кондензирано мляко със захар/може и Дулсе де лече/;4-5 банана.
    Използвам тортена форма с Ф26 см.Приготвям крем от прясното мляко и накиснатият в студена вода за 2-3часа грис.Кремът не се получава много гъст,но като се охлади,се посгъстява.Този крем се подслажда на вкус с около 1ч.ч.захар.Приготвя се крем от кравето масло и сгущьонката като те трябва да са с еднаква температура.Получава се пухкав крем./Може вместо кондензирано мляко да се използва пудра захар-пресята./
    Когато кремът от грис напълно изстине ,се прибавя по малко към масления крем като се разбива с миксер.Трябва да се внимава да не се пресече маслото.Ако това се случи,трябва да се постави кремът върху съд с гореща вода и да се бърка продължително време,за да се получи хубав гладък крем.
    Сглобяване на тортата:Кремът се разделя на две части,като в 2/3 се начупват 200 гр.бишкоти/или нарязват,защото са твърди/.Тази смес се слага на дъното на тортената форма.Отгоре се нарежда ред бишкоти,поставя се 1/3 /останалия/крем и отново се нареждат бишкоти.Бананите се нарязват на кръгчета около 3-4мм дебели и плътно се покрива с тях повърхността на тортата.Оставя се в хладилника за 1 нощ.
    На другия ден се прави глазура от 500 гр.Маскарпоне ,което се разбива с 1ч.ч.захар/или захар на вкус/.След това прибавяме 2 малки опаковки цедено кисело мляко или натурално,или с плод.Аз използвах с боровинки.Маха се ринга на формата и цялата торта се намазва обилно с този крем.Може да се декорира с боровинки,но по принцип наименованието й е "Бяла торта"и аз не я декорирам.Престоява в хладилника още няколко часа и тогава се поднася.
    Благодаря за вниманието ,извинявам се,ако съм била досадна.Пожелавам ти много,много успехи,както в музицирането,така и в кулинарията.Аз се възползвам от твоя опит и умения,въпреки,че съм вече на 66 години.Извинявам се,че обръщението ми не е с учтива форма,но те имам като моя дъщеря.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 29 Март 2015

    Мила Дани! Такова удоволствие ми достави! Благодаря ти за хубавите думи и за рецептата. Само като я прочетох ми стана ясно какво ще се получи като вкус. Много е богата тази торта, наистина е за специални случаи. Благодаря ти наистина много! С радост ще я опитам, само ще заместя пшеничния грис с нещо друго. Никак не го обичам този продукт, още от дете. Бъди ми здрава и се надявам рулото да ти хареса!

  • p.k.petkova
    p.k.petkova Неделя, 29 Март 2015

    Фантастично е! Всичко в едно, страхотна рецепта! Поздрави от мен!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 29 Март 2015

    Много, много ти благодаря! Страшно се радвам, че ти хареса рулото!

  • Marta
    Marta Понеделник, 30 Март 2015

    Чудесно изглежда тази рецепта,Йоли! Непременно ще се пробва! Отдавна не съм правила сладкиш с банани, преди доста време правих един бананов хляб, даже шеговито си го кръстихме "Маймунски хляб" :),много е приятен на вкус, но май съм "потулила" някъде рецептата, беше много стара изрезка от вестник. Но се надявам,че съм проявила съобразителност и съм я прибрала все пак на сигурно във "вълшебната" ми кулинарна кутия, пълна с всякакви овехтели изрезки и листчета с рецепти, които събирам от ученичка. Но първо ще опитам да направя твоето великолепно руло! Облизвам се като коте в момента. :) Хубав и слънчев ден, да не забравя - Честита Пролет! Нека бъде много усмихната, слънчева и ползотворна! Прегръдки!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 30 Март 2015

    Благодаря ти Марте! Много си мила. Страшно се радвам, че ти хареса рулото. Дано и на вкус ти допадне. честита пролет и на теб!

  • Гост
    Dani Dineva Понеделник, 30 Март 2015

    Йоли, изглежда невероятно. Дъхаво и ароматно. Аз имам малко "страх" от рула, тъй като понякога се пукат при навиването. Спазвам принципът на навлажнената кърпа, но не винаги се получава. Прекрасно е твоето. Хубава и успешна седмица. Сърдечни поздрави, Дани

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 30 Март 2015

    Ха ха, Дани. Скоро ще видиш една торта, която се роди от провалено руло. Блатът се напука, начупи и стана на сищо. Но се получи чудна торта. Малко смешна на вид, но вкусна. Така че, перипетии винаги има, но това не е причина за отказване, нали? Благодаря ти, ще се радвам да опиташ рулото. Нищо, че може да се начупи.

  • karlly
    karlly Понеделник, 30 Март 2015

    Обожавам бананови сладкиши :p До сега съм тествала всичко, което си предлагала по темата, така че не се съмнявам какъв ще е и сега резултата.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 30 Март 2015

    Ще се радвам да опиташ рулото. Надявам се да ти хареса. Малко е сухо, защото се пече заедно с пълнежа, но на мен ми хареса. Благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 30 Март 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus