Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9116
  • Печат

Карамелена торта с банани

 

b2ap3_thumbnail_banana_caramel-_ake_2.jpg

Продукти за торта 20 см:

Солен карамел:

Пригответе карамела 2-3 часа преди за изпечете блата. Може да го направите дори от предния ден и да го оставите на стайна температура.

200 г кристална захар
35 г масло
180 г много гореща сметана
1/4 ч.л. морска сол

Блат:

Пригответе двата блата един ден предварително и ги съхранявайте в хладилник, увити по отделно в найлоново фолио. Така ще се запазят влажни и ще могат да се разрежат на половина лесно и съвсем равно.

170 г добре омекнало масло
220 г захар
щипка сол, ванилия
5 яйца
300 г брашно, пресято с 2 ч.л. бакпулвер
120мл прясно мляко
150 г от вече приготвения солен карамел

Крем за измазване на тортата:

Пригответе ганаша за крема ден предварително и го съхранявайте в хладилника.

100 г натрошен натурален шоколад
100 мл гореща течна сметана
150 г натурално крем-сирене
ванилия
35 г пудра захар

Основен крем:

450г натурално крем-сирене
100 г пудра захар
ванилия
140 г студена течна сметана

Друго:

4 банана, нарязани на по-дебели кръгчета

 

b2ap3_thumbnail_banana_caramel-_ake_3.jpg

Приготвяне:

* Както споменах по-горе, добре е някои компоненти за тортата да се приготвят предварително. Това е важно както за да организирате лесно работата си, така и за качеството на тортата. Започнете с карамела. На среден огън карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Добавете маслото и след като се стопи дръпнете за кратко съда от котлона. На струйка налейте горещата сметана, като бъркате. Внимавайте да не се изгорите! Въпреки, че сметаната е гореща се образува кипене. Върнете карамела на котлона, посолете, намалете силата на огъня и бъркайки сварете карамелен сос. Нужни са 3-4 мин. за да получите гладка консистенция. Захарта трябва да е напълно стопена и всичко да е хомогенно. Оставете карамела да изстине до стайна температура.

* За блата разбийте до пухкав побелял крем маслото и захарта. Захарта няма да се разтвори напълно, но не е и нужно. Сложете солта и ванилията. Едно по едно добавете яйцата, като разбивате с миксер всяко яйце много добре. Отново бъркайки с миксера сипете брашното и млякото на малки части, като ги редувате. Най-накрая добавете 150 г от соления карамел, охладен на стайна температура. Разбъркайте всичко много добре.
Покрийте две кръгли форми 20 см с хартия за печене и загрейте фурната на 180*. Разпределете по равно тестото във формите. Изпечете двата блата за около 40 мин. След като се охладят напълно, завийте всеки по отделно в найлоново фолио и оставете в хладилника за 1 ден. (Ако нямате две еднакви форми за печене, изпечете блатовете един по един. След 15-та минута от времето за печене ги покрийте с лист алуминиево фолио за да не прегарят отгоре. Проверявайте дали тестото е изпечено с дървено шишче или клечка за зъби.)

* Ден предварително пригответе и ганаша. За целта разбъркайте до хомогенност горещата сметана и шоколада. След като кремът се охлади го приберете в хладилника.

* Както се казва, вече имате всички заготовки и сте готови да довършите тортата. Започнете с бананите. Сложете ги в останалия карамел и кипнете всичко за 1-2 мин. Нужно е бананите добре да се напоят с карамела, но да запазят целостта си. Охладете до стайна температура, а през това време направете основния крем и довършете крема за измазване.

* За основния крем сложете в купа абсолютно всички нужни продукти. Разбийте няколко мин. с миксер. Ще получите крем със съвършено гладка структура, подходящ не само за пълнеж на тортата, а и за шприцоване. Не е нужно да разбивате по отделно всеки продукт. Доверете ми се и разбийте всичко заедно.

* За крема за измазване разбъркайте крем-сиренето с пудрата захар и ванилията. Добавете втвърдилия се ганаш и добре разбийте с миксер. Както и при основния крем,  разбивайте до получаване на гъста еднородна маса.

* Време е да сглобите тортата. Разопаковайте двата блата от фолиото и изрежете неравните части. Понякога при печене горната част на тестото се издува и е необходимо да я отстраните. След като блатовете са изравнени, срежете всеки хоризонтално на две. Ще получите 4 тънки платки. Поставете една от тях на дъното на равна тортена чиния.

* Сипете основния крем в пош. Нанесете върху платката малко от крема и разнесете равномерно с шпатула. Очертайте борд от крема. Наредете половината от карамелените банани, като сипвате и от сиропа. Бордът от крем ще задържи карамела да не се разтече навън.

 

b2ap3_thumbnail_banana_caramel-_ake_1.jpg



* Върху бананите поставете втора платка и намажете с повече крем крем. Захлупете с третата платка. Също като при първата, нанесете малко крем и направете борд. Сложете останалите банани и покрийте с последната платка. Притиснете всичко внимателно с длани. Изравнете тортата и цялата я измажете с крем ганаш. Приберете я в хладилника за 1 ден и украсете по желание. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_banana_caramel-_ake_4.jpg



*** Тортата е изключително вкусна, ароматна и много нежна като консистенция. Не сиропирайте блатовете. Само за един ден те ще поемат влагата от крема, а карамеления сос на бананите ще попие в тях. Ако не ви е нужна толкова висока торта може да намалите продуктите на половина или да я направите в по-голяма форма. Ако ви е харесало офорлението на моята торта може да видите как се приготвят "дървесните кори", с които съм облепила тортата, както и "горския мъх" около гъбките.

Благодаря на Yulya Small за рецептата на тази невероятно вкусна торта!

 

b2ap3_thumbnail_banana_caramel-_ake_5.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Спас Вторник, 12 Декември 2017

    Поздравления за тортата Йоли да ти я жива и здрава!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 13 Декември 2017

    Благодаря от сърце, Спасе! И ти ми бъди здрав и щастлив!

  • Гост
    Красимира Господинова Вторник, 12 Декември 2017

    Боже Йоли, пак си сътворила перфектна красота!!!! За вкуса не се съмнявам, със сигурност е наслада за сетивата :) . Моля те, кажи как си направила тази прекрасна украса :).

  • Yoli
    Yoli Сряда, 13 Декември 2017

    Благодаря ти, Краси. Радвам се, че ти хареса. Разбира се, ще се опитам да ви разкажа как съм направила украсата. Ако не успея днес, утре със сигурност.

  • Гост
    Грета Г. Вторник, 12 Декември 2017

    Прелест !

    Честит празник мила Йоли ! Уникална рецепта и изпълнение както винаги :) Би ли споделила малко повече от тайната за "дървесните кори" и мъх ?

  • Yoli
    Yoli Сряда, 13 Декември 2017

    RE:Прелест !

    Разбира се, Грете. Днес или утре ще напиша, или поне ще се опитам да ви покажа как се прави всичко. Благодаря ти, много си мила!

  • Гост
    Ваня Вторник, 12 Декември 2017

    Без коментар , само аплодисменти за теб Йоли и пожелания мама да бъде здрава и да се радвате още дълги години една на друга !

  • Yoli
    Yoli Сряда, 13 Декември 2017

    Благодаря, Ванче! Много мили пожелания!

  • дидия
    дидия Вторник, 12 Декември 2017

    Здравей, Йоли!
    Страхотна торта, а украсата е майсторско изпълнение. Макар, че във вкъщи редовно се подслаждаме с Йеда, може да се пробваме по празниците. Чакаме урока за украсата. Прегръдки

  • Yoli
    Yoli Сряда, 13 Декември 2017

    Благодаря ти, Диди. Радвам се, че ти хареса. Подробностите днес или утре. Ще се радвам да опиташ тортата, без или с украса.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Ваня Вторник, 12 Декември 2017

    Удивително! А как изглежда само тази торта- бутикова е, за вкуса мога да си представям...
    Йоли, таланта Ви е зашеметяващ. Поздравления!
    Правих две от тортите Ви, много се харесаха на семейството ми.
    Ако е възможно, бихте ли ми отговорили ще се промени ли чара на тортата, ако не слагам сол? Дъщеря ми обожава карамел, а тази рецепта идва като коледен подарък от Вас.
    Благодаря Ви!
    Щастлива Коледа и вдъхновяваща Нова Година!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 13 Декември 2017

    Благодаря ти, Ванче! Много, много си мила! Радвам се, че ти харесват рецептите ми.

    Тортата наистина е много хубава, препоръчвам я горещо! Разбира се, може да не слагаш сол. Но все пак бих те посъветвала да сложиш 1-2 щипки. Балансът е повече от чудесен! Знаеш, че в сладкишите се слага по малко сол точно заради баланса между вкусовете. Но наистина както решиш. Спокойно може да я пропуснеш.

  • Гост
    Елеонита Мирчева Сряда, 13 Декември 2017

    Просто съм възхитена и за кой ли път!!!! Няма по хубави,по-оригинални и по-точно обяснени рецепти,това е радост и наслада за душата да ги гледаш и четеш,а ако решиш да направиш нещо,го правиш по най-добрия начин и имаш самочувствието,че го можеш!!! Благодаря ти Йоли!!! Бъди жива и здрава,много,много щастлива и нека успеха е навсякъде с теб и във всичко!!!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 14 Декември 2017

    Ех, че си мила, Ели! Твоите думи, в Божиите уши. Дай боже всички да сме здрави, че да може да се наслаждаваме на живота. Благодаря ти от сърце! Весели празници ти желая!

  • Гост
    Мария Четвъртък, 14 Декември 2017

    Мила Йоли, чакам с нетърпение урока за декорацията на това тортено чудо. Така ме вдъхнови, че тази и само тази ще е тортата за Коледа, а тортата ще играе ролята на коледното пънче, което винаги досега съм изпълнявала с декорирано шоколадово руло...не мога вече да минавам само със сиропираните традиционни сладкиши (баклави), тъй като малката ми внучка е именничка и за нея този ден е равносилен на рожденния й ден, т.е. трябва да има нещо тортообразно...кой да ми каже на млади години, че ще стана толкоз изпълнителна баба!!!

  • Yoli
    Yoli Петък, 15 Декември 2017

    Ех, че ще се радвам да опиташ! Благодаря ти, мила Мария! А бабите са винаги много, много изпълнителни. Внучетата са най-милото нещо, нали? Като я гледам майка ми как всичко прави за внука си ... Пожелай ми и аз скоро да стана баба. Много ми се иска, ама синът ми е голям калпазанин!

  • Гост
    Радка Костова Събота, 16 Декември 2017

    Уникална торта, уникално изпълнение, златни ръце....мога да продължа....Впечатлена съм от тортата и ще се опитам да я направя. Имам точно от тези кори, които ти ползваш. Имам обаче питане - поради липса на кафява боя, мога ли да ползвам какао за оцветяване. Благодаря ! Светли празници мила, поздрави от Бургас !

  • Гост
    Радка Костова Събота, 16 Декември 2017

    Пропуснах да уточня по-горе в коментара, че става въпрос за дървесните кори, извинение за което.ARBO

  • Yoli
    Yoli Неделя, 17 Декември 2017

    Здравей, Раче. Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че тортата ти хареса. И още повече се радвам на поздравите от Бургас! Любим мой!

    Да, разбира се, че може и какао да ползваш. Направи го по-активно като цвят. Наистина не виждам никаква причина да не се получи. Ще се радвам да опиташ. Весели празници ти желая!

  • Гост
    Таня Донева Вторник, 19 Декември 2017

    Йоли, да се възхитя с голямо закъснение и тук :) Прелестна торта и за Коледа моята торта ще бъде със същия пълнеж, решенооо!! Изкусителна, иновативна, креативна, такава каквато можеш да си само ти, уникална!
    Мама да ви е жива и здрава на патерица и много да си я обичате и да намирате повече време да сте заедно :)
    Прегръдки!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Декември 2017

    Благодаря ти, сладурке! Мама е вече при мен в Германия и сме много щастливи. Не можа да си опита тортата, но пък довечера ще и спретна една салата и ще и налея една ракия за добре дошла!

  • Гост
    Ваня Вторник, 19 Декември 2017

    Здравей Йоли
    Питането ми е мога ли да заменя крема сиренето с маскарпоне. Благодаря предварително. :)

  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Декември 2017

    Ванче, всичко може. Няма задължителни неща в кулинарията, всичко е въпрос на вкус. Можеш изцяло да промениш крема. Само да ти кажа, че с толкова голямо количество маскарпоне тортата ще стане доста тежка. Но ако обичате, давай смело!

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Сряда, 20 Декември 2017

    Толкова неща има винаги да се научат от теб, Йоли! Благодаря ти, че споделяш тези малки детайли. Аз такива торти обичам - с хубава, ядлива украса. Останаха ми очите. Благодаря! Пожелавам ти весело посрещане на празниците и една успешна и красива 2018-та година! Прегръдки!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Декември 2017

    Благодаря ти, вълшебно ми момиче! Много ме радваш винаги!

  • Гост
    Диди Янева Понеделник, 01 Януари 2018

    Честита 2018 година, Йоли! От сърце ти желая здраве, благополучие, успех, много поводи за радост и още безброй вдъхновяващи рецепти! Не успях да направя дървесните кори, защото не намерих вафлени кори, но всичко останало беше мноооого вкусно. Тортата я приготвих за новогодишната вечеря и определено успях да впечатля моето семейство и родителите ми. Благодаря от ❤!
    Щастлива година!
    Прегръдки: Диди

  • Yoli
    Yoli Сряда, 03 Януари 2018

    Щастлива и здрава да е и за теб и близките ти, Диди. За много години! Благодаря ти от сърце! Така се радвам, че опита тортата! Много, много наистина. Тя е малко пипкава, прави се за 2 дена, но и аз мисля, че заслужава внимание. Благодаря отново.

  • Гост
    Диана Петракиева Неделя, 07 Януари 2018

    За кой ли път ще кажа, че си удивителна и че разчитам на теб при всеки специален повод :) Реших да я направя за рождения си ден. Само едно въпросче - на 450 гр. крем сиренер и 140 гр. сметана - 100 гр. пудра захар не е ли много малко? Благодаря!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 08 Януари 2018

    Ще се радвам, ако ти хареса, Диди. Благодаря ти много за доверието! Не, захарта не е никак малко. В тортата има доста карамел, който е много сладък. Точно кремът дава добрия баланс. Но, знаеш. Сладостта винаги е въпрос на вкус. Опитай и ако ти се види недостатъчно сладък, добави още малко захар. Винаги може да добавиш, но не и да отнемеш, нали така? Давай смело!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 24 Април 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus