• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Предястия и аламинути
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2944
  • 3 коментара
  • Печат

Маслени фунийки със солен пълнеж

 

b2ap3_thumbnail_appetizer-_christmas_tree.jpg

 

   Любимите на всички фунийки лесно могат да се превърнат в симпатични елхички. Поднесени като предястие или като парти-хапки, елхичките допълнително ще придадат празничност на трапезата ви. Вариантите за тестото са много, но аз предпочитам маслени, и то само с жълтъци. Текстурата е изключително нежна и крехка, а вкусът великолепен! Пълнежите са също многобройни. Просто погледнете какво имате в хладилника и направете смес, която на вас да ви хареса. Все пак ще ви кажа с какво са пълнени моите фунийки, точна рецепта не е нужна. Няколко лъжици крем-сирене, малко чесън, лимонова кора, сол и черен пипер, магданоз и ситно накълцани рулца от раци. Крем-сиренето може да замените с рикота или маскарпоне, както и да добавите 1-2 с.л. майонеза.

Ето и рецептата за тестото:

125 г меко масло
2 жълтъка
6 с.л. течна сметана
1 равна ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. синто нарязан розмарин
250 г брашно
1 разбито яйце
сусам за овалване

Приготвяне:

* С телена бъркалка разбъркайте до гладкост маслото и жълтъците. Налейте сметаната, сложете розмарина, солта и черния пипер. Сипете 2-3 с.л. от брашното и разбъркайте на крем. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още 1-2 с.л. брашно, тъй като големината на жълтъците, както и на супените лъжици е различна. Не месете дълго време, просто съберете всичко на топка. При продължителна обработка от топлината на ръцете има опасност да се отдели водата от маслото и тестото да се пресече. Тогава става ронливо и жилаво.

* Увийте тестото в лист найлоново фолио и го сложете в хладилника за 30 минути. Разточете го на кора с дебелина около 3 мм. Нарежете тънки ленти и ги увийте около метални фунийки за печене. Ако нямате готови форми лесно може да си направите сами. Завийте няколко ката алуминиево фолио като фунийка и ще получите чудеса форма!

* Големината на фунийките преценете сами, както ви харесва. Може да направите големи или малки, а най-симпатично е да са с различни големини. Като ги подредите на масата ще се получи истинска елхова гора с различни по големина дървета.

* Загрейте фурната на 180* с вентилатор. Намажете фунийките с яйце и ги оваляйте в сусам. Подредете ги изправени в тава и ги изпечете за около 20 минути.

 

b2ap3_thumbnail_appetizer-_christmas_tree_1.jpg

 

* След като изстинат ги напълнете с избран от вас пълнеж и наредете върху кръгчета краставица. Да ви е сладко!

*** Масленото тесто е изключително подходящо да се приготви предварително. Съхранявайте го в хладилник до една седмица, а във фризер до няколко месеца. Самите фунийки също може да направите ден-два по-рано. Приберете ги в кутия и ги оставете в шкафа, а не в хладилника. Може да направите елхички и от сладко тесто. Напълнете с крем по желание и подредете върху кръгчета банан, ягоди или други плодове. Независимо какви фунийки ще предпочетете, напълнете ги час-два преди сервиране за да не се овлажни тестото.

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Юлия Николова Четвъртък, 27 Декември 2018

    Здравей Моли!Възхищавам се на таланта ти!Моля те дай рецепта за сладки фунийки ,които ЗА стават меки и точящи се в устата

  • Гост
    Юлия Николова Четвъртък, 27 Декември 2018

    Йоли...топящи ...извинявай за грешките

  • Yoli
    Yoli Петък, 28 Декември 2018

    Няма нищо, Юле. И аз греша непрекъснато и невинаги си виждам грешките.
    Топящи се в устата фунийки могат да станат само с маслено тесто. Същото като това, което съм написала в рецептата, но с 70 г пудра захар и ванилия. Може и малко лимонова или портокалова кора. Разбира се, без розмарин. Пробвай, технологията е абсолютно същата. Ще се радвам, ако ти харесат. Благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 19 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus